Τα κριτήρια, οι εξετάσεις και η εκπαίδευση για το μητρώο εθελοντών πυροσβεστών

Λίγες βδομάδες, φαίνεται να παρέμειναν, μέχρι την εκπόνηση του νομοσχεδίου για θεσμοθέτηση του ρόλου των εθελοντών πυροσβεστών, με τους βουλευτές να θέλουν άμεσα την ολοκλήρωσή της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών. Η ιστορία, δυστυχώς, έδειξε πως η Κύπρος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές. Πυρκαγιές όπως, αυτή στην περιοχή της Σολέας το 2016, αλλά και αυτή του περασμένου καλοκαιριού στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα, κατέδειξαν την ανάγκη για δημιουργία νομικού πλαισίου για τους εθελοντές πυροσβέστες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς θεσμοθέτηση ο ρόλος εθελοντών πυροσβεστών με Νομοσχέδιο

Η συζήτηση άνοιξε, όταν μετά την φονική πυρκαγιά του 2021 σε σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η αναβάθμιση του θεσμού των εθελοντών.

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, τα άτομα που θα συμμετάσχουν στις ομάδες εθελοντών θα πρέπει να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα που θα καθοριστούν στη συνέχεια.

Η συζήτηση, στρέφεται κυρίως στη διασφάλιση της μισθοδοσίας των εθελοντών πυροσβεστών. Να διασφαλιστεί δηλαδή, πως κατά τον χρόνο που θα απουσιάζουν από την εργασία τους για να συνδράμουν στο έργο πυρόσβεσης δεν θα τους αποκόπτεται μισθός.

Μιλώντας στον REPORTER, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, εξήγησε πως «επί της ουσίας από τη νομοθεσία δημιουργείται ένα μητρώο εθελοντών που θα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως για παράδειγμα κάποιος να είναι κάτω από 45 ετών, να προχωρεί σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, οι εθελοντές θα προχωρούν σε εξετάσεις και εγγράφονται στο μητρώο κάθε χρόνο».

Ο κος Πασιουρτίδης πρόσθεσε πως, «οι ομάδες εθελοντών πυροσβεστών θα δημιουργηθούν κυρίως σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν σε αστικές περιοχές. Μετά από συγκεκριμένη εκπαίδευση, όταν έρθει στην αντίληψή τους φωτιά, θα μπορούν να αρχίζουν την κατάσβεση μέχρι να φτάσει στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Οι εθελοντές Πυροσβέστες, θα επιτρέπεται να λαμβάνουν άδεια από τον εργοδότη τους, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να τη δίνει, ώστε να βρεθεί στο καθήκον του ως εθελοντής ενώ σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μπορεί να τραυματιστούν ή ακόμη να χάσουν τη ζωή τους, οι οικογένειες θα αποζημιώνονται.

Ένα ζήτημα που εκκρεμεί και βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι αυτό της μισθοδοσίας όταν οι εθελοντές θα πρέπει να απουσιάζουν από την εργασία τους, είπε τέλος ο κος Πασιουρτίδης.

Έτοιμοι να βοηθήσουν στην εκπαίδευση

Έτοιμοι να βοηθήσουν στην σωστή εκπαίδευση των εθελοντών δηλώνουν οι Πυροσβέστες, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Κώστα Ολυμπίου να σημειώνει πως, πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα αφού υπάρχουν πολλές ομάδες εθελοντών και με το νομοθετικό πλαίσιο θα υπάρξει έλεγχος ούτως ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.

«Αν και είδαμε το νομοσχέδιο κατά το ήμισυ, είμαστε δεκτικοί και έτοιμοι να βοηθήσουμε.  Οι εθελοντές, θα έρχονται κοντά μας για εκπαίδευση και θα εφοδιάζονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτό που αντιληφθήκαμε, είναι ότι σε περιπτώσεις πυρκαγιών, οι εθελοντές θέλουν να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να έρχονται οργανωμένα και να είναι κάτω από την εποπτεία μας», σημείωσε ο κος Ολυμπίου.

Όπως εξήγησε, με το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό εθελοντών και θα πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό που θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγουν θέσεις για την Πυροσβεστική-Προβλέπεται δύσκολη η θερινή περίοδος

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»