Ένοχος ο Γιάγκου που κατακρεούργησε σύζυγο και γιο-Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες

Ένοχο για τους φόνους εκ προμελέτης της συζύγου του Ανδρούλας Αβραξίδου και του γιου του, Στέλιου Γιάγκου, αλλά και την απόπειρα φόνου του άλλου του γιου, που διαπράχθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 2021, κρίθηκε ο 60χρονος Κώστας Γιάγκου, από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έπιασε μαχαίρια και πήγε στη μάμα… Από το κρεβάτι ως το διάδρομο έμπηε της τα»

Το Κακουργιοδικείο, που συνήλθε το πρωί της Τετάρτης, στην απόφασή του, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο σε δύο κατηγορίες που αφορούσαν φόνο εκ προμελέτης του ενός γιου και της συζύγου του, αλλά και την απόπειρα φόνου του δεύτερου γιου του.

Παρότι η υπεράσπιση του κατηγορούμενου επικαλέστηκε ότι ο πελάτης τους πάσχει από σχιζοφρένεια και έχει μειωμένη ευθύνη, το Κακουργιοδικείο μέσω της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιον του, έκρινε ότι πρόκειται για πρόσωπο που ήταν σε θέση να προβεί σε απαραίτητες νοητικές διεργασίες για να μπορέσει να διαμορφώσει προμελέτη, πριν κατά και μετά τους φόνους, ως ήταν η θέση του δικηγόρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Αριστείδη.

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο κατηγορούμενος πάσχει από σχιζοφρένεια, έχει χαμηλό πηλίκο νοημοσύνης και έχει στοιχεία διαταραχής προσωπικότητας, δηλαδή παρουσιάζει εκρηκτικότητα, παρορμητικότητα και βιαιότητα. Έχει μειωμένη ικανότητα επίλυσης διαφορών μέσω διαλόγου και είναι απρόβλεπτος.

Το Κακουργιοδικείο σημειώνει πως, «η σχιζοφρένεια του κατηγορουμένου τα τελευταία χρόνια είναι σταθεροποιημένη», και συνεχίζει τονίζοντας πως  «η φαρμακευτική αγωγή του ήταν σε ενέσιμη αντιψυχωσική παρατεταμένης αποδέσμευσης και β) δια στόματος με την καθημερινή λήψη συμπληρωματικών αντιψυχωσικών χαπιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακρεούργησε τη μάνα με 22 μαχαιριές, μοιραίο χτύπημα στο λαιμό για τον γιο

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο κατηγορούμενος τον τελευταίο καιρό πριν τη διάπραξη των φόνων, αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν, δεν παρουσίασε οποιανδήποτε υποτροπή. «Αντιλαμβανόταν τι έπραττε, γνώριζε το αποτέλεσμα των πράξεών του, γνώριζε ότι υπήρχαν συνέπειες και συνειδητά προσπάθησε να τις αποφύγει».

Το Κακουργιοδικείο, έκρινε εξάλλου τον επιζώντα γιο του κατηγορουμένου, που κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ότι ήταν μάρτυρας της αλήθειας. «Ανταποκρίθηκε θετικά και με σταθερότητα στη δύσκολη δοκιμασία να δίδει κανείς περιγραφική μαρτυρία, έχοντας βιώσει και επιβιώσει ενός τέτοιου συγκλονιστικού συμβάντος».

Το Κακουργιοδικείο κατέληξε ότι ο 60χρονος είναι πρόσωπο που μπορούσε να διαμορφώσει προμελέτη και επί της ροής των γεγονότων, πριν, κατά και μετά τους φόνους.

«Κατά τα λεγόμενα του ιδίου, είχε δύο σημαντικά παράπονα. Το ένα ήταν ότι φοβόταν πως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα ζητούσαν από την ψυχίατρο να τον εγκλείσει στο ψυχιατρείο, κάτι το οποίο δεν ήθελε με τίποτε να γίνει και ότι η σύζυγός του επανειλημμένως αρνείτο να έχει σεξουαλική επαφή μαζί του».

Ο κατηγορούμενος, συνεχίζει το Κακουργιοδικείο, «ομολογεί κατ’ ουσία ότι η φόνευση δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής. Μια ξαφνική έκρηξη θυμού και συναισθημάτων. Ήταν προ καιρού ειλημμένη απόφαση. Η “λύτρωση” που υπήρχε στο μυαλό του για να αποφύγει την υλοποίηση μιας διαχρονικής και συνεχούς απειλής από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Να τον κλείσουν στο ψυχιατρείο».

Σημειώνεται ακόμα ότι ο κατηγορούμενος απρόκλητα προσπάθησε και απέτυχε να πνίξει τον δεύτερο του γιο με το σύρμα, όχι απλώς δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια, αλλά την ενέτεινε και διεύρυνε τον αριθμό των υποψήφιων θυμάτων. Συγκεκριμένα πήγε στην κουζίνα, πήρε το φονικό μαχαίρι και επέστρεψε δριμύτερος. Με άλλα λόγια υπήρξε μια χρονική ανάπαυλα, κατά την οποία ο κατηγορούμενος είχε ευκαιρία αναλογισμού και υπαναχώρησης, την οποία όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε αλλά αντίθετα, εξοπλίστηκε με κατάλληλο φονικό όργανο και ανασυνταγμένος πλέον, επανήλθε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ταινία πριν το φόνο του '76, η διάγνωση σχιζοφρένειας και η διακοπή της δίκης

Στην απόφαση τονίζεται εξάλλου η βιαιότητα των χτυπημάτων και η στόχευση σε ζωτικά όργανα, ενώ τονίζεται ότι επιχείρησε σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία και διαφορετικούς τρόπους να σκοτώσει τον Χαράλαμπο, αλλά και τη σύζυγό του.

«Η προσπάθεια του κατηγορουμένου διαφυγής με το αυτοκίνητό του αμέσως μετά τους φόνους, όσο πρόχειρη και αναποτελεσματική κι αν ήταν, είναι ακόμα ένα στοιχείο το οποίο συνυπολογίζουμε στην κρίση μας σε ότι αφορά τη διαμόρφωση “προμελέτης”. Ο κατηγορούμενος έχει πλήρη αντίληψη για το τι έκανε και για το ποια ήταν η κατάληξη. Ήξερες ποιες θα ήταν οι συνέπειες και προσπάθησε να τις αποφύγει».

Καταληκτικά, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι έχει αποδειχθεί συνεκτικά, αλλά απολύτως σίγουρα, ότι, ο κατηγορούμενος προμελέτησε και βάσει αυτής της προμελέτης, εκτέλεσε τους φόνους των άτυχων θυμάτων. Το ελατήριο των φόνων, αν και είναι έκδηλο από τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, δεν ενδιαφέρει για σκοπούς στοιχειοθέτησης των συστατικών στοιχείων του αδικήματος. Τα συστατικά στοιχεία είναι η προμελέτη και η φόνευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μένος δείχνουν τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα-Πολλαπλές μαχαιριές στα θύματα

Για σκοπούς πληρότητας, το Κακουργιοδικείο επισήμανε ότι «μας απασχόλησε το στοιχείο της “πρόκλησης” μολονότι κάτι τέτοιο ουδέποτε τέθηκε από πλευράς Υπεράσπισης. Τούτο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι το εύρημά μας για “προμελέτη” είναι απαλλαγμένο από κάθε εύλογη αμφιβολία. Από την αξιολόγηση της μαρτυρίας και την εξαγωγή των συμπερασμάτων μας, δεν υπάρχει καμιά υποψία ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε υπό το καθεστώς “πρόκλησης”, ώστε η περίπτωση να δύναται να καταταχθεί έστω και δυνητικά στα πλαίσια του Ποινικού Κώδικα. Καμιά απολύτως πρόκληση δεν υπήρξε. Έτσι η κατάληξή μας για “προμελέτη” παραμένει αλώβητη».

Σημειώνεται ότι η ποινή για φόνο εκ προμελέτης είναι η ισόβια κάθειρξη, ενώ για την απόπειρα φόνου του δεύτερου γιου του, ορίστηκε η 6η Μαΐου, ως ημερομηνία για αγόρευση, για μετριασμό της ποινής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονιστική αποκάλυψη! Σκότωσε την 10χρονη ανιψιά του στα 15 του ο 59χρονος

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...