Οι οργανωμένοι και οι… ανοργάνωτοι-Η ζούγκλα των χούλιγκαν και το VAR που μίλησε

Μετά τα σοβαρά επεισόδια στο Αντώνης Παπαδόπουλος, έπειτα από τα οποία ένας 20χρονος περαστικός δίνει μάχη για τη ζωή επειδή προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά που έθεσαν ανεγκέφαλοι, όπως ήταν αναμενόμενο, τα βλέμματα στράφηκαν στην Αστυνομία, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε μια συζήτηση για το κατά πόσο έχει ευθύνες ή όχι. Και αυτό, διότι σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται αστυνομικοί, με πλήρης εξάρτηση, να είναι παρατεταγμένοι στο σημείο, χωρίς όπως να παρεμβαίνουν, την ώρα που μπροστά τους οι χούλιγκαν έδιναν ρεσιτάλ, ρίχνοντας πέτρες, κροτίδες και επιδίδονταν σε μάχες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αποτυχημένο crash test, ο μεγάλος παραλογισμός και το σενάριο τρόμου

Πολλές φορές η Αστυνομία θεωρεί πως αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα, ωστόσο οι επαναλαμβανόμενες καταστάσεις, αναμφίβολα, δημιουργούν ερωτήματα ως προς τον τρόπο που ενεργεί και με ποια κριτήρια αξιολογεί μια κατάσταση, κατά το δεδομένο χρόνο.

Αποτελεί παραδεκτό γεγονός πως τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Λάρνακα δεν δημιουργήθηκαν από οπαδούς, αλλά από χούλιγκαν οι οποίοι επέστρεψαν στα γήπεδα και εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια της Αστυνομίας, μετέτρεψαν την περιοχή έξω από το Αντώνης Παπαδόπουλος σε πεδίο μάχης.

Ο αγώνας μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα, θεωρείτο υψηλού κινδύνου, για τον μέσο φίλαθλο, δεδομένου πως οι οργανωμένοι επέστρεψαν στα γήπεδα, την ώρα που μεταξύ τους τις προηγούμενες μέρες αντάλλαζαν κατηγορίες και το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν φαίνεται να αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο, ή τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος, κάτι που είχε ως συνέπεια να διαδραματιστούν όσα διαδραματίστηκαν και για άλλη μια φορά να τεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ειδικότερα μετά τα βίντεο - αυτοσχέδιο VAR - που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αστυνομικοί να βλέπουν τα όσα εκτυλίσσονται, χωρίς όμως να επιχειρούν να τα αντιμετωπίσουν, εν αναμονή ανώτερων οδηγιών.

Δυστυχώς, στο πρώτο τεστ… ταχείας αντίδρασης για την Αστυνομία βγήκε θετική, με αρνητικό όμως αντίκτυπο τόσο στην εικόνα της όσο και στην πρόληψη της βίας στα γήπεδα, αφού έδειξε πως ήταν ανέτοιμη να υποδεχθεί τους οργανωμένους στα γήπεδα. Όλες οι αρμόδιες οι υπηρεσίες, είχαν τέσσερα χρόνια περιθώρια να προετοιμαστούν, και αντί αυτού, στα πρώτα δείγματα γραφής, έμειναν ανεξεταστέοι.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, σημειώθηκαν δύο φορές έκτροπα, με το ντου των οπαδών στο Τσίρειο και με τα επεισόδια στο Παπαδόπουλος, με τις συλλήψεις όμως να μην συνάδουν με το μέγεθος των επεισοδίων, οι οποίες μάλιστα δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα τους ενός χεριού. Γεγονός, που λειτουργεί σε βάρος των Αρχών, αφού στέλνουν το μήνυμα πως κουμάντο κάνουν οι χούλιγκαν πίσω από τις μαύρες κουκούλες και όχι η Αστυνομία, σε διαφορετική περίπτωση, που αν οι συλλήψεις ήταν δεκάδες, και όχι για το θεαθήναι αλλά να ακολουθούσαν καταδίκες, τότε τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν και διαφορετικά. Μα, δεν είναι. Αυτό που επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά είναι πως πρόκειται για μια ζούγκλα που μαυρίζει το την έννοια του ποδοσφαίρου, μέσα από την οποία αναδεικνύονται επίδοξοι δολοφόνοι που θέτουν σε κίνδυνο οποιοδήποτε μπορεί να βρεθεί μπροστά τους, τη δεδομένη στιγμή. Επίδοξοι δολοφόνοι, μέρος οργανωμένου εγκλήματος, που παραμένουν άπιαστοι, επειδή το σύστημα απέτυχε. Και την ίδια ώρα, το πιο τραγικό από όλα, οι ίδιοι δημοσιεύουν τα βίντεο με τα κατορθώματα τους, ρεζιλεύοντας τις Αρχές…  

Οι Αρχές, στη σκιά των επικρίσεων και του σοβαρού τραυματισμού του 20χρονου, για άλλη μια φορά θα έρθουν ουραγοί των γεγονότων να λάβουν νέες αποφάσεις, να αξιολογήσουν ξανά την κατάσταση και να αποφασίσουν πρόσθετα μέτρα για την αστυνόμευση του αγώνα, υπό τον φόβο επανάληψης επεισοδίων. Στόχος ο οποίος μπορεί μεν να επιτευχθεί, ωστόσο η ρετσινιά της αποτυχίας για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Παδαδόπουλος θα παραμείνει, επιβεβαιώνοντας πως η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της κατόπιν εορτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδιασωληνώθηκε ο 20χρονος Ευριπίδης που τραυματίστηκε έξω από το Παπαδόπουλος

Δειτε Επισης

Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική