Στη μέγγενη οι πληροφοριοδότες της Αστυνομίας-Καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή

Καταγγελία αναφορικά με τα περί «πληροφοριών» που επικαλείται η Αστυνομία για έκδοση εντάλματος έρευνας ή σύλληψης, πληροφορίες οι οποίες ωστόσο στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθούν «άνθρακας», βρίσκεται ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για περαιτέρω διερεύνηση. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως η ίδια η Αστυνομία αναφέρει ενώπιον Δικαστηρίου, κατόπιν σχετικής πληροφορίας που έφθασε ενώπιον της, που σε κάποιες περιπτώσεις προσδιορίζεται πως αυτή είναι από «πρόσωπο που συνεργάστηκε ξανά με τις Αρχές» και σε κάποιες άλλες δεν γίνεται καμία αναφορά, εκδίδει εντάλματα έρευνας ή σύλληψης υπόπτων για σοβαρά υπό διερεύνηση αδικήματα. Εντάλματα, τα οποία προσβάλλονται στο Ανώτατο από την πλευρά των υπόπτων, ειδικότερα στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται οτιδήποτε, με αρκετά από αυτά να πέφτουν, αφού κρίνεται πως δεν υπήρχε τελικά επαρκής μαρτυρία ή εύλογες υπόνοιες. 

Εξού, και στο πρόσφατο παρελθόν η Νομική Υπηρεσία, μέσω ανακοίνωσής της, ενημέρωνε πως θα εκπαιδεύσει μέλη της Αστυνομίας για την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας από το Δικαστήριο, ώστε «να αποφεύγονται τυχόν λάθη ή/και παραλείψεις από τα μέλη της Αστυνομίας κατά την αίτηση σε Δικαστές για την έκδοσή τους, ώστε οι πιθανότητες απόρριψής τους από πλευράς Δικαστηρίων να μειωθούν στο ελάχιστο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην... τάξη για εκπαίδευση οι αστυνομικοί για τα εντάλματα σύλληψης και έρευνας

Οι 8000 σφαίρες για τον Έλληνα 

Το ζήτημα των πληροφοριοδοτών της Αστυνομίας, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται, αφού ουκ ολίγες φορές αποτέλεσε αντικείμενο μάχης στις Δικαστικές αίθουσες, ειδικότερα σε ότι αφορά την αξιοπιστία και τα κίνητρα τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγινε λόγος και για το γεγονός ότι τυγχάνουν άφεση αμαρτιών, παρά το γεγονός ότι η μαρτυρία τους μπορεί να τους εμπλέκει και τους ίδιους στα υπό διερεύνηση αδικήματα, εντούτοις δεν έχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπου δεν αποδεικνύονται τα όσα ισχυρίζονται, επίσης δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα σε βάρος τους.

Το πιο πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα, είναι η υπόθεση του προέδρου της Σχολικής Εφορίας της Λεμεσού, Ντίνου Έλληνα, τον περασμένο Νοέμβριο, όπου η Αστυνομία, αφού εμπιστεύτηκε την ιστορία ενός πληροφοριοδότη της, προχώρησε στη σύλληψη δύο νεαρών αδελφών και ενός αλλοδαπού, στους οποίους καταλόγισε σχέδιο δολοφονίας κατά του Έλληνα. 

Ο συγκεκριμένος πληροφοριοδότης, γνωστός στις Αρχές, όπως η ίδια η Αστυνομία ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου, παραδέχθηκε πως κάνει «διάφορες παράνομες δουλειές», εξού και οι ύποπτοι του ζήτησαν να μεσολαβήσει να τους προμηθεύσει όπλο για να σκοτώσουν τον Έλληνα, πράγμα το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, έπραξε. Δηλαδή, με βάση τα όσα ανέφερε (σ.σ προφορικώς, δεν έδωσε γραπτή κατάθεση), ο ίδιος παραδέχθηκε πως μεσολάβησε για την αγοραπωλησία όπλων, ήταν παρόν στο deal με τον πωλητή και με τους δύο επίδοξους εκτελεστές, ενώ όπως παραδέχθηκε παρακολουθούσε τον στόχο. Ωστόσο, ο πληροφοριοδότης, δεν συνελήφθη, ενώ κρίθηκε αξιόπιστος, ώστε η Αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

Μάλιστα, εντύπωση στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε προκαλέσει και ο ισχυρισμός του πληροφοριοδότη πως τα δύο αδέλφια ζήτησαν πάνω από 8000 σφαίρες, αριθμός ο οποίος είναι τόσο μεγάλος που χρειάζεται κάποιος για να σκοτώσει ολόκληρα τάγματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από μεσάζων όπλων, αμέριμνος πληροφοριοδότης-Το σχέδιο, η αμοιβή και τα… κάλαντα

Την εν λόγω ιστορία, διακωμώδησε ο ίδιος ο «στόχος», ο Ντίνος Έλληνας, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο, θα δολοφονείτο από τους δράστες που θα πήγαιναν σπίτι του ντυμένοι Άγιοι Βασίληδες, για να του πούνε τα κάλαντα. Ο Έλληνας, από την πρώτη στιγμή έσπευσε δημόσια να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει οποιεσδήποτε διαφωνίες με τους υπόπτους, ενώ θεώρησε πως η όλη υπόθεση ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η υπόθεση αποδείχθηκε φιάσκο και οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ είχε αναπτυχθεί μια δημόσια συζήτηση ως το πώς η Αστυνομία αξιολογεί τα όσα ισχυρίζονται οι πληροφοριοδότες, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν άλλα κίνητρα, ίσως όμως όχι, εντούτοις άγνωστο εάν διερευνάται προτού οι Αρχές προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, ειδικότερα όταν αφορά σοβαρές υποθέσεις, όπως δολοφονίες, ναρκωτικά κτλ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γράψτε... φιάσκο! Μα οκτώ χιλιάδες σφαίρες για να σκοτώσουν τον Έλληνα;

Ζητά διερεύνηση ο Κληρίδης 

Η πιο πάνω υπόθεση μπορεί να είχε πληροφοριοδότη, εντούτοις υπάρχουν υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Αστυνομία επικαλείται πληροφορία, στην βάση της οποίας εκδίδονται και τα εντάλματα, με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κληρίδη να ζητά από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, διερεύνηση της πρακτικής της Αστυνομίας. 

Ο δικηγόρος, προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στην Αρχή, αφού όπως αναφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, στην βάση πληροφορίας, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση πρόσωπα, εναντίον των οποίων τελικά δεν προέκυψε στοιχειοθέτηση υπόθεσης, ενώ όπως είπε, υπάρχει περίπτωση όπου μέσα σε ένα χρόνο εκδόθηκαν τρία εντάλματα έρευνας σε πελάτη του, για τον ίδιο λόγο, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε. 

«Πάει κάποιος υπαστυνόμος και ορκίζεται ενώπιον Δικαστηρίου, ότι μετά από πληροφορία που είχε από κάποιο πληροφοριοδότη, χωρίς να αναφέρει ποιος, πού, πότε και γιατί, έχει υποψίες ότι ο τάδε κάνει χρήση ναρκωτικών, πώληση ναρκωτικών και λοιπά και λοιπά. Βάζει ότι αδικήματα θέλει υπό τον μανδύα της πληροφορίας και εκδίδει ένταλμα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως «αυτές οι πληροφορίες διαπιστώνεται ότι ήταν τουλάχιστον επιπόλαιες».

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε μάλιστα σε περιστατικό όπου η Αστυνομία εξέδωσε στην βάση πληροφοριών ένταλμα έρευνας σε κελί κρατούμενου αντιαρματικό ή κυνηγετικό όπλο, διερωτώμενος «πώς θα μπορούσε να περάσει ένα αντιαρματικό σε ένα κελί;», υποδεικνύοντας πως από αυτό το περιστατικό γίνεται αντιληπτό πως σε κάποιες περιπτώσεις εκδίδονται εντάλματα, χωρίς κριτήριο και χωρίς να εξετάζεται η αξιοπιστία του πληροφοριοδότη, νοουμένου πως υπάρχει πληροφοριοδότης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κληρίδης, σε αρκετές περιπτώσεις οι δικηγόροι οδηγούνται στο Ανώτατο, προσπαθώντας να ακυρώσουν αυτά τα εντάλματα έρευνας, αναφέροντας πως «κάποτε πετυχαίνει, κάποτε όχι, αλλά δεν μπορούμε να διαψεύσουμε ή να αμφισβητήσουμε με άμεσο τρόπο αυτό που λέει η Αστυνομία και το παρουσιάζει ως πληροφορία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κίνδυνος για ντόμινο ακυρωτικών ενταλμάτων για φόνο Ευαγγέλου-Άνοιξε τρίτη πόρτα

Σε ό,τι αφορά τα εντάλματα που πέφτουν από το Ανώτατο, ο δικηγόρος ανέφερε πως η Αστυνομία δεν έχει κάποια κύρωση ή επιπτώσεις, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ήταν πιο προσεκτική και δεν θα υπήρχαν καταχρήσεις, ενώ υπέδειξε πως δεν αναγράφεται καμία αναφορά για πληροφοριοδότες. 

«Επειδή αγανάκτησα, ανέτρεξα στις αστυνομικές διατάξεις, να δω αν καταγράφεται κάπου. Πράγματι σε πολλά σημεία των διατάξεων γράφει που πρέπει να σημειώνεται αυτή η πληροφορία, έστω και τυπικά ή έστω και ως αναφορά. Έκανα καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή με την οποία γράφω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που πρέπει να καταγραφεί αυτή η πληροφορία, που δεν γίνεται να μην μπορεί να εντοπιστεί ούτε ίχνος της».

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στο γεγονός πως οι πληροφοριοδότες, που ενώ ισχυρίζονται ότι είναι παρόντες σε διάπραξη αδικημάτων ή εμπλέκουν τους εαυτούς τους στην υπόθεση, δεν διώκονται από τις Αρχές.

«Αυτό ενισχύει τη θέση μου, ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι πληροφοριοδότες. Επειδή όταν έρχεσαι και λες ήμουν στο σπίτι του τάδε και τους είδα να κρατούν έμφορτα πιστόλια και να χωρίζουν τα ναρκωτικά για να τα πωλήσουν και λοιπά. Κύριε πληροφοριοδότη εσύ τι έκανες εκεί; Γιατί ήσουν εκεί;»

Τα όσα καταγγέλλει ο κ. Κληρίδης αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε να αποφασιστεί από τη μία κατά πόσο προκύπτει έδαφος για διερεύνηση των καταγγελιών και από την άλλη εάν θα διοριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι στην Αστυνομία-Ακυρώθηκαν εντάλματα σύλληψης για τα επεισόδια στο ΔΙΑ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό