Αναστολή ποινής σε άλλον ένα μάρτυρα προστασίας, δεν ολοκληρώθηκε καν η δίκη

Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας, το οποίο εξελίσσεται σε... πόρτα εξόδου σε καταδικασθέντες για σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών, οι οποίοι φαίνονται να «επιβραβεύονται» γιατί θα καταθέσουν εναντίον άλλων κατηγορουμένων, ανεξαρτήτως με το τι θα πουν και πώς θα αξιολογηθεί από το Δικαστήριο που έχει και τον τελευταίο λόγο, με αποτέλεσμα πρόσωπα να αποφυλακίζονται χωρίς να εκτίσουν την ποινή τους.  

Τρεις μόλις μέρες μετά την αναστολή ποινής υπό προστασία μάρτυρα που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση του 1,5 κιλού κοκαΐνης  στη Λάρνακα, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε αναξιόπιστος από το Κακουργιοδικείο το οποίο μάλιστα υπέδειξε ψεύδη του μάρτυρα για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή, η Νομική Υπηρεσία αποφυλάκισε άλλο ένα μάρτυρα, με τον οποίο η Αστυνομία φαίνεται να κατήλθε σε συμφωνία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απίστευτο φιάσκο-Αναστολή ποινής του μάρτυρα προστασίας που κρίθηκε αναξιόπιστος

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, νεαρός που είναι εντεταγμένος στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της ΥΚΑΝ, κατέθεσε χθες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού για υπόθεση ενός κιλού κάνναβης, για την οποία καταδικάστηκε και ο ίδιος και κατηγορούμενος βρίσκεται δεύτερο πρόσωπο. 

Ο νεαρός, τον Ιανουάριο του 2021 καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση, ενώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων και μεταφέρθηκε στο χώρο κράτησης των μαρτύρων της Αστυνομίας, εκτός φυλακών, ώστε να καταθέσει εναντίον του συγκατηγορούμενου του. Κάτι που συνέβη χθες κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πηγή, ο μάρτυρας παρουσιάστηκε μετανιωμένος, λέγοντας στη δίκη πως ήθελε να πει την αλήθεια, εξού και συνεργάστηκε με την ΥΚΑΝ και δεν επρόκειτο για deal με ανταλλάγματα. 

Ωστόσο, μόλις μια μέρα μετά την κατάθεσή του ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη και προτού εκδοθεί καν η απόφαση του Κακουργιοδικείου για τον δεύτερο κατηγορούμενο, η Νομική Υπηρεσία ανέστειλε την ποινή φυλάκισης του, ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποφυλακιστεί το 2023, αφού καταδικάστηκε το 2021 σε τριάμισι χρόνια φυλακή. 

Η αναστολή ποινής του μάρτυρα, έρχεται να επιβεβαιώσει τις συμφωνίες που γίνονται, χωρίς να αξιολογείται η αξιοπιστία τους ή τα κίνητρα τους, με νομικούς να δείχνουν πως κάτι τέτοιο ανοίγει την πόρτα σε κατηγορούμενους για σοβαρές υποθέσεις, αφού μπορεί να εκφράζονται πρόθυμοι να μαρτυρήσουν εναντίον άλλων, ανεξαρτήτως εάν αυτά που θα πουν είναι αλήθεια, μόνο και μόνο για να ανασταλεί η ποινή τους, ενώ στο τέλος να κρίνονται αναξιόπιστοι και να πέφτουν οι υποθέσεις, όπως στην περίπτωση της Λάρνακας, με το 1,5 κιλό κοκαΐνης, όπου στην ουσία αποφυλακίστηκαν νωρίτερα οι δύο καταδικασθέντες και ο τρίτος κατηγορούμενος, που ήταν και ο στόχος, τελικά αθωώθηκε. 

Επίσης, νομικοί κύκλοι, στους οποίους σχολιάζεται έντονα η πρακτική, δείχνουν πως πρόκειται για «επέμβαση στη δικαστική εξουσία και περιφρόνηση της Δικαιοσύνης», αφού στην ουσία το Δικαστήριο επιβάλλει ποινή, η οποία όμως στη συνέχεια αναστέλλεται, παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο μπορεί να κρίνει αναξιόπιστο το μάρτυρα, ο οποίος όμως δεν έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις, αντιθέτως αποφυλακίζεται χωρίς να εκτίσει την ποινή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deal με μάρτυρες, αναστολές ποινών και ανεξιχνίαστοι φόνοι-Η τρίλιζα... αστοχιών

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»