Deal με μάρτυρες, αναστολές ποινών και ανεξιχνίαστοι φόνοι-Η τρίλιζα... αστοχιών

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας στον απόηχο της έκβασης της υπόθεσης του 1,5 κιλού κοκαΐνης στη Λάρνακα, η κατάληξη της οποίας αφήνει άκρως εκτεθειμένες τις Αρχές. Και αυτό γιατί ο απολογισμός της υπόθεσης είναι εν τέλει δύο μάρτυρες που καταδικάστηκαν να αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή της ποινής τους, δυο νεκροί, τις δολοφονίες των οποίων η Αστυνομία συνέδεσε «άτυπα» με την υπόθεση, ο ένας μάρτυρας νεκρός και ο άλλος αναξιόπιστος, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προστασίες και ο… πολυπόθητος στόχος τελικά αθώος!  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απίστευτο φιάσκο-Αναστολή ποινής του μάρτυρα προστασίας που κρίθηκε αναξιόπιστος

Επρόκειτο για μια υπόθεση με οργιώδες παρασκήνιο, δεδομένου των ατόμων που εμπλέκονταν σε αυτή και ειδικότερα με την κατ΄ ισχυρισμό εμπλοκή του Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα, τον οποίο η Αστυνομία φαίνεται να ήθελε απεγνωσμένα, εξού και μετέτρεψε τους δύο εμπλεκόμενους που παραδέχθηκαν ανάμειξη σε μάρτυρες κατηγορίας, με τους οποίους κατήλθαν σε συμφωνία, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα μαρτύρων, να καταθέσουν εναντίον του και στη συνέχεια να ανασταλεί η ποινή φυλάκισης τους. Πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται με την πορεία των γεγονότων και όχι με την σεναριολογία που προηγείτο.

Μπορεί σε σχέση με την πρακτική της Αστυνομίας παρασκηνιακά να ειπώθηκαν πολλά και να υπήρξαν αλληλοκατηγορίες, - άλλοι έδειξαν αλλότρια κίνητρα και στρατόπεδα, άλλοι έδειξαν στρατηγική με σκοπό να δέσουν, κατά την εκδοχή τους, τον εγκέφαλο - ωστόσο ό,τι και να λέχθηκε, θα ήταν ορθότερο να παρατεθούν τα γεγονότα, τα οποία καταγράφονται επίσημα, βάσει των οποίων εξάγονται και τα τελικά συμπεράσματα, αφού η σεναριολογία δεν αποτελεί, με βάση των ποινικό κώδικα, μαρτυρία.

Συνεπώς, εάν η Αστυνομία θεωρούσε πως ο Ζαβράντωνας ήταν και ο εγκέφαλος της διακίνησης ναρκωτικών, τότε όφειλε να το αποδείξει στην πράξη, ενώπιον Δικαστηρίου, πράγμα το οποίο δεν έπραξε και, ως εκ τούτου, όπως προνοεί το Σύνταγμα, όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ο Ζαβράντωνας, με βάση την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας κρίθηκε αθώος, γιατί ο μάρτυρας της Αστυνομίας κρίθηκε αναξιόπιστος, και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα περισσότερο, αφού πλέον έχει στα χέρια του σαν όπλο την αθωωτική απόφαση. 

Συνελήφθησαν και παραδέχθηκαν

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως καταγράφονται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, στις 25 Μαΐου 2019 μέλη της ΥΚΑΝ έθεσαν υπό παρακολούθηση συγκεκριμένη περιοχή παρά τον κυκλικό κόμβο του Καλού Χωριού στην επαρχία Λάρνακας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γινόταν διακίνηση ναρκωτικών.

Το απόγευμα της 25ης Μαΐου, δύο πρόσωπα, ηλικίας 32 και 23 χρόνων, εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε όχημα, το οποίο είχε γίνει αντιληπτό από μέλη της ΥΚΑΝ να εισέρχεται σε πάροδο του δρόμου Λάρνακας–Καλού Χωριού και να σταματά σε συγκεκριμένο σημείο.

Τα δύο πρόσωπα θεάθηκαν να τοποθετούν στο έδαφος ένα σακούλι, το οποίο, αφού παραλήφθηκε από την Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι περιείχε 1 κιλό και 558 γραμμάρια κοκαΐνης.

Οι δύο, εκ των οποίων ο ένας ο Μάριος Γεωργίου άλλως Μαριούθκιας, παραδέχθηκαν ενοχή και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ώστε να καταθέσουν εναντίον του Ζαβράντωνα.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020, ο Μαριούθκιας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και ο 23χρονος κουνιάδος του σε ποινή φυλάκισης έξι ετών. Και οι δύο κρατούνταν στο χώρο κράτησης των υπό προστασία μαρτύρων, εκτός Φυλακών.

Αναστολή ποινής στον Μαριούθκια δύο μήνες μετά

Το πρώτο ερώτημα έρχεται γύρω από την αναστολή της ποινής του Μαριούθκια, δύο μόλις μήνες μετά την καταδίκη του και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020.

Ο Μαριούθκιας, μετά την αποφυλάκιση του, παρέμεινε στο πρόγραμμα μαρτύρων και μάλιστα η Αστυνομία είχε χτίσει τείχος προστασίας του, ωστόσο στις 18 Απριλίου 2021, άριστοι εκτελεστές, που ήταν καλά διαβασμένοι, του έστησαν καρτέρι σε σημείο στο Μενεού και, κατά την επιστροφή του 35χρονου στην οικία του, τον δολοφόνησαν μέσα στην εν κινήσει Lamborghini του.

Το θύμα είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα και τα κίνητρα αποδόθηκαν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ η Αστυνομία έστρεψε τα βλέμματα στην υπόθεση κοκαΐνης,  που ήταν και ο βασικός μάρτυρας.

Εντούτοις, παρά την σεναριολογία, που λειτουργούσε σε βάρος της Αστυνομίας, αφού επρόκειτο για υπό προστασία μάρτυρα και συνεπώς, αν συνδεόταν με την υπόθεση τότε ήταν διπλά εκτεθειμένη που δεν κατάφερε να τον προστατεύσει, ουδείς συνελήφθη ως ύποπτος, ενώ η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.

Η δολοφονία Ευαγγέλου

Επτά μήνες μετά, νεκρός από τα πυρά εκτελεστή πέφτει ο πεθερός του Μαριούθκια, Ανδρέας Ευαγγέλου, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από την πολυκατοικία που διέμενε στη Λάρνακα.

Το θύμα ήταν και ο πατέρας του δεύτερου υπό προστασία μάρτυρα που καταδικάστηκε με τον Μαριούθκια, με αποτέλεσμα η Αστυνομία εξαρχής να στρέψει τα βλέμματα και πάλι στην υπόθεση του ενάμιση κιλού κοκαΐνης.

Λίγο καιρό αργότερα, η Αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις, ανάμεσα στους οποίους και ο Ζαβράντωνας, συνδέοντας έτσι τη δολοφονία με την υπό εκδίκαση υπόθεση των ναρκωτικών στη Λάρνακα για την οποία κατηγορείτο.

Μάλιστα, η Αστυνομία είχε δημιουργήσει τέτοιο θόρυβο, που από τον όρκο του ανακριτή θα μπορούσε κάποιος να εξάγει το συμπέρασμα πως η Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα, εξιχνίασε μια δολοφονία και απέτρεψε άλλη μια, όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, καταφέρνοντας έτσι να σπάσει την κατάρα με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες του υποκόσμου.

Η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου μίλησε για «αξιόπιστο πληροφοριοδότη της ΥΚΑΝ που συνεργάστηκε και στο παρελθόν με την Αστυνομία και του οποίου οι πληροφορίες διαπιστώθηκε πως ήταν έγκυρες και αξιόπιστες», ο οποίος ενέπλεξε τους υπόπτους στην υπόθεση, ενώ ανέφερε πως ο πληροφοριοδότης έδειξε τοποθεσία που κρύφτηκε το πιστόλι μετά το φόνο και μίλησε για ύπαρξη φωτογραφιών και βίντεο κτλ, που συνδέουν τους υπόπτους.

Παρά τις έρευνες, οι πληροφορίες του αξιόπιστου πληροφοριοδότη αναφορικά με το όπλο δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να δένουν τους υπόπτους με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν μέχρι σήμερα.

Και σε αυτή την περίπτωση, όποια σεναριολογία και να αναπτύσσεται παρασκηνιακά, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και μέχρι σήμερα η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επικοινωνιακή σκακιέρα, η ρεβάνς του υποκόσμου και ποιος… γέλασε τελευταίος

Η αθώωση Ζαβράντωνα και η αναστολή ποινής του μάρτυρα

Τον Απρίλιο του 2022, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ρίχνει αυλαία στην υπόθεση του ενάμιση κιλού κοκαΐνης, αθωώνοντας τον Ζαβράντωνα και κρίνοντας αναξιόπιστο τον 23χρονο βασικό μάρτυρα κατηγορίας.

Μάλιστα, τα όσα καταγράφει η απόφαση, αφήνουν εκτεθειμένες τις Αρχές, αφού μεταξύ άλλων καταγράφει πως ο μάρτυρας είπε ψέματα για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή. Μάλιστα αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία που είπε ψέματα ο μάρτυρας, ο οποίος μεταξύ άλλων παραδέχθηκε πως διακίνησε ναρκωτικά σε άλλες 5-10 περιπτώσεις, ενώ η αρχική του εκδοχή ήταν πως δεν γνώριζε ότι ήταν ναρκωτικά.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η απόφαση, παραδέχθηκε πως ήταν επαγγελματίας διακινητής του Μαριούθκια που τον έδειξε ως έμπορο και πληρωνόταν από αυτόν. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του «τσιουρακκούι».

Επιπρόσθετα, στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο τόνισε την προσυνεννόηση του 23χρονου με τον κουνιάδο του, Μαριούθκια, προτού προβούν σε μαρτυρία εναντίον του Ζαβράντωνα, ώστε να επωφεληθούν της ποινής. Μάλιστα, τόνισε πως αρχικά είπε πως επρόκειτο για «μεμονωμένο» περιστατικό (σ.σ εξού και η χαμηλότερη ποινή), ενώ στην μαρτυρία του εναντίον του Ζαβράντωνα εμφανίστηκε ως διακινητής. 

Δώδεκα μόλις μέρες μετά την αθωωτική απόφαση και το χαστούκι του Κακουργιοδικείου, η Νομική Υπηρεσία προχώρησε στην αναστολή της ποινής του 23χρονου μάρτυρα, ο οποίος εξέτισε περίπου δυόμισι χρόνια φυλάκιση, ενώ η επιβληθείσα ποινή ήταν έξι έτη. Όπως προκύπτει, φαίνεται να υπήρχε συμφωνία όπως ανασταλεί η ποινή φυλάκισης του 23χρονου, με την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης.

Γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα, καθώς φαίνεται να στέλνεται το μήνυμα πως οποιοσδήποτε μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, να κατέλθει σε συμφωνία και αφού καταθέσει - ανεξαρτήτως εάν θα πει ψέματα ή αλήθεια - μπορεί στη συνέχεια να αποφυλακιστεί.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαγείρεμα μαρτυριών, deal με έμπορο και ευνοϊκή μεταχείριση με στόχο Ζαβράντωνα

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προστασίες

Η Αστυνομία, μπορεί να ενέταξε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων τόσο τον Μαριούθκια όσο και τον 23χρονο κουνιάδο του, εντούτοις είχε στήσει δίχτυ προστασίας και σε άλλα μέλη της οικογένειας τους.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Μαριούθκια ήταν αυξημένα, όπως επίσης και σε άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον τους, τα οποία για λόγους ασφαλείας η Αστυνομία κρίνει πως θα πρέπει να φρουρούνται. Σημειώνεται, πως για την προστασία των μαρτύρων και των συγγενών τους, έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεδομένου πως η συγκεκριμένη υπόθεση και τα μέτρα, άρχισαν από το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροβολεί τα πόδια της η Αστυνομία για το πρόγραμμα των υπό προστασία μαρτύρων

Δειτε Επισης

Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)