Θέλουν να δυναμώσουν τη φωνή θυμάτων βίας-Πρόταση νόμου για δίκες κεκλεισμένων

Τη δυνατότητα σε θύματα βίας στην οικογένεια, να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη διεξαγωγή δίκης κεκλεισμένων των θυρών, θέλει να δώσει μέσω πρότασης νόμου που κατέθεσε, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Στην πρότασή του, που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Θεοπέμπτου εισηγείται όπως πέραν της αυτεπάγγελτης δυνατότητας του Δικαστηρίου να διατάξει εκδίκασης τέτοιας φύσεως υποθέσεων κεκλεισμένων των θυρών, να έχει το δικαίωμα να το ζητήσει και το ίδιο το θύμα, πράγμα που τη δεδομένη στιγμή γίνεται άτυπα, μέσω του συνηγόρου της Εισαγγελίας.

Στην αιτιολογική του έκθεση, ο κ. Θεοπέμπτου εξηγεί ότι επιδιώκει να παρασχεθεί περαιτέρω προστασία στα δικαιώματα των θυμάτων βίας στην οικογένεια, «με τρόπο που αυτά να προσέρχονται στα Δικαστήρια, σε συνθήκες που να τους επιτρέπουν να εκφραστούν και να καταθέσουν ελεύθερα τη μαρτυρία τους».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος των Οικολόγων, τα θύματα καλούνται να αναφερθούν με λεπτομέρεια στα περιστατικά βίας τα οποία έχουν υποστεί και η παρουσία κοινού στην αίθουσα του Δικαστηρίου ενδέχεται να επηρεάσει τη μαρτυρία τους.

Σημειώνει μάλιστα ότι παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι τα θύματα είτε λόγω άγνοιας των δικαστικών διαδικασιών, είτε λόγω μη διάθεσης ικανοποιητικών πόρων για διορισμό δικηγόρου που θα τα υπερασπιστεί, παραλείπουν να ζητήσουν από το Δικαστήριο να διατάξει όπως η διαδικασία γίνει κεκλεισμένων των θυρών. «Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουν να προβούν σε ολοκληρωμένη κατάθεση στα Δικαστήρια, λόγω της παρουσίας του κοινού και τελικά να μην απονέμεται σωστά η Δικαιοσύνη».

Επισημαίνει εξάλλου πως η πρότασή του επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια που αποθαρρύνουν τα θύματα να καταγγείλουν αδικήματα βίας στην οικογένεια και παράλληλα τους προσφέρει κίνητρα να το πράξουν, αφού με αυτό τον τρόπο θα προστατεύεται η προσωπικότητα, η ιδιωτικότητα και η αξιοπρέπειά τους.

«Σήμερα γίνεται άτυπα, πλέον θα είναι θεσμοθετημένο»

Ο REPORTER, επικοινώνησε με τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Πολυχρόνη, ο οποίος κατέθεσε τη δική του νομική άποψη επί του θέματος, εξηγώντας ότι αν περάσει από τη Βουλή μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης «το αν θα δικαιούται το θύμα να υποβάλλει αίτημα, πρέπει να το κάνει μέσω της Κατηγορούσας Αρχής. Το σύστημα μας διαφέρει από το σύστημα του ηπειρωτικού δικαίου, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας που μπορεί στην ποινική δίκη ο παραπονούμενος να κάνει πολιτική παράσταση. Δηλαδή εκεί, μπορεί ο παραπονούμενος να εμφανίζεται με δικηγόρο και να εξετάζει και να αντεξετάζει μάρτυρες».

Στην Κύπρο, όπως υπέδειξε, δεν υπάρχει αυτή τη δικονομική ικανότητα για κάποιο παραπονούμενο. Εκπρόσωπός του είναι το κράτος και ο Γενικός Εισαγγελέας ή οι δημόσιοι κατήγοροι, άρα ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να υποβάλλεται μέσω του κατηγόρου.

 «Θεωρώ ότι δεν μπορεί το θύμα δικονομικά με την Ποινική Δικονομία που έχουμε στην Κύπρο να υποβάλλει ένα τέτοιο αίτημα και στο τέλος της ημέρας πρέπει να αποφασίζεται από το Δικαστήριο δικαστικά, γιατί είναι εξαίρεση στον κανόνα ότι οι ακροαματικές διαδικασίες γίνονται δημόσια. Ο λόγος που γίνονται δημόσια είναι για να υπάρξει δημόσιος έλεγχος και κριτική. Μια δίκη που είναι κεκλεισμένων των θυρών, δεν έχει μόνο ως συνέπεια όταν καταθέτει κάποιος να μην μπορεί κάποιος άλλος να εισέλθει στην αίθουσα. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε στοιχείου από τη δίκη. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση της απόφασης, η δημοσιοποίηση πρακτικών, να αναφέρει κάποιος παράγοντας της δίκης τι έγινε εντός της αίθουσας».

Καταλήγοντας, ο κ. Πολυχρόνης είπε πως «είναι μια πολύ αυστηρή διαταγή και δεν μπορεί να βγει, χωρίς να υπάρχει δικαστικός έλεγχος, επειδή το αποφάσισε το θύμα. Μπορεί όμως να υποβάλει ένα αίτημα μέσω της Κατηγορούσας Αρχής. Η δημόσια δικαστική διαδικασία είναι κατοχυρωμένη και από το άρθρο 30 του Συντάγματος και από το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας νόμος που θα την περιορίσει, είναι με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που θα μπορεί να το κάνει αυτό, χωρίς να λέω ότι το θύμα δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Σήμερα αυτό γίνεται άτυπα, δεν είναι θεσμοθετημένο. Με αυτή την πρόταση θα είναι θεσμοθετημένο».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου