Αμπελοπούλια και κινητά στο πρόγραμμα μαρτύρων-Παραδοχή μάρτυρα στο Δικαστήριο

Το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, κατά τη διάρκεια της δίκης του Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, όπου συνεχίζεται η εκδίκαση της δεύτερης υπόθεσης ναρκωτικών για την οποία κατηγορείται.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί οι Αρχές για υπό προστασία μάρτυρες-Τα ψεύδη που αποκάλυψαν φιάσκο

Ο Ζαβράντωνας είχε αθωωθεί στην πρώτη υπόθεση της Λάρνακας, αφού το Κακουργιοδικείο έκρινε αναξιόπιστο τον βασικό μάρτυρα της Αστυνομίας, αναφέροντας στην κατάληξη του πως «οι ψευδείς του αναφορές είχαν σκοπό την επίτευξη ευνοϊκής μεταχείρισης και μειωμένης ποινής».  

Στα πλαίσια της δίκης, η υπεράσπιση του Ζαβράντωνα κατέθεσε τεκμήρια από την διαβίωση μαρτύρων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της Αστυνομίας και κρατούνται εκτός φυλακών, με την υπεράσπιση να δείχνει συνομιλίες του μάρτυρα με πρόσωπο, κατά τις οποίες φαίνεται να αντάλλαζαν μηνύματα μέσω εφαρμογών, ενώ του υποδείχθηκαν φωτογραφίες, που απέστειλε ο ίδιος και στις οποίες απεικονίζεται να τρώει αμπελοπούλια και να φωτογραφίζεται στο κρεβάτι του. 

Ο δικηγόρος του Ζαβράντωνα, Χρίστος Πουτζιουρής, σε δηλώσεις μετά την αθωωτική απόφαση ανέφερε ότι «θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά αυτό το σχέδιο προστασίας μαρτύρων, όπου μάρτυρες παραδέχονται και καταδικάζονται σε ευνοϊκές ποινές φυλάκισης επειδή συνεργάστηκαν με Αστυνομία και όταν έρχονται να μαρτυρήσουν ενώπιον Δικαστηρίου, δίνουν μια άλλη εκδοχή γεγονότων, με την ασφάλεια ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο, αφού η δική του υπόθεση έχει εκδικαστεί. Και οι περισσότεροι από τους προστατευόμενους μάρτυρες, με σκοπό να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, είναι πρόθυμοι να μαρτυρήσουν οποιαδήποτε ψέματα στη δική τους μαρτυρία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαγείρεμα μαρτυριών, deal με έμπορο και ευνοϊκή μεταχείριση με στόχο Ζαβράντωνα

Μετά την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η ΥΚΑΝ διενήργησε έρευνες στον χώρο όπου κρατούνται οι μάρτυρες, έπειτα από τις οποίας κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, ωστόσο κληθείσα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει η Αστυνομία, αρμόδια πηγή ανέφερε πως δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν λόγω του ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα. 

Το πρωί της Τρίτης, συνεχίστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η δεύτερη υπόθεση ναρκωτικών, όπου κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16 ετών, ενώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και μεταφέρθηκε στον χώρο κράτησης της Αστυνομίας, εκτός φυλακών. Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε άλλο ένα πρόσωπο, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών. 

Κατά τη διάρκεια της κυρίως εξέτασης τους, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης, στην οποία ενέπλεξε τον Ζαβράντωνα, ενώ στη συνέχεια αντεξετάστηκε από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, ο οποίος εκπροσωπείτο από τον Χρίστο Πουτζιουρή. 

Στο στόχαστρο της αντεξέτασης τέθηκε η εκδοχή του μάρτυρα όπως κατατέθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου που τον καταδίκασε και οι διαφοροποιήσεις στις οποίες προέβη ενώπιον του Κακουργιοδικείου που εκδικάζει την υπόθεση σε βάρος του Ζαβράντωνα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας στο πρώτο Κακουργιοδικείο ανέφερε πως δεν γνώριζε πως παρέλαβε ναρκωτικά, χωρίς να αποδίδει στην παραδοχή του ρόλο διακινητή στον ίδιο, ενώ κατά την μαρτυρία του στο δεύτερο Κακουργιοδικείο ενέπλεξε τον εαυτό του και τον κατηγορούμενο και σε άλλες περιπτώσεις, με την υπεράσπιση να του υποβάλλει πως αυτό που ισχυρίζεται, σημαίνει πως είπε ψέματα στο Κακουργιοδικείο, ώστε να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή. 

Ξανά στο επίκεντρο τα... αμπελοπούλια

Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκε το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, με την υπεράσπιση να κάνει λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση του μάρτυρα, όπως και στην υπόθεση της Λάρνακας, αφού οι δύο μάρτυρες συνδέονται μεταξύ τους. 

Στα πλαίσια της αντεξέτασης, ο δικηγόρος κατέθεσε ως τεκμήρια τις φωτογραφίες με τα αμπελοπούλια που κατατέθηκαν και ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, με τον μάρτυρα να αναφέρει πως ο ίδιος δεν έφαγε αμπελοπούλια, ενώ του υποδείχθηκε φωτογραφία με πρόσωπο που κάθεται στο κρεβάτι του κελιού, με τον ίδιο να αναγνωρίζει πως είναι ο υπό προστασία μάρτυρας που κατέθεσε κατά του Ζαβράντωνα, στην υπόθεση της Λάρνακας. 

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου του κατηγορούμενου αναφορικά με την ύπαρξη κινητών στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ο μάρτυρας παραδέχθηκε πως είχε στην κατοχή του κινητό, με το οποίο επικοινωνούσε αλλά και έμπαινε στο διαδίκτυο όπου μεταξύ άλλων διάβαζε ειδήσεις και ενημερωνόταν, ωστόσο όπως είπε, κατασχέθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Αστυνομία, μετά τις έρευνες. 

Η αντεξέταση του μάρτυρα αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη ακροαματική διαδικασία, ενώ η υπεράσπιση θα καταθέσει αίτημα όπως κληθεί ως μάρτυρας το πρόσωπο το οποίο έλαβε τις φωτογραφίες με τα αμπελοπούλια, ώστε να επιβεβαιώσει τον αποστολέα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επικοινωνιακή σκακιέρα, η ρεβάνς του υποκόσμου και ποιος… γέλασε τελευταίος

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου