Σπάει ρεκόρ ο υπερπληθυσμός στις Φυλακές-Κίνδυνος καταδίκης από το ΣτΕ

Δραματική είναι η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές με τον υπερπληθυσμό, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο χτυπά αδιάκοπα την Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Καθημερινά, αρκετοί αλλοδαποί παραπέμπονται από τη Δικαιοσύνη στις Φυλακές, για πλαστογραφία και άλλα συναφή αδικήματα, τα οποία δεν χρήζουν σωφρονισμού.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδιο για τις Φυλακές, αναζητεί τρόπους, ώστε να μειώσει αυτόν τον υπερπληθυσμό, ωστόσο, οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι χρονοβόρες και το πρόβλημα δεν αναμένεται να επιλυθεί σύντομα.

Τη δεδομένη στιγμή, οι Κεντρικές Φυλακές καταγράφουν ρεκόρ κρατουμένων, αφού ο αριθμός είναι διπλάσιος από όσους μπορεί να φιλοξενήσει το Σωφρονιστικό Ίδρυμα. Σύμφωνα με την διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, σήμερα, οι κρατούμενοι ανέρχονται στους 820 στην κλειστή φυλακή, σε ένα χώρο όπου ο αριθμός θέσεων ανέρχεται στις 424.

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Αριστοτέλους εξήγησε πως, «έχει οκτώ χρόνια που είμαι στις Φυλακές, πρώτη φορά συνάντησα ένα τέτοιο αριθμό. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που είχαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε και μειώσαμε το ποσοστό των αλλοδαπών σε 43-44%, σήμερα εκτοξεύτηκε ο αριθμός αυτός στο 54%».

Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες, αφού οκτώ στις δέκα είναι αλλοδαπές, που σε πραγματικό αριθμό σημαίνει ότι από τις 90, οι 74 είναι παράνομες αλλοδαπές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φτάνοντας στην πτέρυγα 3… Οι «κατεστραμμένοι» που ξανά γεννήθηκαν στην φυλακή

Βραχνάς το μεταναστευτικό

Ο υπερπληθυσμός, οφείλεται ξεκάθαρα στο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αφού ένας τεράστιος αριθμός αλλοδαπών μεταφέρθηκε στις Φυλακές, αφότου συνελήφθησαν για παράνομη παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πλαστά έγγραφα που επέδειξαν κατά την αναχώρησή τους σε αεροδρόμια και άλλα παρόμοιας φύσης αδικήματα.

Όπως τόνισε η κ. Αριστοτέλους, με αφορμή έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύτηκε για το έτος 2020, η Κύπρος, όσον αφορά τον υπερπληθυσμό ήταν στην τρίτη χειρότερη θέση από τις χώρες μέλη του ΣτΕ για το 2020, δηλαδή  αυτά ίσχυαν πριν δύο χρόνια, αφού σήμερα η Κύπρος είναι πρώτη στον υπερπληθυσμό στις χώρες μέλη του ΣτΕ. 

«Το 2020, παρά τον υπερπληθυσμό που ήμασταν η τρίτη χειρότερη χώρα, είχαμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής παγκοσμίως. Ήταν 15%, η υποτροπή. Στην περίοδο του κορωνοϊού έγιναν περισσότερες αποφυλακίσεις, αλλά παρόλα αυτά ήμασταν η τρίτη χειρότερη χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον υπερπληθυσμό, αλλά με το χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής. Έκτοτε, οι αποφυλακίσεις είναι πολύ περιορισμένες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι από τον Ιούλιο του 2021 έχουμε μαζική εισδοχή παράνομων αλλοδαπών, εκτόξευσε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου δημοσιογράφων, η Κύπρος είναι σήμερα η χειρότερη χώρα στον υπερπληθυσμό από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά την ίδια ώρα η καλύτερη σε θέματα κορωνοϊού και διαχείρισης στις φυλακές, αφού έχει τα λιγότερα κρούσματα. «Παρά τον υπερπληθυσμό, λόγω των έγκαιρων προληπτικών μέτρων που λάβαμε από την πρώτη στιγμή μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, καταφέραμε να έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό», είπε η κ. Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισήγηση για βραχιολάκι στους υπόδικους αναμένεται να σταλεί στην Επ. Νομικών

Κίνδυνος για κατσάδα από Ε.Ε.

Πάντως, η διευθύντρια των Φυλακών εξέπεμψε SOS, καθώς η Κύπρος κινδυνεύει να δεχθεί κατσάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την κράτηση παράνομων αλλοδαπών, όπως συνέβη με άλλες χώρες του ΣτΕ.

«Θεωρούμε ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού έγκειται στο γεγονός ότι οι παράνομοι αλλοδαποί δεν πρέπει να αποστέλνονται στις Φυλακές, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες δεν αντιμετωπίζονται ως ποινικά αδικήματα. Τα αδικήματα δεν ενέχουν πράξεις εγκληματικής συμπεριφοράς για να τους σωφρονίσεις».

Η διευθύντρια των Φυλακών κατέστησε σαφές ότι οι Φυλακές δεν είναι χώρος κράτησης αυτών των ανθρώπων, παρότι οι συνθήκες είναι ανθρώπινες. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι επηρεάζεται η ζωή όλων των έγκλειστων ανθρώπων με τον υπερπληθυσμό. Όταν σε ένα κελί του ενός μένουν δύο και τρία άτομα, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι η ζωή αυτών των ανθρώπων».

Σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το ΕΔΑΔ καταδίκασε χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω του υπερπληθυσμού. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το θεωρούμε πολύ σοβαρό, αλλά επιβεβαιώνεται και από το ΕΔΑΔ».

Ψάχνει λύσεις το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, για την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τέθηκε το ζήτημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές, με τους παρόντες να συμφωνούν ότι πρέπει να εξευρεθούν λύσεις.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Λούης Παναγή, προσπαθούν να αλλάξει ο νόμος, για να μην οδηγούνται αυτά τα πρόσωπα στις Κεντρικές Φυλακές.

Όπως εξήγησε, οι προτάσεις που βρίσκονται επί τάπητος, είναι αντί να κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές, να τους τοποθετείται βραχιολάκι και να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ως επίσης γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί κτίριο, ώστε να μεταφερθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και να αποσυμφορηθεί το Σωφρονιστικό Ίδρυμα.

Πάντως, τα εν λόγω μέτρα δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα, αφού χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθούν, την ίδια ώρα που οι Φυλακές έχουν ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος, ώστε να μην στοιβάζονται οι κρατούμενοι στα κελιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστυνομικοί απολύθηκαν για ναρκωτικά, αλλά παίρνουν σύνταξη-Καταγγελίες Οδυσσέα

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης