Αστυνομικοί απολύθηκαν για ναρκωτικά, αλλά παίρνουν σύνταξη-Καταγγελίες Οδυσσέα

Τα όσα καταγράφει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο Αρχηγός Αστυνομίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιχμές Ελεγκτή για παρεμβάσεις σε προαγωγές, «εγώ δεν έχω από κανένα» απάντησε ο Αρχηγός

Kατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τέθηκαν πάρα πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων τόσο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ως επίσης της Αστυνομίας και των Κεντρικών Φυλακών.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, σε ότι αφορά στο Υπουργείο πληρώνεται ένα ενοίκιο της τάξης των διακόσιων χιλιάδων ευρώ, ωστόσο υπάρχει προγραμματισμός όπως συστεγαστεί με το Υπουργείο Μεταφορών, στο ίδιο κτίριο.

«Αναμένεται η ανακοίνωση προσφορών για αυτό το θέμα. Σε ότι αφορά στην Αστυνομία, καταβάλει τεράστια ποσά σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Μόνο για υπηρεσίες του Αρχηγείου δίδονται 630 χιλιάδες ευρώ. Χώρος υπάρχει για να κτιστεί νέο κτίριο», ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Υπέδειξε εξάλλου ότι υπάρχουν κτίρια που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, τα οποία δεν έχουν άδεια, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σε ότι αφορά στο κτίριο των Φυλακών, τόνισε ότι έγινε το προηγούμενο διάστημα μια προσπάθεια για ανέγερση νέου, ωστόσο το κόστος ήταν τεράστιο και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.

«Οργασμός ανακαινίσεων»

Απαντώντας στις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε πως σε κτίρια της Αστυνομίας υπάρχει ένας οργασμός ανακαινίσεων.

Ο κ. Παπαθεοδώρου έδωσε παραδείγματα ανακαινίσεων αστυνομικών σταθμών σε όλη την Κύπρο, ενώ παραδέχθηκε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε Λευκωσία και Λεμεσό.

«Γίνεται μια σύσκεψη αν θα κτίσουμε ένα σύγχρονο Αρχηγείο, για να στεγαστούν εκεί κι άλλες υπηρεσίες, ώστε να γλυτώσουμε ενοίκια που δίδονται μέχρι αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Λούης Παναγή, είπε πως «είναι προτεραιότητα του Υπουργείου να στεγάσει το Αρχηγείο σε νέο κτίριο, στον ίδιο χώρο. Άρχισαν οι μελέτες, είπε ο κ. Παναγή για να ξεκαθαρίσει το κόστος.

Στο επίκεντρο υπερωριακά, δεσμοφύλακες και απολυμένοι με συντάξεις

Στο επίκεντρο της συνεδρίας βρέθηκαν κι άλλα θέματα, όπως είναι τα υπερωριακά των αστυνομικών, για τα οποία ο Ελεγκτής, όπως κατέγραψε στην έκθεσή του δόθηκαν 17 εκατομμύρια για βάρδιες Κυριακής, 18 εκατομμύρια για αργίες και 8 εκατομμύρια για υπερωρίες, ποσό το οποίο θεωρεί υπερβολικό.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι το θέμα των υπερωριών ελπίζει να ρυθμιστεί με τις νέες προσλήψεις, ενώ εξήγησε ότι η παγοποίηση που υπήρξε μεταξύ 2012 μέχρι 2017, επέφερε μεγάλο πρόβλημα στην Αστυνομία. Ξεκαθάρισε επίσης πως αυτή τη στιγμή είναι κενές περίπου εξακόσιες θέσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης και σε αστυνομικούς, οι οποίοι απολύθηκαν για σοβαρά αδικήματα, όπως καταδολίευση, ναρκωτικά, σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και μετά οδηγούνταν οι αποφάσεις για απόλυση ενώπιον του Υπουργικού, το οποίο τους απέλυε με όλα τα συνταξιοδοτικά τους επιδόματα.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, έχει ρυθμιστεί το 2021 και δεν προκύπτει πλέον ζήτημα.

Τέλος, κατήγγειλε ότι υπήρχαν δεσμοφύλακες που υπερέβαιναν τις άδειες ασθενείας τους, ενώ έδωσε ως παράδειγμα ένα δεσμοφύλακα ο οποίος από το 2015 μέχρι σήμερα είναι σε άδεια άνευ απολαβών.

Όπως εξήγησε η υποδιευθύντρια των Φυλακών Αθηνά Δημητρίου, το θέμα επιλύθηκε την 1η Μαρτίου 2022, όταν ο εν λόγω δεσμοφύλακας κρίθηκε ανίκανος από ιατροσυμβούλιο και κινούνται οι διαδικασίες απόλυσης του.

Σειρά ερωτημάτων για παρεμβάσεις σε προαγωγές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκε εξάλλου το θέμα από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, για τις προαγωγές, οι οποίες είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και η ηγεσία κατηγορήθηκε για βόλεμα ημετέρων, αναφέροντας παράδειγμα με υπαστυνόμο, ο οποίος «από το 2009 παραμένει στην ίδια θέση και ενώ βρισκόταν έκτος στη σειρά των προαγωγών, έγιναν 36 προαγωγές αλλά αυτός δεν ήταν μέσα και μάλιστα αφυπηρετεί σε ένα μήνα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γενικός Ελεγκτής σχολίασε πως «ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν είναι πολιτικός διορισμός αλλά τεχνοκρατικός διορισμός. Παύεται με ένα τηλεφώνημα», προσθέτοντας πως «αυτή είναι η νοοτροπία που υπάρχει σε όλη την δημόσια υπηρεσία», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για ενδεχόμενες παρεμβάσεις.

Ο Αρχηγός της Δύναμης, Στέλιος Παπαθεοδώρου, θέλησε να απαντήσει στον Γενικό Ελεγκτή, ρωτώντας τον «πού ξέρετε αν δέχομαι παρεμβάσεις;», για να προσθέσει πως «εγώ δεν έχω παρεμβάσεις από κανένα. Αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Έγινα πιο συνδικαλιστής από τους συνδικαλιστές». Ο Γενικός Ελεγκτής ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται στον ίδιο τον Αρχηγό και στην Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά σε γενικότερο πλαίσιο.

Επίσης, σε άλλο σημείο, ο Αρχηγός ερωτήθηκε από τον Χρύση Παντελίδη, βουλευτή του ΔΗΚΟ, για το πού βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση των πολιτογραφήσεων, με τον Αρχηγό να του απαντά «δεν είναι αντικείμενο της σημερινής συζήτησης», για να προσθέσει πως «είναι μια συνεχής ενασχόληση από συγκεκριμένα άτομα για αυτό το θέμα».  

Σε αυτό το σημείο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως στην υπόθεση του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, «δέχθηκα παρατήρηση από τον Γενικό Εισαγγελέα γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στην Νομική Υπηρεσία και την έστειλα στην Αστυνομία αρχικά».

Ο Αρχηγός, ο οποίος δεχόταν ερωτήσεις από βουλευτές, ερωτήθηκε επίσης από την βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν, με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας που έκρινε αναξιόπιστο υπό προστασία μάρτυρα της Αστυνομίας, αναφέροντας πως είπε ψεύδη για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να του επιβληθεί μειωμένη ποινή, ρώτησε τον Αρχηγό Αστυνομία «τι συμβαίνει με τους υπό προστασία μάρτυρες», παραπέμποντας στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Επιπρόσθετα, η κ. Σούπερμαν θέλησε να υποδείξει πως «κοστίζουν αρκετά στο κράτος» οι υπό προστασία μάρτυρες, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, σχολίασε πως «το σύστημα πάσχει, είναι ξεκάθαρο». Για το εν λόγω ζήτημα ο Αρχηγός δεν έδωσε απαντήσεις αφού αποχώρησε, καθώς έπρεπε όπως είπε να παρευρεθεί σε σύσκεψη.

 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη