Δεν κάνουν πίσω οι αστυνομικοί-«Θέλουμε να γλιτώνουμε κάθε Αρχηγό από παραίτηση»

Έντονη δυσφορία αλλά και μεγάλο χάσμα φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στα χαμηλά και τα υψηλά δώματα της Αστυνομίας, με την κατάσταση πλέον να μυρίζει μπαρούτι, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά της Δύναμης, τα μέλη αναμένεται να προχωρήσουν με την λήψη νομικών μέτρων κατά της ηγεσίας, σε ό,τι αφορά τα απλήρωτα υπερωριακά καθήκοντα, κίνηση η οποία αποδεικνύει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του Σώματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε εξηγήσεις η Δράκου για τα υπερωριακά αστυνομικών-Παραδέχεται καθυστέρηση

Τους τελευταίους μήνες, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι απλοί αστυνομικοί άνοιξαν μέτωπο με την ηγεσία της Αστυνομίας, εξαπολύοντας πυρά και κάνοντας λόγο για μεταχείριση δύο ταχυτήτων, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά από προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν και να εξευρεθούν λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, μετά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ειδικότερα με την έκβαση πολύκροτων υποθέσεων και τους χειρισμούς σε άλλες.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στο Σώμα και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά καιρούς από τους ίδιους τους αστυνομικούς, αναμφίβολα επιβαρύνουν την κατάσταση, με τα εκατοντάδες μέλη από τη μια να εκφράζουν σφοδρά παράπονα και από την άλλη η ηγεσία της Δύναμης να επιχειρεί να ρίξει στα μαλακά τις όποιες καταγγελίες, αποκρούοντας τα πυρά. 

Οι επί μηνών απλήρωτες υπερωρίες της πλειοψηφίας των αστυνομικών και παρά τις δεσμεύσεις πως θα καταβάλλονταν τα δεδουλευμένα τους, φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης, με τους αστυνομικούς πλέον να προχωρούν με νομικά μέτρα, κάτι που ερμηνεύεται με προσφυγή στο Δικαστήριο. 

Την ίδια ώρα, οι φωνές κατά της ηγεσίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης εντείνονται, με την Στέφη Δράκου ωστόσο να διαφοροποιεί τη γραμμή υπεράσπισης της από το Αρχηγείο, παραδεχόμενη την καθυστέρηση και πως κάτι φαίνεται να πήγε λάθος, σημειώνοντας παράλληλα πως ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Αρχηγό. «Έχουν δίκαιο ότι δεν πρέπει να καθυστερούν τα δεδουλευμένα των αστυνομικών και πρέπει να πληρώνονται, εξ ου και έχω δώσει σαφείς οδηγίες». 

Μετά τον ντόρο και τα αλλεπάλληλα πυρά προς την ηγεσία πως δεν ενδιαφέρεται για τα μέλη της, ανακοινώθηκε πως «η διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να καταβληθούν στους δικαιούχους με το μισθολόγιο του μηνός Απριλίου 2022». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολομέτωπη επίθεση σε Αρχηγό και Δράκου-Καταγγελίες για 37 εκ. που… εξανεμίστηκαν

Καρφιά από Συντεχνία Ισότητα 

Εντούτοις, παρά τις δεσμεύσεις, τα μέλη της δύναμης δεν κάνουν πίσω με τα νομικά μέτρα, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν ανάλογες δεσμεύσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, εκκρεμούν πέραν των 200 υπερωριακών, εκμισθώσεις και προσωποκρατήσεις των ΤΑΕ και της ΥΚΑΝ.

Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος της Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης αναφέρθηκε στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, λέγοντας ότι «μίλησαν για 38 εκατομμύρια το 2021 και από αυτό οι υπερωρίες είναι μόνο 12 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα 24 εκατομμύρια είναι επίδομα βάρδιας και επίδομα Κυριακής και δημόσιας αργίας. Ποιος ενημέρωσε τη Βουλή ότι αυτό το κονδύλι των υπερωριακών για τους αστυνομικούς, τελικά είναι 12 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα είναι επιδόματα; Από που κι ως που το επίδομα Κυριακής, της δημόσιας αργίας και της βάρδιας μπαίνει στο κονδύλι των υπερωριακών; Δηλαδή τις Κυριακάες τη νύχτα και τις αργίες δεν θα υπάρχει Αστυνομία;

Σε έντονους τόνους, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι η «Ισότητα», «σαν συντεχνία και όχι συμπαιγνία, δεν θέλουμε να είμαστε αρεστοί και ωφέλιμοι για τον κάθε Αρχηγό για να πάρουμε προαγωγές ή μεταθέσεις. Εμείς θέλουμε να γλιτώνουμε τον κάθε Αρχηγό από παραίτηση, όπως έπαθαν οι τελευταίοι τέσσερις Αρχηγοί οι οποίοι παύθηκαν ή παραιτήθηκαν».

Θέλουμε, είπε χαρακτηριστικά, «να είμαστε ωφέλιμοι για τους πέντε χιλιάδες αστυνομικούς, για τους οποίους κάποιοι επέτρεψαν να "σφαχτούν" με τις αποκοπές, να χάσουν τα ωφελήματα τους, να έχουν κουτσουρεμένα το 85% των επιδομάτων εννιά χρόνια μετά την κρίση, αλλά και να μην έχει συνταξιοδοτικό το 30%. Στην τελική εμείς δεν πάμε πίσω από κλειστές πόρτες να διεκδικήσουμε αύξηση κλιμάκων, για τον Α13-Α16 για να πουλήσουμε τους χαμηλόμισθους αστυνομικούς της κλίμακας Α3 και Α5, που είναι οι χαμηλόμισθοι και αυτοί που καθημερινά φτύνουν αίμα μέσα στο δρόμο της ανομίας. Και ο νόων νοείτο…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργίλη αντίδραση αστυνομικών για τις απλήρωτες υπερωρίες-Ζητούν παρέμβαση Αναστασιάδη

Υπέδειξε χαρακτηριστικά ότι «όταν άλλοι κοιμούνται στα σπίτια τους ήσυχοι, όταν άλλοι παίρνουν αστέρια από προαγωγές με τις επιχειρήσεις τις εξαιρετικές που κάνουν οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής είναι καλοί. Όταν έρθει η ώρα να πληρωθείτε, μας λένε θα τα πάρετε και μην ανησυχείτε μετά από οκτώ μήνες;»

Επανέλαβε εξάλλου πως «ούτε είμαστε εμείς η συμπαιγνία που επέμβηκε να ακυρωθεί το επίδομα επικινδυνότητας, γιατί τα μέλη μας δεν υπηρετούν σε πόστα πρώτης γραμμής. Συντεχνία σημαίνει να μην κοιτάζεις αν έχεις αστέρια στους ώμους, να μην κοιτάζεις αν είσαι βολεμένος σε ένα πόστο, αλλά να κοιτάζεις τους συναδέλφους στα μάτια και να είσαι υπερήφανος γιατί τους υπερασπίζεσαι».

Είπε επίσης ότι, «ούτε είμαστε εμείς η συμπαιγνία που επέμβηκε να ακυρωθεί το επίδομα επικινδυνότητας, γιατί τα μέλη μας δεν υπηρετούν σε πόστα πρώτης γραμμής. Συντεχνία, σημαίνει να μην κοιτάζεις αν έχεις αστέρια στους ώμους, να μην κοιτάζεις αν είσαι βολεμένος σε ένα πόστο, αλλά να κοιτάζεις τους συναδέλφους στα μάτια και να είσαι υπερήφανος γιατί τους υπερασπίζεσαι. Όταν θα θέλουμε και εμείς προαγωγές και μεταθέσεις, θα γίνουμε αρεστοί και ωφέλιμοι στον απλό συνάδελφο μας, αλλά να ξέρουν όλοι, ότι εμείς βολέματα ημετέρων δεν έχουμε μάθει να κάνουμε ποτέ σαν συντεχνία και ούτε πρόκειται ποτέ να θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τον συνάδελφο και συνάνθρωπο μας».

Καταλήγοντας, έστειλε το μήνυμα ότι η ηγεσία πρέπει να θυμάται τη στάση της, στις γιορτές του Πάσχα και τους... ευχαρίστησε για τη στήριξη. 

«Από τον Νοέμβριο του 21 δέσμευσαν και την υπουργό Δικαιοσύνης κι εμάς και της είπαν ότι όλα θα είναι εντάξει. Δέσμευσαν κι εμάς και μας είπαν ότι θα πληρωθείτε μέχρι τις 30 Μαρτίου και θα εξοφληθείτε για το 2021. Μας κορόιδεψαν δύο φορές.  Ευχαριστούμε που είναι δίπλα μας και σε μας και στις οικογένειες μας για τις γιορτές του Πάσχα. Ελπίζουμε όταν θα ζητούν κι από μας κι από τις οικογένειες μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να γιορτάσουν κάποιοι στα σπίτια, να θυμάται η ηγεσία που μας κατάντησαν. Αυτό είναι το ευχαριστώ, αυτό είναι το "είμαστε δίπλα στον ίδιο τον αστυνομικό"…», κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»