ΒΙΝΤΕΟ: Στην πτέρυγα 3 των Φυλακών η Πρώτη Κυρία-Τραγούδησε με τις κρατούμενες

Μία μεγάλη αγκαλιά. Αυτό περίμενε την Πρώτη Κυρία, αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής, μόλις πέρασαν το κατώφλι των Κεντρικών Φυλακών. Οι κρατούμενες, με το που τις είδαν, άρχισαν να τραγουδούν συνθήματα και να βγάζουν επιφωνήματα χαράς. Στο πλάι τους, η Διευθύντρια, με το χαμόγελό της να φωτίζει το πρόσωπό της, υποδεικνύοντας χαρά και περηφάνια.

Αυτή ήταν η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, στο πλαίσιο των εορτασμών της ημέρας της Γυναίκας. Μία εικόνα που θύμιζε αρκετά αυτό που αντικρίσαμε και πριν μερικές εβδομάδες, όταν πήγαμε ξανά στις Κεντρικές Φυλακές, για παρόμοια εκδήλωση. Τόσο η κα. Αναστασιάδη, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής, στις τοποθετήσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο της Άννας Αριστοτέλους.

Η Πρώτη Κυρία, κρατώντας από το μπράτσο την Πρόεδρο της Βουλής, μπήκαν στην πτέρυγα 3 των Κεντρικών Φυλακών, τη γυναικεία πτέρυγα, για να γιορτάσουν με τις κρατούμενες εκεί, έστω και εκπρόθεσμα, την ημέρα της γυναίκας. Με την είσοδό τους, οι κρατούμενες άρχισαν να τραγουδούν για τις προσκεκλημένες, ανάμεσά τους η γυναικεία οργάνωση της Πρωτοπορίας και η υπουργός Δικαιοσύνης, προκαλώντας συγκίνηση στην κα. Αναστασιάδη.

Σε ομιλία της, η Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, από την ημέρα που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος, καταφέρνοντας να το καταστήσει πρότυπο για τα αντίστοιχα στην Ευρώπη, αλλά και να μειωθεί το ποσοστό υποτροπής.

Η Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, στη δική της ομιλία, εξήρε το σημαντικό ρόλο της νέας Διεύθυνσης και το έργο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η Πρώτη Κυρία ανέφερε στην ομιλία της πως με ιδιαίτερη χαρά με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί και να χαιρετίσει την εκδήλωση, που διοργάνωσαν από κοινού ο Γυναικείος Όμιλος Πρωτοπορία και η Διεύθυνση Φυλακών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Της γυναίκας η οποία μέσα από τις ικανότητες, την υπομονή και την επιμονή που τη χαρακτηρίζει, πετυχαίνει να ανταποκρίνεται στους πολλαπλούς ρόλους που καλείτε καθημερινά να υπηρετήσει. Την ίδια στιγμή, η γυναίκα έχει καταφέρει να σημειώσει σπουδαία επιτεύγματα στο οικογενειακό και εργασιακό της περιβάλλον αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Είναι στο πλαίσιο αυτό, που η γυναίκα κέρδισε δικαίως τον σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας».

Συνεχίζοντας, η κα. Αναστασιάδη σημείωσε πως από την πλευρά της η Κυπριακή Κυβέρνηση, «αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του ρόλου και επενδύοντας στις ικανότητες του γυναικείου φύλου υιοθετεί μία στοχευμένη πολιτική, λαμβάνοντας σειρά υποστηρικτικών δράσεων και νομοθετικών μέτρων που αφορούν τις γυναίκες. Απώτερος στόχος η εξάλειψη κάθε ανισότητας ή διακρίσεων ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, αλλά και η ενσωμάτωση των φύλων σε όλες τις δράσεις και πολιτικές, αποσκοπώντας στην αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι».

Πρόσθεσε, δε, ότι «ευρισκόμενη σήμερα μαζί σας, θα ήθελα να σταθώ στη σπουδαία δουλειά που επιτελείται τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το σωφρονιστικό μοντέλο που εφαρμόζεται να τυγχάνει αναγνώρισης και επιβράβευσης ως καλή πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο επίκεντρο του σωφρονιστικού μοντέλου, τίθεται η  συμμετοχική και δημιουργική δράση, άμεσα  συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων».

Μέσα από τη δημιουργική δραστηριοποίηση και εποικοδομητική αξιοποίηση της παραμονής των κρατουμένων  στις φυλακές, επεσήμανε η Πρώτη Κυρία, «επιτυγχάνεται η κατάλληλη προετοιμασία και  ομαλή επανένταξη στις οργανωμένες κοινωνικές δομές. Δράττομαι της ευκαιρίας στο σημείο αυτό να συγχαρώ τη  Διεύθυνση και το Προσωπικό των φυλακών, γιατί μέσα από επίπονες και στοχευμένες προσπάθειες καταφέρνουν να  υλοποιούν με επιτυχία ένα σωφρονιστικό μοντέλο, βασισμένο στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση και στην εξέλιξη του κάθε  κρατουμένου, ατομικά και συλλογικά».

Η κα. Αναστασιάδη θεώρησε την εκδήλωση ως την καλύτερη ευκαιρία «για να  υπογραμμίσουμε ξανά ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να  αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε για την υπεράσπιση των  δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως επίσης για την  εδραίωση των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου»

Κλείνοντας, η Πρώτη Κυρία, σημείωσε πως «θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω από καρδίας για την πρόσκληση, εκφράζοντας παράλληλα τόσο στην Πρόεδρο κυρία Λία Γεωργιάδου και στα Μέλη του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία όσο και στην Διευθύντρια των Φυλακών κυρία Άννα Αριστοτέλους και στο προσωπικό των Φυλακών, τα θερμά μου συγχαρητήρια για το σπουδαίο κοινωνικό έργο, που επιτελούν, καθώς και για την πρωτοβουλία να συνεργαστούν και να διοργανώσουν την όμορφη αυτή εκδήλωση».

Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στην δική της ομιλία, σημείωσε πως όφειλε να αναγνωρίσει την προσπάθεια που γίνεται, υπογραμμίζοντας πως κάθε φορά που επισκέπτεται το σωφρονιστικό ίδρυμα, υπάρχει σημαντική βελτίωση. «Δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι στο πηδάλιο των Φυλακών βρίσκεται μία εξαιρετική, άξια και ικανή γυναίκα, η οποία έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στην λειτουργία των Φυλακών».

Η κα. Δημητρίου αναφέρθηκε και στις συνεργάτιδες και συνεργάτες της κας. Αριστοτέλους, που συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται για να είναι πρότυπο σωφρονισμού και ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, οι Φυλακές της Κύπρου. «Κάτι που τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, αγαπημένη μου Άννα, όχι μόνο έλειπε, αλλά αποτελούσε παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ανθρώπους που δικαιούνται δεύτερες ευκαιρίες και πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του. Εμείς οφείλουμε, στα πλαίσια του σωφρονισμού, να δώσουμε αυτή την ευκαιρία σε όσους την χρειάζονται».

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως το γεγονός ότι οι Φυλακές είναι πρότυπο, αναγνωρίστηκε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και πανεπιστημιακά και λαμβάνει διαπιστευτήρια «όχι μόνο των αρμοδίων σωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και από όλους όσοι θεωρούνται ειδήμονες στο συγκεκριμένο τομέα».

Στην ομιλία της, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα δικαιώματα των κρατουμένων βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Κυβέρνησης, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια επιδίωξαν και πέτυχαν καινοτόμες αλλαγές «που έχουν σαν κύριους άξονες το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναμόρφωση των κρατουμένων και την ασφάλεια στις Φυλακές. Πετύχαμε, ως Κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατά γενική ομολογία, την εγκαθίδρυση μίας νέας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, ως προς τη μεταχείριση των κρατουμένων, προσανατολιζόμενοι στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, του ελέγχου, της ισότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των κρατουμένων.

Ο Γυναικείος Όμιλος της Πρωτοπορίας, που συνδιοργάνωσε την εν λόγω εκδήλωση, παρέδωσε χρηματικό ποσό, ύψους 300 ευρώ στη Διεύθυνση, ώστε να αγοραστούν κάρτες τηλεφώνου για τους κρατούμενους. Μία κίνηση που ακολούθησε και η Πρώτη Κυρία. 

Από πλευράς της, η Διεύθυνση των Φυλακών παρέδωσε πλακέτα στην Πρώτη Κυρία, τιμώντας την για την προσφορά και τη στήριξη της όλα αυτά τα χρόνια. 

  

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, κατά το οποίο η Πρώτη Κυρία δεν δίστασε να αρπάξει το μικρόφωνο και να τραγουδήσει. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της εκδήλωσης σηκώθηκε από τη θέση της και τραγουδούσε παρέα με τις κρατούμενες, ενώ θέλησε να αφιερώσει και ένα τραγούδι στην Διευθύντρια του σωφρονιστικού ιδρύματος. Η κα. Αναστασιάδη τραγούδησε και το «Αεροπλάνο» του Χατζή, ένα τραγούδι που είχε ερμηνεύσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε από τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στην εκδήλωση να παίξουν και το «Την Ελλάδα αγαπώ, αλλά και σένα» του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, το οποίο τραγούδησε σχεδόν μόνη της.

Οι κρατούμενες, πριν αποχαιρετήσουν την κα. Αναστασιάδη, της έδωσαν και ένα πλεκτό φουλάρι, ως δώρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»