Κατενάτσιο στη Βουλή-Έστησαν τείχος για κάρτα φιλάθλου, φουλ επίθεση ομάδων

Κόκκινη γραμμή στην οποιαδήποτε τροποποίηση της νομοθεσίας που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στην κάρτα φιλάθλου, τράβηξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, η οποία εξετάζει την πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, με την οποία εισηγείται τη δημιουργία κάρτα μέλους, που θα εκδίδεται από τα σωματεία αντί από τον ΚΟΑ, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των οργανωμένων οπαδών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή τους στα γήπεδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δρακου(μέλ) το Δικαιοσύνης για κάρτα φιλάθλου-Κόκκινη γραμμή και νομικά κενά

Σε τοποθέτηση της η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ανέφερε πως η εφαρμογή της κάρτας συνέβαλε στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, τονίζοντας πως «οι αριθμοί μιλούν», προσθέτοντας πως «το μέτρο ήταν αποτελεσματικό και έχει υιοθετηθεί από φιλάθλους». 

Όπως ανέφερε, εκδόθηκαν 130 χιλιάδες κάρτες φιλάθλου, σημειώνοντας πως «αυτό που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε, δεν μπορεί παρά να παρά να παραμείνει, ωστόσο είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις εμπειρίες για βελτίωση και εκεί που υπάρχουν κενά να τα βελτιώσουμε», ωστόσο ξεκαθάρισε πως «οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να τύχουν συγκατάθεσης της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων. Μπορούμε να φέρουμε νομοσχέδιο όλοι μαζί για να καταλήξουμε, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η αρχιτεκτονική νόμου». 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου, στάθηκε σε νομικά ζητήματα που προκύπτουν, αναφέροντας πως «δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ότι δεν μπορούν να κρατούν αρχεία οι ομάδες, είναι στη βάση το Νόμο», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της, πως «τώρα περνούν από τρία μέρη για να πάνε στο αρχείο τα στοιχεία, όταν θα περνούν από δέκα δεν θα υπάρχει κίνδυνος διαρροής;». 

Επίσης, η κ. Λοϊζίδου θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρξε καμία διαρροή από το μητρώο του ΚΟΑ, όπως είχε αναφερθεί από τους οργανωμένους οπαδούς, σημειώνοντας πως υπήρξε έλλειψη τεχνικών υποδομών από δύο ομάδες και τον ανάδοχο και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση νόμου για αλλαγές στην κάρτα φιλάθλου-Τι προνοεί

Εκ μέρους του ΚΟΑ, παρευρέθηκε η Μαίρη Χαραλάμπους η οποία ανέφερε πως ο ΚΟΑ θεωρεί ότι οποιοδήποτε σύστημα θα πρέπει ασφαλώς να εξελίσσεται και να βελτιώνεται, όπως και το σύστημα της κάρτας φιλάθλου. «Ως εκ τούτου, είμαστε θετικοί στο να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και βελτίωση του θεσμού της κάρτας φιλάθλου. Αν και διαφωνούμε με κάποιες από τις προτάσεις νόμου, είμαστε θετικοί και θεωρούμε ότι υπάρχουν πρόνοιες που μπορούν να βελτιωθούν. Με βάση τα αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε να ετοιμάσει τροποποιητικό νομοσχέδιο. Δεν υπήρξε επίσης καμία διαρροή από το μητρώο του ΚΟΑ».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μητρώου στον ΚΟΑ, γιατί όπως είπε απέδωσε η κάρτα, ενώ εμφανίστηκε θετικός για να δοθεί και στα σωματεία το μητρώο, μέσω των οποίων θα πηγαίνει στον ΚΟΑ. 

Οι τοποθετήσεις των ομάδων 

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της πρότασης ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ευγένιος Χαμπουλλάς είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αυτοκαταργείται επειδή οι συντεταγμένες αυτής της νομοθεσίας έχουν αποτύχει. «Έχουν αποτύχει ακόμη και στους πιο απλούς χειρισμούς. Είχαμε διαρροές προσωπικών δεδομένων. Είχαμε περιπτώσεις όπου οι συλλήψεις ατόμων που παρεκτράπηκαν δεν έγιναν σε ασυνεννοησία μεταξύ Αστυνομίας και ΚΟΑ. Οπαδοί ανάρτησαν πανό με προσβλητικά σχόλια εις βάρος της Αμμοχώστου. Έχουμε δει τη βία να μεταφέρεται εκτός αγωνιστικών χώρων. Θυμίζω την δολοφονική απόπειρα εναντίον του λεωφορείου της Ανόρθωσης από νυχτοβάτες».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «έχουμε επιτύχει να κρατούμε τους οργανωμένους εκτός γηπέδων. Eμείς θέλουμε τους οργανωμένους στα γήπεδα νοουμένου ότι συμπεριφέρονται κόσμια. Έχουν αλλάξει οι καιροί όπου οι οργανωμένοι δεν ήταν σε συνεννόηση με τις ομάδες. Ναι να υιοθετήσουμε τη πρόταση του Ευσταθίου για να δημιουργήσουμε το δικό μας μητρώο, αλλά θα πρέπει η διαχείριση από το κεντρικό αρχείο του ΚΟΑ να καταργηθεί. Είναι λες και ρίχνουμε στάχτη στα μάτια αυτών που αντιτίθενται. Δεν αντιλαμβάνομαι τον σκοπό της δημιουργίας νέου μητρώου και διατήρησης του παλιού. Η Αστυνομία και ο ΚΟΑ οφείλουν να πουν ένα Mea culpa».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, ανέφερε πως «πάγια θέση μας ήταν η μη εφαρμογή της κάρτας. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εφαρμογή. Είμαστε υπέρ της κατάργησης. Βλέπουμε περισσότερη βία εκτός αντί εντός γηπέδων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου του Απόλλωνα, Ξενοφών Χαραλάμπους, τάχθηκε κατά της κάρτας φιλάθλου, σημειώνοντας ότι, «πάγια θέση μας ήταν η πάταξη κάθε μορφής βίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους οργανωμένους φιλάθλους μας. Ήμασταν ενάντια στην κάρτα, λόγω των κακών εγκαταστάσεων. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση. Πόσες συλλήψεις έγιναν μετά τα επεισόδια; Σκοπός των σωματείων δεν είναι η αστυνόμευση και να κάνουμε τη δουλειά της πολιτείας. Είμαστε αντίθετοι με την τροποποίηση».

Εκ μέρους της ομάδας της ΑΕΚ, υπογραμμίστηκε ότι «ήταν επιτυχής η εφαρμογής κάρτας φιλάθλους, όσο και αν κάποιοι δεν το θέλουν. Εφαρμόσαμε ταυτοποίηση στο γήπεδό μας για να μην μπαίνει κάποιος και να αλωνίζει. Δεν χρειάζεται δεύτερο αρχείο. Αν έγιναν λάθη να μπουν περισσότερες δικλείδες».

Επιπρόσθετα, από την πλευρά της Ομόνοιας και δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της ομάδας, Ανδρέα Δημητρίου, εκφράστηκε η θέση ότι, «δεν βρίσκουμε επιχειρήματα γιατί να γίνει τροποποίηση αφού επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να διασφαλίζουμε την ασφάλεια του κόσμου. Τοποθετούμαστε για την τροποποίηση κι αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την κάρτα».

Από τη δική του πλευρά ο Θεόδωρος Αντωνίου της ΑΕΛ, υπογράμμισε ότι «από την αρχή ήμασταν κατά της κάρτας και αυτό που γίνεται σήμερα καθυστέρησε πολύ. Έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα αυτή η συζήτηση».

Οι θέσεις των οργανωμένων οπαδών 

Την πρόταση Ευσταθίου για τροποποίηση της κάρτας φιλάθλου χαιρέτησαν την ίδια ώρα οι οπαδοί του Απόλλωνα, οι οποίοι εξέφρασαν τη θέση τους ότι η κάρτα μπορεί να μείνει στα σωματεία, ωστόσο η θέση τους είναι η πλήρη κατάργηση της.

Παράλληλα, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της κάρτας, ωστόσο οι οπαδοί των γαλαζοκιτρίνων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την πρόταση, καθώς είναι η θέση τους πως θα πρέπει να καταργηθεί η κάρτα φιλάθλου. 

Οι οπαδοί της Ομόνοιας επίσης, σημείωσαν ότι «δεν πέτυχε η κάρτα ενάντια στον νόμο και η πρόταση Ευσταθίου δεν θα επιλύσει το πρόβλημα». 

Οι θέσεις των κομμάτων

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι στην Επιτροπή έγινε μια πολύ καλή συζήτηση μετά από πολύ καιρό και ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Στόχος ανέφερε είναι να υπάρξει ασφάλεια στα γήπεδα και να δοθούν θετικά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν εάν είναι δυνατό όλοι οι φίλαθλοι στους αγωνιστικούς χώρους. Πρόσθεσε ότι η αρχιτεκτονική της νομοθεσίας για την κάρτα φιλάθλου είναι πολύ σωστή και δεν πρόκειται να αλλάξει. Είπε επίσης ότι κάλεσε την Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει το συντομότερο δυνατό στην Βουλή, νομοσχέδιο το οποίο να βελτιώνει τις διατάξεις που μπορούν να τύχουν βελτίωσης. Μέχρι τότε, ανέφερε ότι καλό θα ήταν η Υπουργός να συναντηθεί ξανά με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται στη διάθεση όλων για παραγωγή έργου προς την κατεύθυνση που ανέφερε. Σημείωσε ότι δεν υποστηρίζουν την κατάργηση της κάρτας. Αναφορικά με την πρόταση νόμου είπε ότι έχει συμβάλει καταλυτικά στο να αρχίσει ο διάλογος και να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε αποσκοπεί σε τρεις πυλώνες. Πρώτον να δοθεί μια εναλλακτική λύση παράλληλα με την κάρτα φιλάθλου σε θεατές που επιθυμούν να πάνε στα γήπεδα υπό συνθήκες ασφάλειας χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν κάρτα φιλάθλου. Το δεύτερο, σημείο είπε, είναι ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται μόνο για συγκεκριμένο σκοπό και δεν θα διαχέονται αυθαίρετα και το τρίτο, συμπλήρωσε είναι η βελτίωση της νομοθεσίας που είναι αρκούντως δυσανάλογη και άδικη προς τον πολίτη. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι στην Κύπρο υπάρχει μια υπερτίμηση του προσφερόμενου θεάματος και την υπηρεσίας και μια υποτίμηση του πολίτη.

Σε ερώτηση κατά πόσο η πρόταση νόμου, αυξάνει την έκθεση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η πείρα έχει καταδείξει ότι η καταχρήσεις στα προσωπικά δεδομένα γίνονται κατά κανόνα, παγκοσμίως, από τις δημόσιες αρχές και όχι από τα σωματεία. Αυτό, όπως είπε, το απέδειξε και η πρόσφατη ραθυμία και ανεπάρκεια στην περίπτωση του ισραηλίτικου βαν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ για πρόνοιες στη νομοθεσία  οι οποίες δεν συναντούν το κριτήριο της αναλογικότητας, πρόνοιες που αγγίζουν συνταγματικά δημοκρατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και πρόνοιες που είναι πολύ δύσκολο, μέχρι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν δεδομένης της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται τα στάδια ή η πλειοψηφία των σταδίων στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι το 2019 είχαν φτάσει πολύ κοντά στην προσωρινή αναστολή προνοιών της νομοθεσίας και ως γνωστό υπαναχώρησε τότε συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ΑΚΕΛ είπε, είναι έτοιμο να προχωρήσει  σε κατάθεση προτάσεων για εμπλουτισμό του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα ανέφερε ότι κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αφού όπως είπε, είναι γνωστή η επιμονή της κυβέρνησης και ειδικότερα διαδοχικών Υπουργών Δικαιοσύνης στη διατήρηση αλώβητου του συγκεκριμένου νομοθετήματος.  Πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα: ασφαλή γήπεδα, γήπεδα στα οποία να επικρατεί και το ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και η ειρηνική απόλαυση του όποιου αγώνα, γιατί η κάρτα οπαδού δεν περιορίζεται ως γνωστό μόνο στο ποδόσφαιρο και την ίδια ώρα σφαιρική, ολιστική αντιμετώπιση της βίας, γιατί η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για επιστροφή των οργανωμένων φιλάθλων στα γήπεδα και είπε ότι αναμένουν από το Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνουν πράξη όσα συζητήθηκαν. Συμπλήρωσε ότι πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι η κατάργηση της κάρτας φιλάθλου, ενώ όσον αφορά την πρόταση νόμου, είπε ότι με κάποιες διαφορετικές ερμηνείες τους βρίσκεται θετικούς.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι είναι καιρός να αξιολογηθεί η χρήση της κάρτας φιλάθλου ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να συμπληρωθούν τα κενά.

«Και λέμε αξιολογηθεί και όχι καταργηθεί γιατί υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της κάρτας. Εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία δεν στηρίζουμε την κατάργηση της αφού τα περιστατικά βίας μειώθηκαν κατακόρυφα με τη χρήση της κάρτας φιλάθλου», είπε.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα εκτός της κάρτας φιλάθλου όπως η καταλληλότητα των γηπέδων, στο σύστημα παρακολούθησης και άλλα πολλά. Πρόσθεσε ότι αναμένουν ότι το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Υπουργός Δικαιοσύνης θα βελτιώνει διατάξεις του νομοσχεδίου που χρήζουν βελτίωσης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι με την κάρτα φιλάθλου σίγουρα έχουν μειωθεί τα επεισόδια στα γήπεδα παράλληλα όμως είναι αλήθεια ότι μεγάλη μερίδα των οργανωμένων επέλεξαν να μην πηγαίνουν πλέον στο γήπεδο.

Είπε επίσης ότι για τη σωστή εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου χρειάζεται να γίνουν πολλές βελτιώσεις στις υποδομές των γηπέδων, στην ποιότητα των καμερών (CCTV), του φωτισμού και την ταξιθέτηση. Χρειάζεται ο ΚΟΑ και το Υπουργείο να επισπεύσουν τις ενέργειες τους για αναβάθμιση των σταδίων, όπως είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχουν οι σωστές δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά την τήρηση των προσωπικών δεδομένων των φιλάθλων.

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα