Χτυπούσε και κακοποιούσε τρεις αδελφές, έκρινε υπερβολική την πενταετή ποινή του

Ως έκδηλα υπερβολική χαρακτήρισε την ποινή φυλάκισης πέντε ετών που του επιβλήθηκε 32χρονος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε είκοσι κατηγορίες που αφορούσαν την σεξουαλική κακοποίηση και επίθεση των τριών ανήλικων παιδιών της συμβίας του, με αποτέλεσμα να προσφύγει στο Ανώτατο ασκώντας έφεση.  

Τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης στρέφονταν κατά των δύο θυγατέρων της συμβίας του, που κατά τον ουσιώδη χρόνο, το ένα κοριτσάκι ήταν ηλικίας 10-13 ετών και το άλλο, ηλικίας 11- 14 ετών, ενώ τα αδικήματα της κοινής επίθεσης στρέφονται εναντίον και των τριών παιδιών της συμβίας του.   

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, τον Φεβρουάριο του 2020, λήφθηκε αναφορά στην Αστυνομία από το Γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσε η μια από τις ανήλικες, ότι αυτή ανέφερε στην καθηγήτρια της πως δέχεται σωματική βία από τη μητέρα της, αλλά και από τον κατηγορούμενο, συμβίο της μητέρας της. Επιπλέον η ανήλικη ανέφερε ότι είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο.

Μέλη της Αστυνομίας ανέλαβαν άμεσα τη διερεύνηση της υπόθεσης και στο σχολείο της ανήλικης μετέβη οικογενειακή Σύμβουλος από το Σπίτι του Παιδιού, όπου σε συνάντηση που είχε με την ανήλικη, η τελευταία της ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος προέβαινε σε άσεμνες πράξεις. Ακόμη ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και τα αδέλφια της, δέχονταν σωματική βία από τη μητέρα τους και τον κατηγορούμενο.

Η ανήλικη έδωσε οπτικογραφημένη κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι από το 2017, που ο κατηγορούμενος πλέον διέμενε στην ίδια οικία μαζί τους, ως συμβίος της μητέρας τους, σε διάφορες περιπτώσεις, συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις με την ανήλικη. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κατηγορούμενου λάμβανε χώρα σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού και αν και η ανήλικη προσπάθησε να μιλήσει στη μητέρα της για όσα συνέβαιναν, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Η κακοποιητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου προς την ανήλικη ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017, όταν αυτή ήταν 10 ετών και τερματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν έγινε η καταγγελία και αφού η ανήλικη ήταν πλέον 13 ετών.

Όταν ο κατηγορούμενος προέβαινε σε αυτές τις πράξεις σε βάρος της, το κοριτσάκι προσπαθούσε να τον απωθήσει χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ κατά την ίδια περίοδο, δηλαδή μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2020, σε διάφορες περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος επιτέθηκε στην ανήλικη, κτυπώντας την με τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Στην πορεία της διερεύνησης λήφθηκαν οπτικογραφημένες καταθέσεις και από τις άλλες δύο ανήλικες, αδελφές της πρώτης που μίλησε στη καθηγήτρια της, από το περιεχόμενο των οποίων προέκυψε ότι και αυτές ήταν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς του κατηγορούμενου.

Το ένα κοριτσάκι, κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2017, που ήταν 11 ετών, και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 που η ανήλικη ήταν 14 ετών, ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα, ο 32χρονος σε διαφορετικές περιπτώσεις συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις μαζί της, ενώ συστηματικά κτυπούσε την ανήλικη σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Σωματική βία ο κατηγορούμενος ασκούσε και στην τρίτη αδελφή, από την οποία επίσης λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση. Στην κατάθεση της η ανήλικη ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Φεβρουάριου 2020, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος επιτέθηκε σε αυτήν, κτυπώντας την με το χέρι σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Ο 32χρονος οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με το Κακουργιοδικείο να του επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε ετών, τονίζοντας στην απόφαση του «τέτοιου είδους αδικήματα στρέφονται κατά των ηθών αλλά προσβάλλουν, παράλληλα, και καταρρακώνουν την προσωπικότητα των θυμάτων», ενώ πρόσθεσε πως βαρύνουσα σημασία δόθηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε τις δύο ανήλικες, ούτε έλεγξε τις γενετήσιες επιθυμίες του, κακοποιώντας αυτές σεξουαλικά σε δέκα διαδοχικές ημερομηνίες. «Αντί, λοιπόν, οι δύο παραπονούμενες να εισπράττουν φροντίδα και στήριξη από τον κατηγορούμενο, αναγκάζονταν να υποστούν τις απαράδεκτες ενέργειες του κατηγορούμενου και τα ολέθρια αποτελέσματα που αυτές επέφεραν στον ψυχικό τους κόσμο. Απαξία και αποτροπιασμό είναι που προκαλούν οι ενέργειες του κατηγορούμενου».

Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του, καθώς επίσης η μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την παραδοχή του στο Δικαστήριο, όπως επίσης και οι προσωπικές του συνθήκες. 

Ωστόσο, προσφεύγοντας στο Ανώτατο, ο 32χρονος έκρινε υπερβολική την ποινή που του επιβλήθηκε, εκφράζοντας τη θέση πως στο πλαίσιο επιμέτρησης της ποινής του, «το Κακουργιοδικείο άντλησε λανθασμένη καθοδήγηση από προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις οποίες βασίστηκε για να καταλήξει στο μέτρο της ποινής, ενώ τα πραγματικά περιστατικά των εν λόγω αποφάσεων ήταν εμφανώς πιο επιβαρυντικά από εκείνα της υπό κρίση υπόθεσης». Προβλήθηκε ακόμη από πλευράς του, πως δεν προσμέτρησε από το Κακουργιοδικείο στην επιμέτρηση της ποινής ο παράγων της παραδοχής του, παρά μόνο φραστικά, ενώ καθόσον αφορά τις προσωπικές του περιστάσεις, ούτε και σε αυτές αποδόθηκε η παραμικρή βαρύτητα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού εξέτασε τους λόγους έφεσης, κατέληξε πως από τη θεώρηση της πρωτόδικης απόφασης διαπιστώνεται ότι το Κακουργιοδικείο, πριν να επιβάλει τη σχετική ποινή, έχει ενδιατρίψει σε όλους τους σχετικούς παράγοντες με κάθε δυνατή περίσκεψη, δίδοντας τη δέουσα σημασία τόσο στους επιβαρυντικούς παράγοντες, όσο και στους ελαφρυντικούς και έχοντας ταυτόχρονα κατά νου τις σχετικές νομολογιακές κατευθύνσεις. Επίσης, όπως ανέφερε, το Κακουργιοδικείο προσέγγισε δε ορθά την επιμέτρηση της με αναφορά στην αναγκαιότητα επιβολής αποτρεπτικών ποινών σε τέτοιου είδους αδικήματα.

«Σε αδικήματα στα οποία ο πατέρας ή, στην προκείμενη περίπτωση, εκείνος που έχει τη θέση του πατέρα, αντί να είναι ο προστάτης των ανήλικων τέκνων της συμβίας του, γίνεται ο εφιάλτης τους προκαλώντας τους διάφορα ψυχικά ενοχλήματα, οι προσωπικές περιστάσεις και τα άλλα ελαφρυντικά που εδώ λήφθηκαν υπόψη, δεν μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στην επιβολή της ποινής», ήταν η κατάληξη του Ανωτάτου, απορρίπτοντας την έφεση του 32χρονου και επικυρώνοντας την ποινή του, τονίζοντας πως η ποινή φυλάκισης των πέντε ετών που του επιβλήθηκε δεν κρίνεται έκδηλα υπερβολική. 

Δειτε Επισης

Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν