Κωλυσιεργία για τις καταγγελίες κατά ανώτερου αξιωματικού-Σκιές για… κουκούλωμα

Ήταν τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου 2021, όταν γυναίκα αξιωματικός της Αστυνομίας άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου κατά ανώτερου αξιωματικού, τον οποίο κατήγγειλε για εξευτελιστική συμπεριφορά και άσκηση ψυχολογικής βίας, ενώ της καταγγελίας της ακολούθησαν άλλες έντεκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διώκεται πειθαρχικά, χάθηκαν στον… δρόμο τα ποινικά κατά ανώτερου αξιωματικού

Ένα χρόνο μετά και η εκδίκαση της υπόθεσης για πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του ανώτερου αξιωματικού ακόμη να ξεκινήσει, με το χρόνο που έχει παρέλθει να δημιουργεί αν μη τι άλλο τεράστια ερωτήματα, την ώρα που η ηγεσία της Αστυνομίας δέχεται επικρίσεις από τα ίδια τα μέλη της για πιθανόν κουκούλωμα, αφού σε διαφορετικές περιπτώσεις, όπου κατηγορούμενοι είναι απλοί αστυνομικοί για λιγότερο σοβαρά αδικήματα, οι πειθαρχικές εκδικάζονται με γοργούς ρυθμούς.

Και όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου η αξιοπιστία και η αμεροληψία της Αστυνομίας έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, στον απόηχο της έκβασης γνωστών υποθέσεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, με τους πολίτες να κάνουν λόγο για διερεύνηση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που υπάρχει σωρεία καταγγελιών εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ωστόσο μετακινήθηκε και εργάζεται σε άλλο νευραλγικό πόστο. Επίσης, σημαντική θεωρείται και η περίοδος που οι παραπονούμενοι αποφάσισαν να μιλήσουν, αφού υπήρχε ο ξεσηκωμός από το κίνημα metoo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγνοείται η τύχη των 12 καταγγελιών κατά αξιωματικού για εξευτελιστική συμπεριφορά

Παρά τις σοβαρές καταγγελίες και τον αριθμό των ατόμων που αποφάσισαν να σπάσουν την σιωπή τους, ουδείς από την ηγεσία της Αστυνομίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Νομική Υπηρεσία δεν κινητοποιήθηκε για άμεση απόδοση ευθυνών, σε περίπτωση που σε βάρος του αξιωματικού προέκυπταν αδικήματα, ενισχύοντας την φημολογία πως οι «άκρες» ενός καταγγελλόμενου προσώπου κρίνονται καθοριστικές για την έκβαση μιας υπόθεσης.

Η εν λόγω υπόθεση, ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά από ερωτήσεις της βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ρίτας Σούπερμαν, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου βρέθηκαν μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας για άλλο θέμα. Για να λάβει απάντηση η κ. Σούπερμαν, χρειάστηκε να υποβάλει τρεις φορές την ερώτησή της, παίρνοντας τελικώς την απάντηση ότι η διερεύνηση ολοκληρώθηκε και βρίσκεται πλέον ενώπιον τριμελούς Επιτροπής, η οποία καλείται να διερευνήσει πειθαρχικά αδικήματα εναντίον του αξιωματικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αποτελείται από ένα αξιωματικό της Αστυνομίας, ένα της Νομικής Υπηρεσίας και ένα της Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία θα καλέσουν τους παραπονούμενους να καταθέσουν, ενώ το ίδιο θα πράξει και με τον ανώτερο αξιωματικό, όπως και με άλλους μάρτυρες που θα αποφασίσει να καλέσει η Επιτροπή.

Η διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης δεν προσδιορίζεται και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, με τον αξιωματικό ενδεχομένως να αφυπηρετήσει από την θέση του, μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης.

Σημειώνεται ότι οι ποινές που προβλέπονται είναι επίπληξη ή εξαναγκασμός σε παραίτηση. Ποινές οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν καμία ισχύ, εάν ο αξιωματικός αφυπηρετήσει από τη θέση του.

Ως εκ τούτου, για αποκατάσταση του λαϊκού αισθήματος για την πολυδιαφημισμένη μηδενική ανοχή της Αστυνομίας σε τέτοιας φύσεως αδικήματα, ενδεχομένως η Επιτροπή να πρέπει να επισπεύσει όσο είναι δυνατό τις διαδικασίες και να λάβει απόφαση για τον αξιωματικό, εάν θέλει να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι διαδικασίες σε όλες τις περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο, διαψεύδοντας έτσι όσους την επικρίνουν για έρευνες και πειθαρχικές δύο ταχυτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα ψηλά στα χαμηλά… μια πειθαρχική δρόμος! Πλυντήριο ευθυνών οι έρευνες;

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση ήρθε στο φως τον περασμένο Μάιο, όταν ο ερευνών λειτουργός που διορίστηκε από τον Αρχηγό για να διερευνήσει την καταγγελία υφιστάμενης του αξιωματικού, προώθησε το φάκελο στη Νομική Υπηρεσία, με την κατάληξη πως προκύπτουν τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά αδικήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Νομική Υπηρεσία επέστρεψε το φάκελο στο Αρχηγείο, με οδηγίες για μόνο πειθαρχική δίωξη του ανώτερου αξιωματικού.

Στα πλαίσια της πειθαρχικής έρευνας, κλήθηκε για κατάθεση αριθμός αστυνομικών, με τις καταγγελίες εναντίον του αξιωματικού να αυξάνονται, αφού όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, προέκυψαν άλλες έντεκα καταγγελίες σε βάρος του, από μέλη που συνεργάστηκαν μαζί του, τα οποία έκαναν λόγο για καταπιεστική και εξευτελιστική συμπεριφορά. Πρόκειται για αστυνομικούς από διάφορες βαθμίδες, τόσο γυναίκες όσο και άντρες. Ο συνολικός αριθμό των καταγγελιών εναντίον του αξιωματικού, που αποτελούν μαρτυρία, ανήλθε στις δώδεκα.  

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, τον περασμένο Αύγουστο, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε εκ νέου στη Νομική Υπηρεσία, η οποία και πάλι αποφάσισε την πειθαρχική δίωξη του αξιωματικού για αδικήματα που αφορούν κατάχρηση εξουσίας και ανάρμοστη συμπεριφορά, κρίνοντας πως δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα. 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας