Το σπίτι των θαυμάτων στη Λεμεσό-Η καλοστημένη απάτη με τα σύμβολα στους τοίχους

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 ο μέσος πολίτης δεν έχασε το ενδιαφέρον του για τα θρησκευτικά πεπραγμένα στην Κύπρο. Η ιστορία του Παγκράτιου Μερακλή που μονοπωλούσε για εβδομάδες το ενδιαφέρον των μέσων, ήταν κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κύπρου του 1996. Αργότερα τα σκάνδαλα εκατομμυρίων με την εμπλοκή του τέως Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου επίσης προκάλεσε την πίστη του ομολογουμένως συντηρητικού κυπριακού κοινού. Ακολούθησαν βέβαια τα ζητήματα της κένωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου και η σκευωρία που κάποιοι προσπάθησαν να στήσουν στον νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για να μη διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Όλα αυτά εν μέσω άλλης μιας πρωτοφανούς ιστορίας που διαδραματιζόταν στο Τραχώνι της Λεμεσού, όπου ένας ιδιοκτήτης μιας κατοικίας, μαζί με την οικογένεια, φίλους και συγχωριανούς του, αλλά και κάποιους πρόθυμους ιερείς έστησαν, όπως κατέληξε στο πόρισμα της και η Ιερά Σύνοδος, μια καλοστημένη απάτη εις βάρος των πιστών, ζωγραφίζοντας στους τοίχους εικόνες και σύμβολα τα οποία σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονταν ήταν προφητείες για τα όσα θα ακολουθούσαν. Ο χρόνος βέβαια είναι από μόνος του ο επίλογος που απέδειξε πως τίποτα από τα όσα εμφανίζονταν στους τοίχους του φτωχικού σπιτιού στο Τραχώνι δεν είχε να κάνει με κάποιο θαύμα, αλλά ήταν προϊόν πλεκτάνης.

Ενδεικτικό του θορύβου που άφησε πίσω της η ιστορία του Τραχωνίου, είναι πως για αυτήν αφιερώθηκαν εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, όπου τηλεοπτικές εκπομπές με τη βοήθεια ειδικών, αλλά και πατέρων της εκκλησίας προσπαθούσαν να εξηγήσουν, να ερμηνεύσουν ή να αποδημήσουν τα όσα λάμβαναν χώρα στο χωριό της Επαρχίας Λεμεσού. Ακόμα και ολόκληρα βιβλία από συνωμοσιολόγους και ανθρώπους που αποδεδειγμένα επιχείρησαν και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την πίστη και ενδεχομένως την αμάθεια κάποιων πιστών, γράφτηκαν, ενώ την ίδια ώρα στο σπίτι στο Τραχώνι αλλά και στο κοντινό εκκλησάκι συνέρρεαν κατά χιλιάδες οι πιστοί για να δουν από κοντά το «θαύμα».

«Η Αγία Αθανασία»

Η ιστορία του Τραχωνιού, έχει πολλά κοινά με την ιστορία της «Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω», στην Ελλάδα, όπου μια γυναίκα υποστήριζε πως σχηματίζονταν στο στήθος της διάφορα μηνύματα από την Παναγία. Και αυτή φρόντισε να εκμεταλλευτεί την πίστη χιλιάδων πιστών, πριν αφοριστεί. Η «Αγία Αθανασία», εκμεταλλεύτηκε από μικρή μια σπάνια δερματική νόσο από την οποία έπασχε (κνιδωτικός δερμογραφισμός) και ισχυρίσθηκε ότι η Παναγία επικοινωνούσε μαζί της μέσω μηνυμάτων που εμφανίζονταν στο σώμα της.

Απέκτησε σταδιακά πλήθος πιστών, με τις εισφορές και δωρεές των οποίων δημιούργησε ένα γηροκομείο στη Μάνδρα Αττικής («Παναγία Φανερωμένη»). Για να δεχτεί οποιονδήποτε ηλικιωμένο ως τρόφιμο, του έπαιρνε τη σύνταξή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στο ίδρυμα ήταν τραγικές και οι επιθεωρητές του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών κατήγγειλαν ότι «πότιζαν με υπνωτικά τους γέρους και τις γριές, που δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τα κρεβάτια τους. Ήταν ακίνητοι και σκελετωμένοι και περίμεναν τον θάνατο». Η κερδοφορία της επιχείρησής της επέτρεψε στην Αθανασία να αποκτήσει πολύ μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Η δράση της αποκαλύφθηκε μετά από σειρά εκπομπών την δεκαετία του 1980, ωστόσο παρέμειναν στο πλευρό της φανατικοί θαυμαστές της, οι οποίοι την στήριξαν μέχρι τον θάνατο της τον Φεβρουάριο του 2020.

Το σπίτι στο Τραχώνι

Στο Τραχώνι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τα γεγονότα κράτησαν για μόλις δύο χρόνια, μέχρι να αποδειχθεί πως ήταν μια τεράστια απάτη. Ειδικότερα όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1997 και τελείωσαν τον Μάρτιο του 1999.

Σ' αυτά τα δύο χρόνια εμφανίζονταν σκιές στους τοίχους της οικίας οι οποίες θεωρήθηκαν ότι παρίσταναν αγιογραφικές παραστάσεις μεταβαλλόμενες με το χρόνο, και προφητικά μηνύματα. Άλλοτε εμφανίζονταν και άλλοτε χάνονταν. Πάντως και όταν εμφανίζονταν δεν ήταν σαφές τι απεικόνιζαν. Έπρεπε να χρησιμοποιηθεί φαντασία, γράφει σε μια μικρή ανάλυση που ετοίμασε ο Λεόντιος Μοναχός Διονυσάτος.

Η πρώτη σκιά που εμφανίστηκε ήταν στις 14 Απριλίου του 1997 στις οκτώ το πρωί όταν ο ιδιοκτήτης είδε την Παναγία να δακρύζει. Όπως είπε αργότερα την προηγούμενη ημέρα είδε την κανονική εικόνα της Παναγία σαν δακρύζει και σκέφτηκε πως «θα έπρεπε να συμβεί κάτι» για να το μάθουν και οι άλλοι. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου εμφανίσθηκε ο χάρτης της Κύπρου με την Κύπρο χωρισμένη λόγω της τουρκικής Εισβολής, μαζί με δύο ημερομηνίες, 9/7/1974 και 9/7/1997. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δόθηκε, τόσο από τον ιδιοκτήτη όσο και από όσους έσπευσαν να αναλύσουν «το θαύμα», επρόκειτο για την ημερομηνία που δόθηκε η εντολή για να εκτελεστεί το Πραξικόπημα και την ημερομηνία που θα επέμβει το ξανθό γένος για να μας σώσει. Βέβαια από τότε πέρασαν 25 χρόνια, και όχι μόνο το ξανθό γένος δεν επέμβηκε αλλά και εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε να εξαϋλώνουμε και τις τελευταίες μας ελπίδες.

Τα «θαύματα» δεν σταματούσαν πάνω στους τοίχους του σπιτιού. Σε άλλα σημεία εμφανίσθηκαν οι σκιές των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ πλέον το ενδιαφέρον είχε μεταφερθεί και σε κοντινά εξωκλήσια της κοινότητας Τραχωνίου, όπου μια μετά την άλλη δάκρυζαν οι εικόνες.

Λίγο καιρό αργότερα στους τοίχους εμφανίσθηκε το μνημείο της Ορθοδοξίας, η Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ γράφτηκε κάπως στραβά και το ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ με ένα Ν. που παρέμεινε ανεξήγητο. Λίγο πιο πάνω και ένας σταυρός επίσης στραβός, ο οποίος έχει πάνω του και ένα Θ. Αργότερα εμφανίσθηκαν και μαθηματικές πράξεις τις οποίες ο κάθε ένας επιχειρούσε να ερμηνεύσει με τον δικό του… θεϊκό τρόπο. Όπως αναφέρεται σε σχετικό βιβλίο που γράφτηκε για να ερμηνεύουν τα σύμβολα, ο ιδιοκτήτης της οικίας, ερμήνευσε όπως ο ίδιος ήθελε τα μαθηματικά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, έλαβε εντολή από τον Άγιο Γεώργιο τον Χοζεβίτη να νηστέψει 59 ημέρες, όμως αφού το σκέφτηκε αρκετά και επειδή ερχόταν στο μυαλό του το 29,5 που ήταν το μισό του 59 που εμφανίσθηκε στον τοίχο αποφάσισε να νηστέψει 29,5 μέρες. Τελικά επειδή σκέφτηκε ότι του είπε 59 ημίωρα αντί ημέρες, τελικά κλείστηκε στο δωμάτιο του για 29,5 ώρες.

Στο μεταξύ στους τοίχους συνέχιζαν να εμφανίζονται μάτια, αυτιά χείλια, γράμματα και άλλα σύμβολα που καθημερινά οι πολίτες έκαναν ουρές για να τα δουν. Στο σημείο μάλιστα πήγε και ο τότε μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον ιδιοκτήτη και τον περίγυρο του. Μέσα σε όλα σχηματίστηκε και ένα άγιο δισκοπότηρο από το οποίο ανάβλυζε κάποιου είδους υγρό. Για το περιστατικό έγινε συσχετισμός με μια μαρτυρία, ότι εκείνο το πρωί στα Ιεροσόλυμα, στη Μονή της Παναγίας ο ιερέας που βγήκε από το Ιερό ένιωσε το δισκοπότηρο να ζεσταίνεται και ακολούθως να ξεχειλίζει. Όλα αυτά βέβαια παρέμειναν ως ιστορία, αφού ποτέ δεν αποδείχθηκε κάποιο περιστατικό.

Τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν όταν στους τοίχους άρχισαν να εμφανίζονται και σύγχρονες φιγούρες, όπως αυτή του πάτερ, που ήταν ένας εκ των μαρτύρων που υπερασπίζονταν το θαύμα στην οικία καθώς και του τότε μητροπολίτη Λεμεσού. Μάλιστα είναι άξιο αναφοράς, το γεγονός ότι στον πάτερ, ο οποίος θεωρείτο από τους πιο στενούς και φλογερούς υποστηρικτές των θαυμάτων, έβαλαν και φωτοστέφανο, ενώ στον μητροπολίτη όχι.

Τέλος στον τοίχο εμφανίσθηκε και το χέρι του ιδιοκτήτη της οικίας, ο οποίος είχε πάνω σχηματισμένο ένα σταυρό.

Το πόρισμα της Ιεράς Συνόδου

Για τα όσα συνέβησαν στο Τραχώνι, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου διόρισε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τούς, π. Επιφάνιο Ρούσο, Πρόεδρο και μέλη τούς πρωτοπρεσβύτερους π. Ευάγγελο Γιαλουρίδη και π. Σάββα Μιχαηλίδη.

Η Επιτροπή εξέτασε με σύνεση και προσοχή επί μακρόν το όλον θέμα και μετά από σχετική έρευνα κατέληξε εις το συμπέρασμα της, «ότι, όλα αυτά τα κακότεχνα σχέδια, τα γράμματα και οι ημερομηνίες στην πιο πάνω οικία είναι προιόντα απάτης. Ως προς την πραγματικήν αιτίαν και προέλευσιν των σχεδίων αυτών, αποφαινόμεθα κατηγορηματικώς, ότι είναι ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΑΤΗΣ, δι’ ανθρωπίνης χειρός” και μάλιστα “ασυνάρτητον συνονθύλευμα φαντασιών πασχούσης και απατώσης προσωπικότητος”, αναφερόταν στο πόρισμα.  

Η Επιτροπή στις 6/7/99 κατέθεσε το Πόρισμα της, εις την Ι. Σύνοδο, η οποία στην συνέχεια εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

«Η Ιερά Συνοδος έχοντας υπόψη τις απόψεις μελών της που εκφράστηκαν από καιρό, καθώς και την έκθεση της Επιτροπής, που ορίστηκε για εξέταση της εμφάνισης “σημείων”, σε οικία στο Τραχώνι, αποδέχεται χωρίς καμμιά επιφύλαξη το πόρισμα της Επιτροπής ότι τα κακότεχνα σχεδιάσματα, τα γράμματα και οι ημερομηνίες στην πιο πάνω οικία είναι  “ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΑΤΗΣ” και “ασυνάρτητον συνονθύλευμα φαντασιών πασχούσης και απατώσης προσωπικότητος”.

Η Ιερά Συνοδος καλεί το λαο να επιδείξει νηφαλιότητα, ακράδαντη πίστη στο Θεο και εμμονή στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας, χωρίς να παρασύρεται από ανθρώπους που πλανώνται και από άλλες αφελείς διαδόσεις, οράματα και προφητείες.

Η αστάθεια και η ακαταστασία των καιρών μας, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η ανατροπή των αξιών στη σύγχρονη κοινωνία είναι φυσικό να ωθούν πολλούς σε αναζήτηση νοήματος ζωής. Δεν θα πρέπει όμως αυτοί να παγιδεύονται σε διδασκαλίες και πράξεις ανθρώπων, που δρουν για το δικό τους προσωπικό συμφέρον, διδασκαλίες που είναι ξένες προς την ορθόδοξη πίστη μας. Αντίθετα θα πρέπει περισσότερον να στρέφονται προς την Εκκλησία και την αυθεντική διδασκαλία Της.

Αναφορικά με τις διάφορες “προφητείες” που διαδίδονται για συντέλεια του κόσμου, η διδασκαλία του Χριστού είναι ξεκάθαρη. “Περί της ημέρας εκείνης και της ώρας ουδείς οίδεν...” (Ματθ. ΚΔ’ , 36). Εξ ίσου σαφής ήταν και η σύστασή Του προς αυτούς τούς ίδιους τούς Αποστόλους: “Ουχ υμών εστί γνώναι χρόνους η καιρούς ους ο Πατήρ έθετο εν ιδία εξουσία” (Πράξ. Α’ ,6-7).

Η Ιερά Συνοδος καλεί τούς πιστούς να μην παρασύρονται από όσους, είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια η αφέλεια επιχειρούν να τούς παραπλανήσουν. Ας εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας για μια συνειδητή χριστιανική ζωη μέσα στην Εκκλησία και τα Μυστήριά της, κι ας μην ξεχνούμε ότι: “ Θεμέλιον άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος εστιν Ιησούς Χριστός”. (Α’ Κορ. Γ’ 11)».

Το πόρισμα της Αστυνομίας

Την ίδια ώρα το δικό της πόρισμα, εξέδωσε το καλοκαίρι του 1999, με δύο χρόνια καθυστέρηση και αφού υπήρξε πλήρης εκμετάλλευση των πιστών και η Αστυνομία. Στο πόρισμα σημειώνεται πως ,

1) Σχετικά με τα τεκμήρια 6, 7, 8, ο Ανώτ. Υπαστ. Φ. Ακάμας μετά από εξέταση, διαπίστωσε ότι η φωτογραφία του Αγ. Γεωργίου Χοζεβίτη λήφθηκε από την εικόνα του Αγ. Γεωργίου Χοζεβίτου (τεκμ.8).

2) Όσον αφορά τις φωτογραφίες κειμένων στους τοίχους της οικίας η αμφισβητούμενη γραφή εξετάστηκε από τον Εμπειρογνώμονα γραφολόγο με σύγκριση δειγμάτων γραφής που αποδίδονται στους Γιαννάκη Ιωάννου, Γεώργιο Πετούση, Πετρο Κομπο και Γεώργιο Καπάταη και σε έκθεση του αναφέρει : "....τα δείγματα που αποδίδονται στον Πετρο Κομπο παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες που μου δημιουργούν την απλή υποψία ότι δυνατό να ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο..."

3) Το τεκμήριο λείψανο δεν εξετάστηκε από τον Δρα Καρυόλου του Ινστιτούτου Γενετικής αφού για την εξέταση D.N.A. θα κατεστρέφετο ολόκληρο και ο Γ. Ιωάννου δεν συγκατατίθετο στην καταστροφή του και το ήθελε να του επιστραφεί αυτούσιο ως τούτο παρελήφθη.

Την έκθεση υπογράφη ο Υπαστυνόμος  Α. Θεοδοσίου, ως υπεύθυνος συμπλέγματος Επισκοπής.

Η παραπλάνηση των πιστών

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της απάτης, ξεχωρίσαμε ένα σχόλιο από χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος έζησε τα γεγονότα και μάλιστα πείσθηκε για να επισκεφθεί την οικία. Για αυτό το λόγο συμμετείχε σε θρησκευτική εκδρομή που διοργανώθηκε από την Ελλάδα για να επισκεφθούν το σπίτι στο Τραχώνι στη Λεμεσό. Γράφει:

Στο πλαίσιο αυτό της αναζήτησής μου είχα φτάσει και κοντά στο Τραχώνι. Μάλιστα, για ένα διάστημα περίπου 2-3 ετών είχα πνευματικό μου τον Π. Νικόλα στην Ν. Φιλαδέλφεια που ήταν και του Τραχωνίου και είχα επισκεφθεί και το Τραχώνι σε μια ομαδική "εκδρομή" που είχε οργανωθεί.

Εν πάσει περιπτώση, κράταγα προσεκτική στάση, και πάντοτε με σκεπτικό βλέμμα, καθώς ήθελα να είμαι σίγουρη ειδικά για πνευματικά θέματα.

Όταν άρχισα να αναρρωτιέμαι για όλα εκείνα τα οποία δεν μου καθόντουσαν καλά είχα εγείρει την αμφισβήτηση γύρω από το πρόσωπό μου έως ότου όταν αναρωτήθηκα "καλά ρε παιδιά, γιατί συμπεριφέρεστε στον ιδιοκτήτη της οικίας σαν Άγιο...είναι ανακηρυγμένος Άγιος και δεν το γνωρίζω;" τότε προκάλεσα την μήνη του π. Νικόλα και έκτοτε αποχώρησα και βρήκα το δρόμο μου.

Εν ολίγοις, υπήρχαν πάρα πολλά που δεν μου καθόντουσαν καλά....το δόρυ του Κυρίου, το "κάρφωμα" του ιδιοκτήτη της οικίας στις 4 μεριές του πλανήτη που πήγαινε αεροπορικώς και μετά με ελικόπτερο για να πάρουν θέση οι 4 Άγγελοι της Αποκάλυψης, το αυτοκίνητο που ο Αη Γιώργης είχε υποδείξει στον ιδιοκτήτη της οικίας να αγοράσει για να πάει με αυτό στην Πόλη, η μνημόνευση των νεκρών που κατά τον ιδιοκτήτη της οικίας δεν προσφέρει τίποτα στους νεκρούς, το σπίτι του Άγιου Γεωργίου που ήθελε να αγοράσει ο ιδιοκτήτης της οικίας στην Πόλη, η πιστή-τυφλή-απόλυτη υπακοή στον ιδιοκτήτη της οικίας και τον π. Νικόλα μέχρι και η επιμονή η Θεία Κοινωνία να δίνεται μόνο από τον π. Νικόλα, κι άλλα πολλά.

Φυσικά, πάντα απορία μου πως είναι δυνατόν Άγγελος Κυρίου να έχει υποδείξει 12 "Ιεραπόστολους" και στην πορεία των ετών από τους 12 να έχουν μείνει 2-3 (τόσο λάθος είχε κάνει ο Άγγελος; Μη γένοιτο) καθώς επίσης, γιατί τόση εμμονή με το Τραχώνι και την υπερηφάνεια που καλλιεργούτο ότι η "Ιεραποστολή" αποτελείται από ξεχωριστούς ανθρώπους.

Κυρίως όμως, αυτό που πραγματικά με ξύπνησε, ήταν όταν κατέβηκα στο Τραχώνι και είδα τόσο τον ιδιοκτήτη της οικίας όσο και ένα του παιδί, την ώρα μιας υπαίθριας λειτουργίας να κάθονται παράμερα, και να καπνίζουν ενώ ο γιος του χασκογελούσε με ένα φίλο του!!

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΧΩΝΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ...!!!

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας