«Άλλοι ήταν στους πρώτους και βρέθηκαν εκτός, άλλοι ήταν στο 200 και πήραν προαγωγή»

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις εντός του Αστυνομικού Σώματος στον απόηχο των σχεδόν 350 προαγωγών μέσα σε δύο εβδομάδες, με τις φωνές για κουμπαροκρατία να πληθαίνουν, ενώ έντονη συζήτηση έχει δημιουργηθεί γύρω από τους αναπληρωτές λοχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες αντιδράσεις για τις προαγωγές-«Κάποιοι δεν ξέφυγαν από την καρέκλα τους...»

Οι προαγωγές ξεσήκωσαν τα μέλη της Δύναμης, με υποψηφίους που ενώ ήταν ψηλά στη λίστα βρέθηκαν τελικά εκτός, να ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Δικαστήριο, στο οποίο εν των μεταξύ ακύρωσε κατά καιρούς διάφορες προαγωγές.

Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα για ενενήντα τρεις αναπληρωματικούς διορισμούς λοχίων, που αποφάσισε ο Αρχηγός Αστυνομίας με τους αστυνομικούς να διερωτώνται για τους λόγους που προέβη στην εν λόγω κίνηση.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο o πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «ΙΣΟΤΗΤΑ», Νίκος Λοϊζίδης, αναφερόμενος στις προαγωγές, είπε πως «όταν είχαμε στείλει ως Κλάδος Αστυνομικού Σώματος “Ισότητα”, επιστολή στην Υπουργό Δικαιοσύνης και της ζητήσαμε αυτοί που θα προαχθούν, να μπουν όλοι σε μια τάξη την ίδια μέρα και να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις παρά να πηγαίνουν στην Επιτροπή για τις συνεντεύξεις. Αυτή δεν μας εισάκουσε, με αποτέλεσμα εκτός από τον καθοριστικό ρόλο απηρχαιωμένων κανονισμών προαγωγής που έχουν τα πτυχία, να έχουμε και ανθρώπους, να έχουμε συναδέλφους που ήταν για παράδειγμα χθες στους πρώτους τριάντα στον πίνακα για να προαχθούν και ξαφνικά βρέθηκαν έξω από τον αριθμό 111. Υπήρχαν άλλοι που ήταν στον αριθμό 200 και ξαφνικά βρέθηκαν στους πρώτους εκατό».

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Λοϊζίδης, γίνονται γιατί είναι διάτρητοι οι κανονισμοί προαγωγής, αλλά και γιατί τα στοιχεία έχουν καθοριστικό ρόλο. «Αυτοί που κάνουν τις συνεντεύξεις έχουν καθοριστικό ρόλο. Αλλά όλα αυτά, δηλαδή η κουμπαροκρατία, η φιλία ή η χάρη, πέφτουν μετά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ίσως εκτός από τους κανονισμούς προαγωγής που πρέπει να τροποποιηθούν, πρέπει τα πτυχία να μην έχουν καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να μην αφήνεται ο δάκτυλος να μπαίνει σε αυτούς τους κανονισμούς προαγωγής».

Έστειλε εξάλλου το μήνυμα πως «έφθασε η ώρα να μιλήσουμε και για κάτι άλλο. Έφθασε η ώρα να μιλήσουμε για αστική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη, αυτών που αποφασίζουν για τις προαγωγές. Εάν μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου καταγραφεί ότι υπήρξε κατάχρηση εξουσίας τότε να δούμε πως προχωράμε. Τα σώματα ασφαλείας δεν είναι, χωρίς υποτίμηση, ούτε Τμήμα Γεωργίας, ούτε Τμήμα Τελωνείων, όπου έγινε κάποιος λειτουργός Α και λειτουργός Β. Τα σώματα ασφαλείας κρατάνε τη χώρα. Παίρνουν αποφάσεις οι άνθρωποι που προάγονται».

Έφερε μάλιστα μια σειρά από φανταστικά, όπως τα χαρακτήρισε, παραδείγματα, για να ενισχύσει τη θέση του. «Μπορεί για παράδειγμα να προαχθεί κάποιος που δεν το αξίζει και να έρθει η ώρα να εξετάσει ένα βιασμό, να κάνει λάθος και να τον μετατρέψει σε δημόσια βλάβη. Μπορεί να με προάγεται κάποιος σε αξιωματικό και να χρωστά χάρη και να του πουν πήγαινε ορκίσου για ένα ψεύτικο ένταλμα έρευνας. Μπορεί επίσης να υπηρετεί κάποιος στους αδιάφθορους και επειδή έχει προαχθεί, να χρωστά χάρη σε κάποιους άλλους που δεν συμπαθούν ένα συνάδελφο και να πάνε να γράψουν ψευδή κατάθεση και να τον βάλουν σε διαθεσιμότητα για τρία χρόνια. Μπορεί ακόμα κάποιος να μην γνωρίζει αν προαχθεί παράνομα ή παράτυπα τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση και να είναι αξιωματικός και να το πράττει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με την… σέσουλα οι προαγωγές στην Αστυνομία-Άλλες 204, σχεδόν 350 σε δύο εβδομάδες

Τα πτυχία και οι… βλακώδεις κανονισμοί

Στην εξίσωση της συζήτησης μπήκαν και τα πτυχία που παρουσιάζουν κάποιοι αστυνομικοί, ώστε να λαμβάνουν προαγωγές, με τον πρόεδρο της Ισότητας να τονίζει πως σε καμία μα καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην προαγωγή. «Να θεωρείται επιπρόσθετο προσόν το πτυχίο, αλλά όχι το κύριο. Με το να παίρνω ένα πτυχίο και να μην έχω δουλέψει ποτέ στην πρώτη γραμμή, με το να είμαι κάθε πρωί με την σόμπα στα πόδια και το καφεδάκι μου στο γραφείο, να παίρνω ένα πτυχίο και μια ξένη γλώσσα μπορεί να βρεθώ αύριο ανώτερος υπαστυνόμος και να μη γνωρίζω τη διαφορά του αυτόφωρου αδικήματος από το ένταλμα σύλληψης».

Υπέδειξε εξάλλου ότι για τους κανονισμούς που υφίστανται τη δεδομένη στιγμή για τις προαγωγές, δεν διαμαρτύρεται μόνο ο ίδιος, αλλά ούτε και μόνοι τους οι αστυνομικοί. «Το λένε και οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών, κάποιοι από τους οποίους τους χαρακτήρισαν βλακώδεις την περασμένη εβδομάδα. Είναι ντροπή εν έτη 2022 να χαρακτηρίζουν τους κανονισμούς έτσι, αλλά αυτό είναι. Πρέπει να προάγονται αυτοί που αξίζουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα σε υποθέσεις, πήραν... προαγωγή-Καζάνι που βράζει η Αστυνομία

Κόλαφος για τους αναπληρωματικούς διορισμούς

Ο κ. Λοϊζίδης κατήγγειλε εξάλλου πως έγιναν 93 αναπληρωματικοί διορισμοί, τους οποίους ο Αρχηγός έχει την εξουσία να τους κάνει, αλλά διερωτήθηκε εάν με αυτή την κίνηση, «θα χρυσώσουμε το χάπι σε κάποια παιδιά που αδικήσαμε και δεν θα προσφύγουν στο Δικαστήριο; Τι νομίσαμε; Για να κάνουμε 93 αναπληρωτές λοχίες, είθισται να είχε αιτήματα ο Αρχηγός από αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες. Είχε 93 αιτήματα στο γραφείο του ο Αρχηγός για αναπληρωτές λοχίες στην πρώτη γραμμή; Επειδή εγώ που είμαι στην πρώτη γραμμή, πάμε δουλειά και ψάχνουμε αστυνομικό και δεν βρίσκουμε».

Καταλήγοντας, είπε πως «χάθηκε η αξιοπιστία, η σοβαρότητα και η επικοινωνία με την πρώτη γραμμή. Εμείς στηρίξαμε την ηγεσία και το θυμούνται όλοι. Στα έκτροπα του Σίγμα βγαίναμε καθημερινά και κρατούσαμε ασπίδα για να καταφέρουν κάποιοι να βγουν το λόφο του Προεδρικού. Να μην έχουν κοντή μνήμη. Εμείς είμαστε σωστή όταν γίνονται σωστές ενέργειες. Όταν πατούν τους αστυνομικούς στο λαιμό, θα είμαστε εκεί».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό