Η σοβαρότητα των... άφαντων αρμοδίων απέναντι στα σοβαρά θέματα

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για τα πρωτόκολλα για την έμφυλη βία, στη σκιά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας.

Θα ήλπιζε κανείς ότι, ενώπιον της Βουλής, η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία θα ήταν σε θέση να αναφέρουν ότι ολοκλήρωσαν την μελέτη της απόφασης και των σχετικών φακέλων της υπόθεσης και θα ήταν σε θέση να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, κατά πόσον υπάρχει πρόθεση να ξανανοίξουν την αρχική υπόθεση ή όχι. Ούτε και στη Βουλή έγινε μια τέτοια ανακοίνωση όμως, καθώς η μελέτη συνεχίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολλά ερωτήματα, λίγες απαντήσεις… «Μίλησαν» δια της απουσίας τους οι αρμόδιοι

Τόσο η Αστυνομία όσο και η Νομική Υπηρεσία, βέβαια, επέλεξαν να μην εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο στη συνεδρία της Βουλής αλλά να αποστείλουν λειτουργούς τους. Λειτουργούς που μπορεί να γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, δεν είναι όμως σε θέση να σχολιάσουν χειρισμούς ανωτέρων τους, πόσο μάλλον να εκφράσουν κριτική ή να παραδεχθούν λάθη και παραλείψεις. Επίσης δεν είναι σε θέση να αναλάβουν δεσμεύσεις εκ μέρους των ηγεσιών των υπηρεσιών τους, αφού δεν προΐστανται. Συνεπώς, δόθηκε η εντύπωση, πως στάλθηκαν απλώς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να εισπράξουν τους αναμενόμενους κραδασμούς από τις αντιδράσεις βουλευτών και άλλων προσκεκλημένων, χωρίς να «ενοχλείται» η εικόνα αυτών που έπρεπε να δώσουν τις απαντήσεις.

Αυτή δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που οι επικεφαλής αυτών των υπηρεσιών ή άλλων δημόσιων οργανισμών και θεσμών επέλεξαν να αποστείλουν τους λειτουργούς τους στη Βουλή, παρά να παρευρεθούν οι ίδιοι. Είναι κάτι που συνηθίζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι πρόβλημα, καθώς πρόκειται για το πλέον καταρτισμένο πρόσωπο σε ένα θέμα, που μπορεί να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση, εφόσον αυτό είναι  το ζητούμενο.

Είναι, όμως, περιπτώσεις, λιγότερο τεχνοκρατικές και περισσότερο πολιτικές, που φαίνεται να επιλέγεται η αποστολή λειτουργών στη Βουλή, επειδή το θέμα είναι άβολο για τους προϊσταμένους ή επειδή δεν του αποδίδουν τη δέουσα σημασία. Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τόσο το ίδιο το Κοινοβούλιο όσο και τους αρμόδιους που θεωρούν εύκολη διέξοδο την εκπροσώπηση από υφιστάμενους.

Αυτό έγινε και τη Δευτέρα. Παρόλο που το ζήτημα της έμφυλης βίας είναι πάρα πολύ σοβαρό και παρόλο που εντοπίστηκαν κενά στην υπόθεση της Βρετανίδας, οι άμεσα εμπλεκόμενοι επέλεξαν να στείλουν εκπροσώπους, αντί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις των βουλευτών. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που δεν εξετάζονταν μόνο πρωτόκολλα και διαδικασίες αλλά τέθηκε και θέμα κουλτούρας, είναι ανοιχτό σε ερμηνείες το γεγονός πως η δική τους κουλτούρα τους επέτρεπε να μην εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο στη Βουλή για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα με πολλές προεκτάσεις, για το οποίο οι υπηρεσίες τους έχουν δεχθεί μεγάλη επίκριση.

Ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση του ΟΚΥπΥ, να στείλει λειτουργό των ψυχιατρικών υπηρεσιών, η οποία δεν είχε γνώση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στα ΤΑΕΠ για τα θύματα βιασμών και έμφυλης βίας, ώστε να μπορεί να ενημερώσει τη Βουλή. Προφανώς και η ψυχολογική στήριξη αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι και έπρεπε να τεθεί, αλλά δεν παύουν να προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την πρώτη ανταπόκριση σε τέτοια περιστατικά. Παρομοίως, ούτε ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε γνώση για τις διαδικασίες κατάρτισης των δικαστών, ενώ η φράση «κατάρτιση δικαστών στην έμφυλη βία» βρισκόταν στον τίτλο της συζήτησης. Και προφανώς δεν φταίνε οι λειτουργοί γι’ αυτά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους.

Ενώ πολύ συχνά οι ιδιωτικοί οργανισμοί, τα οργανωμένα σύνολα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι προσκεκλημένοι στη Βουλή επιλέγουν να εκπροσωπηθούν στο ανώτερο επίπεδό τους ή από το πλέον καταρτισμένο στο αντικείμενο μέλος της ομάδας τους, φαίνεται πως οι κρατικοί θεσμοί και η δημόσια υπηρεσία είναι πιο χαλαροί στο ζήτημα, αφού είναι συχνό το φαινόμενο να επιλέγουν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή από άτομα που αναγκάζονται να απαντήσουν «δεν ξέρω» στις ερωτήσεις. Επίσης δεν ιεραρχούν τα θέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε, αναλόγως σοβαρότητας και προεκτάσεων, να εκπροσωπούνται από την ηγεσία τους. Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τόσο τη Βουλή όσο και τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες και τα standards που θέτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες