«Ανακρίνεται» στη Βουλή η Αστυνομία για 19χρονη και πρωτόκολλα για έμφυλη βία

Επί τάπητος θέτει τα πρωτόκολλα που αφορούν την έμφυλη βία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, που ανέδειξε τους κακούς χειρισμούς που είχαν γίνει από Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία. 

Η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στην συγκεκριμένη υπόθεση αλλά θα ανοίξει, ώστε να καλύπτει τις στάσεις και προσεγγίσεις των αρμόδιων Αρχών προς τα θύματα σε όλες τις υποθέσεις έμφυλης βίας. Η συζήτηση τιτλοφορείται «Πρωτόκολλα αντιμετώπισης θυμάτων, αστυνομική διερεύνηση καταγγελιών, κατάρτιση δικαστών στην έμφυλη βία και κάλυψη από ΜΜΕ». Το θέμα εξετάζεται αυτεπάγγελτα, με εισηγητές την πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον Γιώργο Κουκουμά από το ΑΚΕΛ, τη Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν και την Φωτεινή Τσιρίδου από τον ΔΗΣΥ και την Αλεξάνδρα Ατταλίδου από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεψαχνίζει την υπόθεση της 19χρονης η Βουλή-Ζητά απαντήσεις και πρωτόκολλα

Πρόκειται για μία προσπάθεια της Βουλής να ελέγξει κατά πόσον τα πρωτόκολλα υπάρχουν ή όχι, εάν είναι επαρκή και εάν εφαρμόζονται με τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των θυμάτων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, τα προστατεύουν και δεν τα επαναθυματοποιούν, προσφέροντας τους την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Το ζήτημα έχει πολλές πτυχές, καθώς εμπλέκεται αριθμός υπηρεσιών και επαγγελματιών, από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία μέχρι και τα νοσοκομεία που καλούνται να περιθάλψουν τα θύματα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην Αστυνομία, η οποία αναφέρεται και ονομαστικά στον τίτλο της συζήτησης. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι δεν χειρίζεται με την απαραίτητη ευαισθησία τα θύματα έμφυλης βίας και δεν δίνει τη δέουσα σημασία σε τέτοιες υποθέσεις, ενώ δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη όταν πρόσφατα κλήθηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες στο πλαίσιο του κινήματος #metoo.

Και η υπόθεση της Βρετανίδας δεν απείχε πολύ χρονικά από εκείνην του serial killer, για την οποία η Αστυνομία ευθέως κατηγορήθηκε από πολλές πλευρές για θεσμικό σεξισμό, χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι αυτή η κουλτούρα έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Στην υπόθεση της 19χρονης, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέδειξε σειρά από λανθασμένους χειρισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μετέτρεψε την κατάθεση της παραπονούμενης σε ανάκριση, χωρίς να έχει ξεκάθαρα αναγνωρίσει τα δικαιώματά της και χωρίς την παρουσία του δικηγόρου της και είναι στη βάση αυτής της κατάθεσης που μετατράπηκε σε κατηγορούμενη για υπόθεση δημοσίας βλάβης.

«Είναι κατάληξη του Ανωτάτου, πως οι επιβαλλόμενες και επιτακτικές υποχρεώσεις ως ζήτημα διασφάλισης των δικαιωμάτων υπόπτου προσώπου, δεν τηρήθηκαν στην υπόθεση της 19χρονης, ούτε αξιολογήθηκαν, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση αυτή επαρκώς τα δεδομένα στα οποία έχουνε αναφέρει, ότι δηλαδή μια 19χρονη σε μια ξένη χώρα, η οποία κλήθηκε στην Αστυνομία ως παραπονούμενη για διευκρινίσεις, όπως ήταν η θέση της, σε σχέση με προηγούμενες της καταθέσεις, παρέμεινε στον Σταθμό για έξι ολόκληρες και τις πρωινές πλέον ώρες, η ώρα 01:15 μέχρι 01:29, φέρεται να προβαίνει σε θεληματική κατάθεση, παρά την προηγούμενη εντελώς αντίθετη της στάση. Η αμέσως προηγούμενη αντίθετη, κατάθεση της είχε αρχίσει η ώρα 19:15 και συμπληρώθηκε, με δύο διαλείμματα των 15 λεπτών έκαστο, η ώρα 23:00», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Βουλή θα εξετάσει και την στάση των Δικαστηρίων, μετά και τα όσα το Ανώτατο υπέδειξε για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη Βρετανίδα και στην υπεράσπισή της ο δικαστής στην υπόθεση και τις επιλογές που έκανε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η όποια παρέμβαση της Βουλής προς τη δικαστική εξουσία είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη, λόγω της διάκρισης των εξουσιών που υπάρχει.

Καθώς το θέμα είναι πολύ ευρύ και αφορά όλους τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η έμφυλη βία, έχει κληθεί ένας μεγάλος αριθμός προσώπων να παραστούν στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπώντας θεσμούς, υπηρεσίες και εξειδικευμένα σύνολα.

Σύμφωνα με την ατζέντα, σε ό,τι αφορά τις κρατικές υπηρεσίες και θεσμούς, έχει κληθεί η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Αρχηγός Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, του Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων της Αστυνομίας Κύπρου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα και επαγγελματικά σύνολα, κλήθηκαν εκπρόσωποι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ), του Δικτύου Ενάντια στην Βία κατά των Γυναικών, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου και του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη