Στο μισό οι παραβάσεις από τις κάμερες-Μεγαλύτερη ανταπόκριση των ξένων στα εξώδικα

Στο 50% έπεσαν οι ημερήσιες καταγραφές του συστήματος φωτοεπισήμανσης, από 1.800 σε 900, σε σύγκριση με την περίοδο δοκιμαστικής εφαρμογής τους, όπως ενημερώθηκε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

Οι Βουλευτές ενημερώθηκαν επίσης ότι η διαδικασία αποστολής των εξωδίκων ξεκίνησε την Τετάρτη λόγω της ανάγκης να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες σωστά, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρίνο Μουσιούττα, να τονίζει την ανάγκη να υπάρχει μια ροή ούτως ώστε να μην λαμβάνει ο κόσμος εξώδικα με καθυστέρηση μηνών.  

Κατά την έναρξη της συζήτησης για τη λειτουργία του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης, μετά από εισήγηση των Βουλευτών Μαρίνου Μουσιούττα, Άριστου Δαμιανού, Κώστα Κώστα, Γιαννάκη Γαβριήλ και Βαλεντίνου Φακοντή, η Επιτροπή ενημερώθηκε από εκπρόσωπους των Υπουργείων Μεταφορών και Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για το θέμα.

Ένα από τα θέματα που αναδείχτηκαν ήταν η ανάγκη για ανάπτυξη από το κοινό οδικής συνείδησης προς αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων.

Ο Χάρης Ευριπίδου, Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, ανέφερε στην Επιτροπή ότι υπήρξε 50% μείωση στις ημερήσιες καταγραφές από τις κάμερες ταχύτητας σε σύγκριση με την περίοδο δοκιμαστικής εφαρμογής τους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι από τις 25 Οκτωβρίου πέρσι που άρχισε η δοκιμαστική φάση μέχρι την 1η Ιανουαρίου, καταγράφονταν περίπου 1.800 παραβιάσεις την ημέρα ενώ τώρα, που το σύστημα ξεκίνησε επίσημα να καταγράφει παραβιάσεις, οι καταγραφές είναι περίπου στις 900 καθημερινά. «Άρα και από πλευράς ενημέρωσης θεωρούμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας, να ενημερωθεί ο κόσμος, αλλά και από πλευράς αλλαγής κουλτούρας,» πρόσθεσε ο κ. Ευριπίδου.

Αναφέρθηκε και σε δράσεις της Αστυνομίας για ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για το θέμα της ταχύτητας, αλλά και στα στρατόπεδα. Στόχος, είπε, είναι η μείωση οδικών συγκρούσεων.

Δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό καταγγελιών όπως πόσα αφορούν ποια αδικήματα, όπως ταχύτητα, μη χρησιμοποίηση ζώνης κ.α., γιατί δεν είναι έτοιμα ακόμη. Μόλις ετοιμαστούν θα σταλούν στην Επιτροπή είπε ο κ. Ευριπίδου.

Όσον αφορά την καθυστέρηση αποστολής εξωδίκων, είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη, γιατί χρειάζεται μεγάλος συντονισμός και ήθελαν να βεβαιωθούν θα ακολουθούνταν όλες οι διαδικασίες σωστά ως προς την περισυλλογή των σωστών στοιχείων και αποφυγή λαθών και ότι η διαδικασία θα ήταν σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα προσωπικά δεδομένα.

Για το θέμα ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, ο κ. Ευριπίδου, είπε ότι ετοιμάζεται μια τροποποίηση νόμου από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, αλλά σύμφωνα και με τροποποίηση που έγινε και στην υφιστάμενη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες εταιριών που ενοικιάζουν οχήματα να δίνουν πληροφορίες στην Αστυνομία για το σε ποιους τα ενοικίασαν, και την διεύθυνση τους, είτε αφορά άτομα που είναι στην Κύπρο ή στο εξωτερικό για να τους αποστέλλεται το εξώδικο.

Είπε ακόμη ότι οι ξένοι επισκέπτες ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο από τους ντόπιους όσον αφορά πληρωμές εξωδίκων και ότι σε πολλές περιπτώσεις, έλαβαν στην Αστυνομία email από κόσμο στο εξωτερικό που ρωτούσαν πως να πληρώσουν εξώδικα που τους είχαν εκδοθεί ενώ ήταν στην Κύπρο.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε κατά την λήξη της συνεδρίας ότι στόχος δεν είναι η είσπραξη των εξωδίκων αλλά να κατανοήσει ο κόσμος την ανάγκη να είναι πιο σωστός στο οδήγημα. Είπε ότι συμπεράσματα θα εξαχθούν όταν θα υπάρχουν όλα τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία θα ετοιμάσει η Αστυνομία.

Είπε ακόμη ότι προβλήματα υπήρξαν, όπως καθυστέρηση στην αποστολή προστίμων, και κάλεσε να υπάρχει μια ροή ούτως ώστε να μην έρχονται εξώδικα με καθυστέρηση μηνών.  

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ,  Φωτεινή Τσιρίδου, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή ότι από χθες άρχισε να γίνεται η εξέταση των καταγγελιών και θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα εξώδικα στους οδηγούς.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ζήτησε το σύστημα φωτοεπισήμανσης να συμβάλει στη πρόληψη των τροχαίων και όχι να μετατραπεί σ’ ένα φοροεισπρακτικό μέσο

Είπε ότι το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα αναφορικά με την μέχρι τώρα πορεία της εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, αν όντως έχει βοηθήσει στον περιορισμό των δυστυχημάτων, πόσες καταγγελίες έχουν γίνει και πόσα έξώδικα έχουν εκδοθεί.

"Ένα μήνα λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης και οι κάμερες πήραν φωτιά. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί 30 χιλιάδες πρόστιμα. Τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή και αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα φοροεισπρακτικό σύστημα" είπε, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα συμβάλει στη πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, όμως δεν θα πρέπει να μετατραπεί σ’ ένα φοροεισπρακτικό μέσο με εξουθενωτικά εξώδικα πρόστιμα για τους πολίτες.

Οι Βουλευτές, κατά την συζήτηση, τόνισαν ότι πέραν από την επιβολή προστίμων, πρέπει να δοθεί σημασία στην ανάπτυξη οδικής κουλτούρας για αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων και να σωθούν ζωές.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο στόχος τους είναι η αλλαγή κουλτούρας των οδηγών και τα διάφορα μέτρα που έχουν πάρει στοχεύουν σε αυτό, αλλά παράλληλα και σε άλλους τρόπους ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας όπως υποδομές και αλλαγή νομοθεσιών.

Εναρμονιστικά νομοσχέδια

Η κ. Τσιρίδου ανέφερε εξάλλου ότι η Επιτροπή μελέτησε εναρμονιστικά με την ΕΕ νομοσχέδια, που η ψήφιση τους αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Τα υπό αναφορά νομοσχέδια αφορούν ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ταχυδρομικών υπηρεσιών και ραδιοεπικοινωνιών, σημείωσε στην γραπτή της ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με την κ. Τσιρίδου, η συζήτηση για άλλα δύο ζητήματα ολοκληρώθηκε «χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε σημαντικές παρατηρήσεις». Αυτά αφορούσαν τους κανόνες για ρυμούλκηση αυτοκινήτων και τις σχετικές διαδικασίες όπως επίσης και ρυθμίσεις αναφορικά με τις πινακίδες μοτοσυκλετών έτσι ώστε αυτές να επιτρέπεται να είναι μικρότερες από τις ισχύουσες μετρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα