Φθάνει εντός της ημέρας η έκθεση για το μοιραίο σχοινί-Στον Σαββίδη ο φάκελος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπόθεση θανάτου του 33χρονου λοχαγού της Εθνικής Φρουράς, Ξάνθου Κυριάκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον περασμένο Μάιο, μετά από πτώση του στο κενό, κατά τη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς στην Τροοδίτισσα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φθαρμένο το μοιραίο σχοινί που σκότωσε το λοχαγό-Παραλαμβάνει το πόρισμα το ΤΑΕ

Ανακριτής του ΤΑΕ Λεμεσού, μετέβη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου παρέλαβε την έκθεση των εμπειρογνωμών που εξέτασαν το μοιραίο σχοινί, με το οποίο στις 25 Μαΐου, ο άτυχος λοχαγός, είχε επιχειρίσει κατάβαση σε πλατφόρμα και έχασε τη ζωή του, όταν κόπηκε το σχοινί στο οποίο στηριζόταν. 

Στην έκθεσή του, ο εμπειρογνώμονας που εξέτασε το τεκμήριο, διαπιστώνει, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ακαταλληλότητα και φθορά στο σχοινί, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις των Αρχών. Αφότου ο ανακριτής επιστρέψει εντός της ημέρας στην Κύπρο, θα τοποθετήσει την έκθεσή μαζί με τα υπόλοιπα τεκμήρια και ο φάκελος της υπόθεσης θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος θα τον μελετήσει και θα δώσει οδηγίες στις Αρχές, ως προς το κατά πόσον προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.

Για την υπόθεση, ενημέρωση αναμένει και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με την Αστυνομία, ωστόσο δεν ενεπλάκη στις έρευνες των Αρχών, έως ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματά του και να αποφασιστεί εάν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες σε οποιοδήποτε πρόσωπο. 

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα έχουν ολοκληρωθεί οι υπόλοιπες εξετάσεις των Αρχών, μεταξύ των οποίων η λήψη καταθέσεων και η εξέταση των άλλων τεκμηρίων που παραλήφθηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντήσεις από... Σεπτέμβρη για το μοιραίο σχοινί-Ολοκληρώθηκε η λήψη καταθέσεων

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 10:00 το πρωί, της 25 Μαΐου, λίγο πριν την έναρξη άσκησης των καταδρομέων στην Τροοδίτισσα. Μετά την πτώση του άτυχου Ξάνθου στο κενό, ενημερώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στήθηκε επιχείρηση με τη χρήση ελικοπτέρου, το οποίο ανέσυρε τον 33χρονο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Αυτοψία στη σκηνή διενήργησαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, ενώ την επόμενη ημέρα οι ίδιοι ιατροδικαστές διενήργησαν τη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως διαφάνηκε ο θάνατος του άτυχου λοχαγού προήλθε από βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και πολλαπλές κακώσεις σώματος και ζωτικών οργάνων, λόγω πτώσης εξ' ύψους.

Τραγική ειρωνεία, το γεγονός ότι λίγες μέρες προηγουμένως, ο άτυχος Ξάνθος είχε πάρει προαγωγή και από υπολοχαγός, έγινε λοχαγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: O λοχαγός που χαιρετούσε τη σημαία με περηφάνια… «Πάλε θα βάλουμε τα καλά μας»

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»