Κάηκαν τα... φιλμ των καμερών στους δρόμους-Μία καταγγελία κάθε δύο λεπτά

Πήραν… φωτιά τα φλας των καμερών στους δρόμους, αφού κατά μέσο όρο κάθε δύο λεπτά συλλαμβάνουν ένα οδηγό να παρανομεί και τον καταγράφουν, με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται από την Αστυνομία.

Ο πρώτος μήνας εφαρμογής των καμερών, οδήγησε σε 21,500 καταγγελίες οδηγών, αριθμός που μπορεί να χαρακτηριστεί τεράστιος, αν υπολογίσει κάποιος πως μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε εφαρμογή μόλις τέσσερις σταθερές κάμερες και δεκαέξι κινητές.

Ο αριθμός των καταγγελιών αφορά τις είκοσι έξι πρώτες ημέρες εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης, κάτι που σημαίνει πως κάθε ημέρα καταγγέλλονται οκτακόσιοι και πλέον οδηγοί ή καλύτερα 34 ανά ώρα.

Πάντως, η Αστυνομία, αξιολογώντας την μέχρι στιγμής δράση του συστήματος, η Αστυνομία εκτιμά ότι οι καταγγελίες το πρώτο διάστημα θα παραμείνουν σε υψηλούς αριθμούς το πρώτο διάστημα και στη συνέχεια θα μειωθούν αισθητά, όταν αρχίσει να καλλιεργείται στους πολίτες το αίσθημα της ύπαρξης του συστήματος και γίνει καθημερινότητά τους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, ανέφερε ότι «με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών, αναμένουμε να έχουμε ένα αυξημένο αριθμό καταγγελιών στην αρχή και στη συνέχεια να μειώνονται. Προς το παρόν δεν εντοπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το σύστημα. Υπάρχει η απειρία και προσπαθούμε να κάνουμε τους ελέγχους, για να μην έχουμε θέματα διαρροής προσωπικών δεδομένων».

Δεν στάλθηκε κανένα εξώδικο

Πάντως από τα 21,500 εξώδικα που καταγράφηκαν τις πρώτες είκοσι έξι ημέρες του 2022, κανένα δεν αποστάληκε ακόμα σε πολίτες που παραβίασαν κάποιο από τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί από μέσα σε μέρα.

Ο κ. Ευριπίδου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι πολίτες να έχουν εναντίον τους πάνω από ένα εξώδικα, χωρίς να το γνωρίζουν, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις θα είναι μεμονωμένες.

«Αν κάποιος είναι τόσο επιρρεπής, μπορεί να έχουμε κάποια άτομα που καταγγέλθηκαν πολλές φορές από ένα σημείο, ιδίως από τα σταθερά. Αν κάποιος περνά συνεχώς από τα ίδια σημεία είναι πιθανόν  να τους εντοπίζουν».

Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να γίνει ακόμη ακριβής εκτίμηση για το πότε θα μειωθούν οι καταγγελίες και θα εμπεδωθεί από τον κόσμο ότι ελέγχονται από κλειστά κυκλώματα. «Εκείνο που θα δείξει κατά πόσον βελτιώνεται η κατάσταση, είναι τα σταθερά σημεία. Ξέρουμε τα σημεία που τοποθετούνται οι κάμερες και θα φανεί στην πάροδο του χρόνου η μείωση των καταγγελιών».

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έβαλε ήδη πλώρη για την εφαρμογή της επόμενης φάσης εφαρμογής των καμερών, η οποία έχει ορίζοντα έξι μηνών. Σε αυτό το διάστημα, αναμένεται να εγκατασταθούν άλλες δεκαέξι κινητές κάμερες, και άλλες είκοσι σταθερές, που θα καλύψουν σημεία σε όλη την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα