Ανετράπη η καταδίκη της 19χρονης Βρετανίδας-Αθώα από το Ανώτατο

Ανέτρεψε την καταδίκη της 19χρονης Βρετανίδας που καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη, μετά από ψευδή καταγγελία, ότι έπεσε θύμα βιασμού από δώδεκα Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο Δικαστής ήταν μισογύνης»-Η πρώτη αντίδραση της 19χρονης Βρετανίδας

Οι Βρετανοί και Κύπριοι δικηγόροι της νεαρής υποστήριξαν με υπόμνημα 70 σελίδων πως η καταδίκη και τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή της πελάτισσάς τους, ήταν όπως ανέφεραν εξαιρετικά αναξιόπιστη και έπρεπε να ανατραπεί, ενώ τόνισαν πως όσο η καταδίκη ισχύει, καταστρέφει το μέλλον μιας γυναίκας που εν τέλει ήταν το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό της απόφασης και οι μετριαστικοί παράγοντες στην ποινή της 19χρονης

Μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μάικλ Πόλακ, ανοίγει ξανά η υπόθεση βιασμού της 19χρονης, από δώδεκα Ισραηλινούς, ο οποίος σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2019, στην Αγία Νάπα. Μάλιστα, ο δικηγόρος ζήτησε έρευνα για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, απέναντι στην πελάτισσα του.

«Είναι μια συγκινητική στιγμή, όχι μόνο για την πελάτισσά μας, που υποστήριζε την αθωότητά της, παρόλο που αυτό της προκαλούσε μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και για άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που βρίσκουν τον εαυτό τους σε παρόμοια θέση. Είμαστε πολύ ευτυχείς που οι δικηγόροι πέτυχαν να διασφαλίσουν αυτό το αποτέλεσμα, ενάντια στις πιθανότητες. Πιστεύουμε ότι το επόμενο βήμα για τη Δικαιοσύνη είναι μια πλήρης έρευνα και επανεξέταση, που θα πραγματοποιηθεί από μία διαφορετική αστυνομική δύναμη», σημείωσε ο δικηγόρος της 19χρονης.

Τόνισε εξάλλου ότι «πάντα πιστεύαμε ότι στην πελάτισσά μας δεν δόθηκε μια δίκαιη δίκη και σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, συμφώνησε μαζί μας. Σημαντικές πρόνοιες της δίκαιης δίκης, που τίθενται σε εφαρμογή για να αποτρέψουν την μη ορθή απόδοση δικαιοσύνης, αγνοήθηκαν πλήρως σε αυτήν την περίπτωση, και μία νέα και ευάλωτη γυναίκα δεν έτυχε απλώς κακομεταχείρισης όταν κατήγγειλε τον βιασμό στην Αστυνομία, αλλά ακολούθως πέρασε από μία δικαστική διαδικασία που ήταν ξεκάθαρα άδικη, όπως κατέληξε το Ανώτατο Δικαστήριο.»

Επισήμανε εξάλλου πως «κατά τη διάρκεια της δίκης, φώναζαν στην πελάτισσά μας και την μεταχειρίστηκαν με περιφρόνηση. Το ίδιο συνέβηκε και ενάντια στις θαρραλέες Κύπριες δικηγόρους, που συνέχιζαν να παρουσιάζουν στοιχεία που υποστήριζαν αυτά που έλεγε η πελάτισσά μας, πως έλαβε χώρα βιασμός, ακόμη κι όταν ο Δικαστής προσπάθησε να τις σταματήσει από το να το κάνουν».

Ανέφερε επίσης πως «κατέστη ξεκάθαρο σε αυτούς που παρακολουθούσαν τη δίκη, ότι υπερασπιζόμασταν αυτή την υπόθεση με το ένα μας χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας. Και ότι η απόφαση αναφορικά με την ενοχή λήφθηκε πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία. Ελπίζουμε ότι τώρα τεθούν ζωτικής σημασίας ασφαλιστικές δικλείδες, που θα διασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί στην Κύπρο, όπως η ηχογράφηση των καταθέσεων σε αστυνομικούς σταθμούς. Γνωρίζω ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο έχει συζητήσει αυτό το θέμα στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατόν».

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Υπάτη Αρμοστεία για την υποστήριξη της στην υπόθεση, αλλά και υποστηρικτές της 19χρονης, από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και όλο τον κόσμο. «Ήσασταν το φως κατά τη διάρκεια αυτής της απαίσιας φάσης της ζωής τους. Σας ευχαριστούμε και ευχαριστούμε και τους ακτιβιστές που ήρθαν εδώ και την ισχυρή υποστήριξη από κυπριακές ομάδες. Σας ευχαριστούν για την υποστήριξή σας στον αγώνα για δικαιοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνει πίσω η υπεράσπιση της 19χρονης-Προχωρά με έφεση στο Ανώτατο

Υπενθυμίζεται ότι η νεαρή, με καταγωγή από το Ντάρμπισιρ της Αγγλίας, ήταν 19 ετών όταν υπέστη τον καταγγελλόμενο βιασμό. Αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της, αλλά όπως υποστήριξε η ίδια, αυτό συνέβη κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής Αστυνομίας, αλλά και χωρίς την παρουσία συνηγόρου. 

 

 

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου λήφθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ τη στιγμή της απόφασης, εκτός του Δικαστηρίου βρίσκονταν διαμαρτυρόμενοι, που στήριζαν την 19χρονη Βρετανίδα, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, τα οποία κάλυπταν το γεγονός.

Δειτε Επισης

Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου