Στην τσιμπίδα των καμερών και οι Τ/κ-Τα πρόστιμα που αφήνουν ανεξόφλητα ανά έτος

Κανείς δεν θα μπορεί να ξεφύγει από τον «Big Brother» της Αστυνομίας στους δρόμους, σε περίπτωση που υποπέσει σε παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθότι το σύστημα έχει ρυθμιστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε σε περίπτωση που οποιοσδήποτε, είτε αυτός λέγεται Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος, υποπίπτει σε αδίκημα, θα εντοπίζεται και θα του επιδίδεται εξώδικο πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι θα χτυπούν οι κάμερες από την Πρωτοχρονιά-Οι 3+3 παραβάσεις

Για το σύστημα φωτοεπισήμανσης που λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου, με τέσσερις σταθερές κάμερες και δεκαέξι κινητές, έχει εγκριθεί η δημιουργία ηλεκτρονικού προγράμματος αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής, για να εντοπίζονται ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι οδηγοί, που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ούτως ώστε να τους επιδίδεται το εξώδικο κατά την διέλευσή τους από τα οδοφράγματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου, για την είσπραξη εξώδικων προστίμων ή ενταλμάτων που αφορούν Τουρκοκύπριους, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, εξήγησε πως για τον εντοπισμό τους λαμβάνονται τρία μέτρα, όπως την ενημέρωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω οδηγοί, θα εντοπίζονται από την ένδειξη οφειλής στους μικροϋπολογιστές έκδοσης εξωδίκων τροχαίας, από τον έλεγχο στα αεροδρόμια κατά την αναχώρηση τους από τη χώρα, ή ακόμα κι από τον έλεγχο κατά την αίτηση για πιστοποιητικό από την Αστυνομία.

Ως εκ τούτου, οι Αρχές έχουν βρει τη φόρμουλα για να εντοπίζουν τους παρανομούντες, οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν τα πρόστιμά τους, κάτι που όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτει η υπουργός, δεν συνέβαινε σε αρκετές από τις περιπτώσεις, στο πρόσφατο παρελθόν.

Ανεξόφλητο το 25% των προστίμων από Τ/κ κάθε χρόνο

Βάσει των στοιχείων, την τριετία 2017-19, τα εξώδικα σε βάρος Τουρκοκυπρίων κυμαίνονταν κοντά στα χίλια ανά έτος, ενώ το 2020, καταγράφηκε αισθητή πτώση λόγω του κορωνοϊού, που κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά τα οδοφράγματα.

Συγκεκριμένα, το 2017 εκδόθηκαν 978 πρόστιμα, συνολικής αξίας 47,688 ευρώ, από τα οποία τα 12,246 ευρώ είναι ανείσπρακτα. Την επόμενη χρονιά το ανείσπρακτο ποσό έφθασε στις 14,789 ευρώ από 954 πρόστιμα, ενώ το 2019 εκδόθηκαν 1090 πρόστιμα, με το ανείσπρακτο ποσό να ανέρχεται στις 15,916 ευρώ.

Σε σχέση με το 2020, εκδόθηκαν μόλις 240 εξώδικα εναντίον Τουρκοκυπρίων, από τα οποία έπρεπε να εισπραχθούν 12,259 ευρώ, ωστόσο τα 5,263 παραμένουν ανεξόφλητα. Όπως φαίνεται, ένα ποσοστό γύρω στο 25% του ποσού, κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2020, δεν πληρώνει τα πρόστιμά του, γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές.

Όπως αναφέρει στην απάντησή της η κ. Δράκου « παρατίθεται ο αριθμός των ανείσπρακτων εξωδίκων για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020, για τα οποία σχηματίστηκε ποινικός φάκελος για εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο, χωρίς όμως να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για την τελεσίδικη απόφαση που πάρθηκε για τις υποθέσεις αυτές».

Για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, η κ Δράκου ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας η περαιτέρω εξέταση του θέματος σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και υποβολή εισηγήσεων κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των ελέγχων και την είσπραξη εξωδίκων και επίδοση δικαστικών ενταλμάτων προστίμου στα οδοφράγματα.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ