Καίει ΚΟΑ για παράτυπη προαγωγή αθλήτριας ο Ελεγκτής-Πιθανές ποινικές ευθύνες

Το θέμα της απόφασης του πρώην ΔΣ του ΚΟΑ για μισθολογική προαγωγή της πρώην αθλήτριας και μέλος του ΔΣ του Οργανισμού με παράλληλη απόσπαση της στην ΚΟΕ, κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συζήτησε την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή για το έτος 2018.  

Από την έκθεση, αναφέρθηκε, προέκυψε παράτυπη προαγωγή από την κλίμακα Ε5 στην Α8, κάτι που σημαίνει και μεγάλη μισθολογική αναβάθμιση, ύπαρξη τυχόν ποινικής υπόθεσης καθώς διαπιστώθηκε ενδεχόμενη παραποίηση ημερομηνίας σε κάποιες επιστολές που ανταλλάγηκαν, καθώς και ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση με πολιτικά κριτήρια της εν λόγω πρώην αθλήτριας.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου είπε αρχικά πως το νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής έχει εκλεγεί προτάσσοντας τη διαφάνεια και την χρηστή διοίκηση καθώς και τις αξίες του ολυμπισμού. Ανέφερε πως ενημέρωσαν την Επιτροπή Ελέγχου για τις ενέργειες να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος 2018.

Όπως είπε, παρά τη λάσπη που έχουν δεχθεί η Επιτροπή, τα οποιαδήποτε προβλήματα, την κακόπιστη κριτική, την παραπληροφόρηση που έχει γίνει, η ΚΟΕ προχωρά σε ευθεία πορεία, προτάσσοντας μόνο την έγνοια για όλους τους αθλητές, τον αθλητισμό και την κοινωνία. Για το συγκεκριμένο θέμα με την πρώην αθλήτρια, η ΚΟΕ έδωσε εμπιστευτική επιστολή στον Πρόεδρο του ΚΟΑ στις 28 Ιουνίου 2021, στην οποία αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τα ευρήματα και που οδήγησαν στην απόφαση της ΚΟΕ για ακύρωση της απόσπασης της αθλήτριας στην Επιτροπή.

«Τολμούμε δύσκολες, σωστές αποφάσεις, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα μέσα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως οι βασικοί λόγοι της ακύρωσης της απόφασης για απόσπαση στην ΚΟΕ της αθλήτριας καταγράφονται σε 13 σημεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή προς τον κ. Μιχαηλίδη. Σημείωσε πως έχει δοθεί, αφού είχε ζητηθεί, η συγκεκριμένη αλληλογραφία στην Επιτροπή Ελέγχου.

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία για εμπλοκή της Αστυνομίας στην υπόθεση, ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την εκτίμηση πως πιθανόν να υπάρχουν ευθύνες στη διαχείριση του θέματος και πιθανόν να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, καθώς και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης στις δικές του δηλώσεις ξεκαθάρισε πως δεν έχουν να κρύψουν κάτι ή να φοβηθούν κάτι από οποιαδήποτε έρευνα, κάτι που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα με την αθλήτρια, ο κ. Μιχαηλίδης τονίζοντας παρενθετικά πως πρόκειται για μια αθλήτρια με σπουδαίο παρελθόν, ανέφερε πως ενημερώθηκε ο ΚΟΑ από την ΚΟΕ για τους λόγους που διέκοψε την απόσπαση της. Απ εκεί και πέρα είπε πως ο ΚΟΑ έκανε τη δική του έρευνα και πήρε τις αποφάσεις του, ενώ ο ίδιος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΚΟΕ χωρίς να σημαίνει πως συμφωνούσαν σε όλες τις ενέργειες.

Όπως είπε, εναπόκειται στην Ελεγκτική Υπηρεσία και πιθανόν στην Αστυνομία αν αυτή εμπλακεί, για να κάνουν την έρευνα τους και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Είπε πως ο ΚΟΑ προχώρησε με απόφαση του ΔΣ, στην απόσπαση της συγκεκριμένης πρώην αθλήτριας σε μια άλλη μεγάλη Ομοσπονδία ούτως ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Αν η Ελεγκτική Υπηρεσία ή η Αστυνομία απαιτήσει την οποιαδήποτε έρευνα, ο ΚΟΑ είναι ανοικτό βιβλίο και δεν έχει τίποτα να κρύψει. Τόνισε πως με την ΚΟΕ έχει στενή συνεργασία γιατί αυτό απαιτεί ο αθλητισμός.

Ο κ. Μιχαηλίδης απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η απόφαση για απόσπαση στην ΚΟΕ λήφθηκε από το προηγούμενο ΔΣ του ΚΟΑ και συνεπώς δεν μπορεί να την κρίνει. «Δεν βγάζουμε την ουρά μας έξω αλλά δεν ξέρουμε και ακριβώς πώς λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις από την προηγούμενη Διοίκηση», είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, στις δηλώσεις της είπε αναφορικά με την απόσπαση της πρώην αθλήτριας στην ΚΟΕ, πως η δράση της εν λόγω αθλήτριας ήταν επωφελής για την Επιτροπή καθώς η ίδια «έτρεξε» το πρόγραμμα υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Τόκιο 2020, το οποίο απέφερε περίπου 550 χιλιάδες ευρώ για τη στήριξη Κυπρίων αθλητών.

Η κ. Σούπερμαν είπε πως κατά την συζήτηση έθεσε πολλές φορές το ερώτημα κατά πόσον η απόσπαση ήταν παράνομη χωρίς να πάρει ξεκάθαρη απάντηση. Είναι ντροπή να ασχολούμαστε με αυτό το πρόσωπο, το οποίο έχει προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον αθλητισμό. Τώρα αν έγινε η οποιαδήποτε παρατυπία είναι θετικό το ότι το σημερινό Εκτελεστικό Συμβούλιο θέτει τον εαυτό του κάτω από τον έλεγχο και μίλησε για ξεκάθαρες διαδικασίες και για διαφάνεια», είπε.

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως σήμερα έγιναν μάρτυρες σε μια νέα έκδοση ιδανικών ολυμπισμού, την «κυπριακή». Είπε πως η ΚΟΕ σήμερα έχει σκοράρει από τα αποδυτήρια γιατί προσυπόγραψε πλήρως την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας πως οι κακές πρακτικές, οι πολιτικές συναλλαγές που βλέπουμε ευρύτερα, τώρα τις βλέπουμε και στον αθλητισμό

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως δεν νοείται αθλήτρια, μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, να αποχωρεί από την αίθουσα της συνεδρίας του ΔΣ για να λάβει απόφαση το Συμβούλιο για αναβάθμιση της από την κλίμακα Ε5 στην Α8. «Δεν νοείται πρόσωπο που είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τον ΔΗΣΥ, του οποίου ήταν και υποψήφια στην επαρχία Αμμοχώστου, να τυγχάνει τόσο χαριστικής μεταχείρισης, ως ανταμοιβή για την αφοσίωση της στο κυβερνών κόμμα», είπε.

Είπε πως θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα ο πρώην και ο νυν Πρόεδρος του ΚΟΑ, ο οποίος ενώπιον του από τον περασμένο Ιούνιο έχει επιστολή από την ΚΟΕ, η οποία του καταγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της έρευνας που έκανε στη βάση της έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. «Οι κακές πρακτικές της χαριστικής μεταχείρισης, της ελλιπούς διαφάνειας πρέπει να σταματήσουν, έχουν μολυνθεί όλοι οι χώροι. Πώς τολμούμε να μιλούμε για ολυμπιακό πνεύμα», διερωτήθηκε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, σημείωσε τη βούληση και τις ενέργειες της νέας ηγεσίας της ΚΟΕ για συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον δεν θα χρειάζεται η εξέταση θεμάτων της ΚΟΕ από την Επιτροπή Ελέγχου.

Σε σχέση, όμως, με την υπό εξέταση Έκθεση, είπε ο κ. Παντελίδης, σημειώνουμε ότι για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας προνομιακής εργοδότησης και γενικότερης μεταχείρισης ενός προσώπου, πρώην αθλήτριας, η οποία έχει διαχρονική σύνδεση με τον ΔΗΣΥ. «Η εργοδότηση και η γενικότερη μεταχείριση του συγκεκριμένου προσώπου, προκαλεί πολλά ερωτήματα για τα οποία θα αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση, τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία όσο και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Στο εδώλιο για κλοπή 77 ευρώ από παγκάρι, υποστήριξε πως τα είχα ανάγκη-«Να μου κοπούν τα χέρια αν το ξανά κάνω»