Τέσσερις καταδίκες εντός 2021 για παραβάσεις νομοθεσίας σε ασφάλεια στην εργασία

Σε καταδίκη δύο εταιρειών και δύο Διευθυντών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας σχετικά με  την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, προχώρησε του Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εντός του 2021.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρει ότι στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών και Διευθυντών εταιρειών, που παράβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών, το Επαρχιακό Δικαστήριό Λεμεσού καταδίκασε μέσα στο 2021 δύο εταιρείες και δυο Διευθυντές.

Το σύνολο των προστίμων που επιδίκασε το Δικαστήριο ανέρχεται στα €20.500, ενώ στον ένα εκ των δύο Διευθυντών, επιβλήθηκε η ποινή της φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή.

Συγκεκριμένα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καταδίκασε την εταιρεία «AH-ALKABUSINESSTRADINGLTD», που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, σε συνολικό πρόστιμο €4.400, για παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών σε ύψος, όπως χρησιμοποίηση ικριωμάτων ή κινητών εξέδρων εργασίας ή/και ζωνών ασφαλείας με ιμάντες ασφαλείας επαρκούς αντοχής με μηχανισμό κατά των πτώσεων ή/και συσκευή απορρόφησης ενέργειας, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να πέσει από ύψος 10 μέτρων περίπου και να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Επίσης, η συγκεκριμένη εταιρεία παρέλειψε να καθορίσει προληπτικά και προστατευτικά  μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων και ειδικά για τις εργασίες σε ύψος που αφορούσαν την επιδιόρθωση μπαλκονιών.

Καταδικάστηκε, επίσης, για παράλειψη διασφάλισης της εκπόνησης του σχεδίου ασφάλειας και υγείας, ώστε σ’ αυτό να καθορίζονται οι κανόνες ασφάλειας του εργοταξίου και τα ειδικά μέτρα για τις εργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των προσώπων στην εργασία, πριν από την έναρξή τους και παράλειψη παροχής επιτήρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών επιδιόρθωσης μπαλκονιού.

Επιπλέον, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καταδίκασε την εταιρεία «ΠΡΑΣΤΙΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας μαρμάρων, γρανιτών και κεραμικών, σε συνολικό πρόστιμο €12.000, για παράλειψη λήψης των  αναγκαίων μέτρων, όπως χρησιμοποίηση ειδικών βάθρων (εξέδρας, stand) αποθήκευσης των μαρμάρινων πλακών, τα οποία να διαθέτουν στηρίγματα συγκράτησης των πλακών, με αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία μεταφοράς κεραμικής πλάκας από τον χώρο αποθήκευσης στον χώρο επεξεργασίας, να μετακινηθεί  δέσμη κεραμικών πλακών και να  καταπλακώσει εργοδοτούμενό της με αποτέλεσμα τον σοβαρό  τραυματισμό του και τον θάνατό του.

Μεταξύ άλλων, η «ΠΡΑΣΤΙΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΛΤΔ», καταδικάστηκε για παράλειψη καθορισμού των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των  υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων και ειδικά των εργασιών που αφορούσαν τη μεταφορά (φόρτωση / εκφόρτωση) κεραμικών πλακών (φορτίων μεγάλου βάρους).

Επιπροσθέτως, το Δικαστήριο καταδίκασε έναν διευθυντή σε συνολικό πρόστιμο €4.000, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, ενώ σε άλλο διευθυντή επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι