Επιδείνωση της Κύπρου στον Δείκτη Διαφθοράς-Άσχημα αποτελέσματα για τη φήμη της

Περαιτέρω επιδείνωση καταγράφει η Κύπρος στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και για το 2021, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάλθηκε την Τρίτη στα ΜΜΕ από το Cyprus Integrity Forum.

Σύμφωνα με τον Δείκτη, ο οποίος επιμετρά το επίπεδο αντίληψης διαφοράς στο δημόσιο τομέα 180 χωρών σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες, το 2021 η Κύπρος βρίσκεται στην 52η θέση, δείχνοντας σταθερή κάθοδο σε σχέση με το 2020 και το 2019 που βρισκόταν στην 57η και 58η θέση αντίστοιχα. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ) χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι για το 2021, οι πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φιλανδία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα.

"Τα αποτελέσματα του ΔΑΔ έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη χώρα μας αφού λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από ξένους επενδυτές οι οποίοι μελετούν το ΔΑΔ και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι και οι τουρίστες μελετούν τον συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν χώρες όπου η διαφθορά βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα με βάση αυτό το δείκτη", αναφέρει το Cyprus Integrity Forum.

Προστίθεται ότι τα αποτελέσματα "είναι σαφώς άσχημα για τη φήμη και υπόληψη της Κύπρου και θα πρέπει να προβληματίσουν την κοινωνία και κατά κύριο λόγο το Κράτος". 

Το Cyprus Integrity Forum  σημειώνει ότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για μείωση της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας, εφόσον η διαφθορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη.  

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τους τελευταίους μήνες έγιναν κάποια μικρά βήματα με την υλοποίηση κάποιων εισηγήσεων της Επιτροπής Γκρέκο και πρόσφατα με την αργοπορημένη ψήφιση του Νόμου Προστασίας Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος.  

"Αυτό όμως δεν θα έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο στον εν λόγω δείκτη εάν δεν γίνουν άλματα βελτίωσης που θα φέρουν και την αξιοπιστία στους διαφόρους εταίρους μας. Επομένως, αν επιθυμούμε να αυξήσουμε την εισροή ξένων επενδύσεων και άλλους τομείς της οικονομίας στη χώρα μας, ακόμα και του τουρισμού, η κουλτούρα μας πρέπει να αλλάξει άμεσα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα