Χάρτης: Οι διαδρομές των διακινητών, οι μαύρες τρύπες και η αντεπίθεση των Αρχών

Εξελίξεις και ανακοινώσεις που θα αφορούν στην αλλαγή προσέγγισης και διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, θα πρέπει να αναμένεται από το αρμόδιο Υπουργείο το επόμενο διάστημα μετά και από την κοινή δήλωση των αρμόδιων Ευρωπαίων υπουργών, που συμμετείχαν στη διάσκεψη για τη διαχείριση των συνόρων, που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.   

Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που αντιμετωπίζει το πιο οξύ πρόβλημα ακόμα και από αυτό των ανατολικών χωρών της Ε.Ε. κι αυτό ήταν κάτι που φρόντισε να υποδείξει ενώπιον των ομολόγων του ο Νίκος Νουρής. Δεν είναι μυστικό πως το μεγάλο πρόβλημα και η ιδιαιτερότητα της Κύπρου, έγκειται στο γεγονός, ότι η Πράσινη Γραμμή δεν είναι σύνορο. Στα σχεδόν 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή και παράνομης κατοχής του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθε να προστεθεί ακόμα μια τραγική συνέπεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λερναία Ύδρα το μεταναστευτικό, σπάνε ρεκόρ οι αφίξεις-Αρνητική πρωτιά για Κύπρο

Οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητας της σε ολόκληρη την επικράτεια, εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής και έστησαν ένα τεράστιο εμπόριο ανθρώπων. Ειδικότερα, οι διακινητές μέσω κυκλωμάτων μεταφέρουν τους μετανάστες από την Τουρκία, στα κατεχόμενα και από εκεί μέσω συγκεκριμένων σημείων που αποτελούν μαύρες τρύπες στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στις ελεύθερες περιοχές, ενώ στη συνέχεια τους παρέχουν πληροφορίες για το που να κατευθυνθούν και τι να δηλώσουν όταν πιαστούν από τις Αρχές της Δημοκρατίας. 

Το πόσο οργανωμένα δρα το κύκλωμα εμπορίας μεταναστών που στήθηκε από Τούρκους και Τουρκοκύπριους διακινητές μεταναστών, έχει αναλυθεί από τις αρχές. Οι διακινητές επιλέγουν να εκτελούν τα δρομολόγια νυχτερινές ώρες, ενώ εκμεταλλεύονται τα κενά που έχουν παρατηρηθεί στην Πράσινη Γραμμή και το γεγονός ότι η Εθνική Φρουρά δεν έχει δικαίωμα να τους ανακόψει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η έδρα των κυκλωμάτων μεταναστών είναι στην Τουρκία, εκεί όπου οι μετανάστες, χαμένοι μέσα στα προβλήματα και την απόγνωση τους, δίνουν τις τελευταίες οικονομίες τους στους Τούρκους διακινητές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκατό μετανάστες ημερησίως από τις τρύπες της Πράσινης Γραμμής-Σφίγγει ο κλοιός

Από εκεί μεταφέρονται κατά κύριο λόγο αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου στα κατεχόμενα. Στο αεροδρόμιο αναλαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι ή έποικοι συνεργάτες των Τούρκων για να τους μεταφέρουν στα γκρίζα σημεία, δια μέσω των οποίων μπορούν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές. Με βάση τα στοιχεία οι τέσσερις μεγάλες τρύπες στην γραμμή αντιπαράταξης, είναι από δυτικά προς τα ανατολικά, η περιοχή της Λεύκας, η Αθηαίνου, οι Τρούλλοι και η Δερύνεια στα ανατολικά. 

Δείτε τον χάρτη με την πορεία των μεταναστών

 

Οι Αρχές της Δημοκρατίας από τη στιγμή που εντοπίζουν τους μετανάστες τους μεταφέρουν στα κέντρο προσωρινής κράτησης στο Πουρνάρα ή στο Κέντρο Κράτησης στη Μενόγεια, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που καταθέτουν. Η αδυναμία, ωστόσο επιστροφών των μεταναστών, που πάλι έγκειται πως δεν μπορούν να επιστραφούν στην χώρα αναχώρησής τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τουρκία, τους αναγκάζει να παραμένουν στην Κύπρο, πράγμα που ούτε οι κυπριακές Αρχές, αλλά ούτε κι ίδιοι επιθυμούν. 

Το μήνυμα που εδώ και εβδομάδες στέλνει ο Νίκος Νουρής, είναι πως αυτή η κατάσταση επιτέλους πρέπει να τελειώσει και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη σωστή φύλαξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, χωρίς ωστόσο να στέλνονται λανθασμένα μηνύματα πως η νεκρή ζώνη αποτελεί σύνορο για την Κυπριακή Δημοκρατία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήμα κινδύνου για το μεταναστευτικό εξέπεμψε στους Ευρωπαίους ο Νουρής

Οι ανακοινώσεις
Το πρώτο στο οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βίλνιους, ήταν πως πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα τα κράτη μέλη να ενεργούν προληπτικά και να υπάρχει γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση. Επίσης συμφώνησαν πως, οΟι εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αποδεικνύουν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη θέσπιση αποτελεσματικού ελέγχου με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων σε ολόκληρο το εξωτερικό σύνορο, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση φυσικών φραγμών και άλλων κινητών ή σταθερών υποδομών, όπου τα κράτη μέλη το κρίνουν σκόπιμο και αναγκαίο, τηρώντας παράλληλα το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα τονίζουν πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται στην Πράσινη Γραμμή, στην περίπτωση της Κύπρου, αν και η Γραμμή δεν αποτελεί σύνορο.  «Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των συνόρων, με έμφαση στην πρόληψη των παράνομων διελεύσεων των συνόρων και στην καταπολέμηση των δραστηριοτήτων των διακινητών και των διακινητών ανθρώπων. Η διαχείριση των συνόρων πρέπει να βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο της Λιθουανίας για το μεταναστευτικό ο Νουρής

Η νέα διαλειτουργική αρχιτεκτονική πληροφορικής που πρέπει να παραδοθεί έως το τέλος του 2023 θα συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας. Παρά την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και ειδικές καταστάσεις που επικρατούν σε διάφορα τμήματα των εξωτερικών συνόρων, η επιτήρηση των συνόρων θα πρέπει να καθοδηγείται από κοινά ελάχιστα πρότυπα, προκειμένου να ενισχυθεί η γνώση της κατάστασης και η ταχεία αντίδραση στις παράνομες διελεύσεις των συνόρων», αναφερόταν στην κοινή δήλωση της περασμένης Παρασκευής.

Επίσης οι υπουργοί εξέφρασαν για να μειωθούν τα κίνητρα για παράνομη μετανάστευση, να αποτρέψουμε την κατάχρηση του συστήματος ασύλου, να αποκλειστεί η «αγορά ασύλου» και η χειραγώγηση ανθρώπινων ζωών από κρατικούς παράγοντες ή εγκληματικά δίκτυα, και να ανοιχθεί ο δρόμος για ένα υγιές και τακτικό σύστημα, όπου τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν αποτελεσματικό έλεγχο του ποιος εισέρχεται και ποιος θα παραμείνει στην ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο από ΕΕ για μέτρα στην Πράσινη Γραμμή-Οι αποφάσεις για διαχείριση συνόρων

Δειτε Επισης

Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές