Αύξηση 46% των παραπόνων κατά της ιδιωτικότητας το 2021-Τα αίτια των παραβιάσεων

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη και ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα είναι θέμα καλλιέργειας κουλτούρας. Μπορεί η δημοσίευση του ονόματος ενός προσώπου, της διεύθυνσης, του εισοδήματος, του αριθμού δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου του, να θεωρούνται αυτονόητα προσωπικά δεδομένα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που κατά την χρήση τους παραβιάζεται ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, γνωστός σε όλους πλέον ως GDPR.   

Η μη τήρηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή σημαντικών προστίμων, τα οποία φθάνουν μέχρι τα 20 εκατ. ευρώ ή το 4% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης για ορισμένες παραβάσεις. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2020 που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου από το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Κύπρο το 2020 επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις προστίμου συνολικού ποσού 103.000 ευρώ για επτά αποφάσεις από τις συνολικά 36 αποφάσεις που εκδόθηκαν. 

Ωστόσο, το 2021 στην Κύπρο παρατηρήθηκε μια αύξηση, τόσο στις χρηματικές ποινές όσο και στον αριθμό των αποφάσεων που λήφθηκαν, ενώ όσον αφορά στον αριθμό των παραπόνων, πέρυσι υποβλήθηκαν 154 περισσότερα παράπονα, σε σχέση με το 2020 που ο αριθμός τους ανήλθε στα 335. 

Οι κυριότερες κατηγορίες παραπόνων 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στον REPORTER η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, τα περισσότερα παράπονα που υποβλήθηκαν το 2021, αφορούσαν σε μη νόμιμη επεξεργασία, δηλαδή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς νομική βάση και σε μη ικανοποίηση άσκησης δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος πρόσβασης ή διαγραφής. Στην τρίτη θέση βρίσκονται παράπονα που αφορούσαν σε προωθητικά πολιτικά μηνύματα (λόγω εκλογών κυρίως), δηλαδή αποστολή μηνυμάτων χωρίς ο αποδέκτης να είναι μέλος του κόμματος και χωρίς stop sms.  

Σύμφωνα με την κα Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, όταν το Γραφείο της εμπλακεί στην διερεύνηση υπόθεσης που αφορά σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συμμόρφωση χωρίς όμως να υπάρχει επανάληψη της ίδιας παραβίασης από τον ίδιο υπεύθυνο επεξεργασίας. 

«Είναι θέμα κουλτούρας και προσπαθούμε να την καλλιεργήσουμε. Έχουμε ήδη μπει στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας αφού καθημερινά λαμβάνουμε ερωτήματα, παράπονα, προβληματισμούς που άπτονται των δικών μας αρμοδιοτήτων. Οι πολίτες ασκούν σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα τους. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα ειδικά από την μεριά του δημοσίου τομέα. Το σημαντικό είναι ότι οι Αρχές που διέπουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων εμπεδώνονται από την κυπριακή κοινωνία». 

Σύμφωνα με την κα Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, ο χρόνος διερεύνησης μιας υπόθεσης είναι διαφορετικός σε κάθε περίπτωση, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και των δύο πλευρών και μπορεί μία υπόθεση να κλείσει αυθημερόν ή να διαρκέσει κάποιες μέρες ή μήνες. Η κάθε υπόθεση κρίνεται με βάση τα δικά της δεδομένα και ιδιαιτερότητες.  

«Οι περισσότερες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας δεν γίνονται σκόπιμα, αλλά κυρίως λόγω άγνοιας του νομοθετικού πλαισίου, ταχύτητας στην διάχυση πληροφοριών και ανθρωπίνου λάθους».   

Όπως τονίζει η κα Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, «το Ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας στην Κύπρο είναι πάρα πολύ ισχυρό εργαλείο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών. Έχει γίνει συζήτηση για ενδεχόμενη τροποποίηση του, η οποία δεν προχώρησε καθώς κατά γενική ομολογία δεν έχουν τύχει εφαρμογής ακόμα όλες οι πρόνοιες του Κανονισμού για να υπάρχει συνολική εικόνα. Χρειάζεται και άλλος χρόνος για περαιτέρω αξιολόγηση του. Το Ενωσιακό αυτό νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων. Δεν προστατεύει αποβιώσαντες και νομικά πρόσωπα».  

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024