Έτσι θα αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό χάος στις κεντρικές αρτηρίες (χάρτης)

Το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην είσοδο της Λευκωσίας αλλά και στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζει τους Κύπριους οδηγούς, αλλά και τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες με μεγαλεπήβολα έργα εκατομμυρίων, για να επιλύσουν το ζήτημα με τις ατελείωτες ουρές οχημάτων, ιδιαίτερος τις ώρες αιχμές σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. 

Για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, του Υπουργείο Μεταφορών και Έργων, έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ενέργειες άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, οι οποίες έχουν όλες ωστόσο, τροχοδρομηθεί. Ανάμεσα στα έργα υποδομής, είναι και τα οδικά δίκτυα τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά το θέμα του κυκλοφοριακού και βρίσκονται υπό κατασκευή. 

Συγκεκριμένα, τα τρία οδικά έργα που θα μειώσουν την κίνηση στην είσοδο της Λευκωσίας και βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Μεταφορών, είναι ο περιμετρικός Λευκωσίας, η Ιπποκράτους-Αργυρουπόλεως και ο ανισόπεδος κόμβος και στη Σταυρού.

Πιο συγκεκριμένα, ο περιμετρικός της Λευκωσίας, έχει αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο και το συγκεκριμένο έργο, υπολογίζεται ότι θα μειώσει στην επίλυση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα κατά 25%, με την ολοκλήρωση του να υπολογίζεται περί τα τέλη του 2023.  Ο περιμετρικός της Λευκωσίας, θα περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων μήκους 7,5 χιλιομέτρων, δευτερεύοντες δρόμους περίπου 10 χιλιομέτρων, που συνδέονται με το υφιστάμενο δίκτυο, δύο διασταυρώσεις στον αυτοκινητόδρομο στη Βιομηχανική Περιοχή Δαλιού, μία διασταύρωση στη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου και Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και μία κυκλική διασταύρωση στη Λεωφόρο Στροβόλου - Τσερίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο κατά την Φάση Α, αφορά το τμήμα από την συμβολή του με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού, παρά την Βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου μέχρι την συμβολή του με την Λεωφόρο Στροβόλου - Τσερίου, παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάμιας. 

Το δεύτερο οδικό έργο που βρίσκεται στα σχέδια για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού, είναι η ανακατασκευή των οδών Αργυρουπόλεως (Στρόβολος) και Ιπποκράτους (Λακατάμια) και τμήματος της λεωφόρου Τσερίου. Το εν λόγο σχέδιο, περιλαμβάνει τη μετατροπή των δρόμων σε λεωφόρο τεσσάρων λωρίδων και με την ολοκλήρωση του έργου θα επιτευχθεί η απευθείας σύνδεση των δυτικών περιοχών της Λευκωσίας με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού και με τις ανατολικές περιοχές.

Το τρίτο έργο που βρίσκεται στα σκαριά, είναι ο ανισόπεδος κόμβος στη Σταυρού και η κατάργηση των φώτων Καλησπέρα, όπου υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία εκατοντάδων οδηγών καθημερινώς. Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει, με τη δημιουργία του ανισόπεδου κόμβου στη Σταυρού, θα διοχετεύεται η κίνηση προς Αγλαντζιά και Στρόβολο και έτσι θα υπάρχει ομαλότητα στη κυκλοφορία, χωρίς τα φώτα στην είσοδο της Λευκωσίας. 

Και η... τεχνολογία στο παιχνίδι του κυκλοφοριακού

Στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, θα προχωρήσει την ίδια ώρα το Υπουργείο Μεταφορών, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται, για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. 

Συγκεκριμένα, στους αυτοκινητοδρόμους ήδη έχει υπογραφεί η προσφορά, όπου θα τοποθετηθούν αισθητήρες και κάμερες, για να καταγράφονται τα δεδομένα από την τροχαία κίνηση και θα ενημερώνεται ο οδηγός είτε μέσω εφαρμογής, είτε μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων, για την κίνηση. Εκεί που υπάρχουν επίσης φώτα τροχαίας, πρόκειται να εγκατασταθούν συστήματα, όπου θα γίνεται η διαχείριση της τροχαίας κίνησης με έξυπνο τρόπο και αναλόγως των μετρήσεων που θα γίνονται, θα υπάρχει και η ανάλογη προτεραιότητα στα οχήματα αναλόγως και της ώρας επίσης.

Παρόμοια έξυπνα φώτα, έχουν δοκιμαστεί στην Αγία Φύλα, όπου έχουν μπει φώτα εντός του κυκλικού κόμβου, με αισθητήρες και αποφασίζει μόνο του το σύστημα, για το που θα διοχετεύσει την κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε μέχρι και 70% μείωση στον χρόνο αναμονής. Θα υπάρχουν έξυπνα συστήματα σε 125 σημεία, σε Λευκωσία και Λεμεσό, που θα βελτιώσει το θέμα του κυκλοφοριακού και ταυτόχρονα θα δίνει και προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι κεντρικές αρτηρίες της Λευκωσίας με τα μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα είναι στις:

  • Λεωφόρος Λεμεσού
  • Λεωφόρος Στροβόλου
  • Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη
  • Λεωφόρος Αρχαγγέλου
  • Λεωφόρος Ιωσήφ Χατζηϊωσήφ
  • Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Λευκωσίας

Δείτε τις κεντρικές αρτηρίες με τα μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα στον χάρτη παρακάτω:

 

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα