Κλήθηκαν το βράδυ, πήγαν το πρωί και τον βρήκαν νεκρό-Μυστήριο στο διαμέρισμα 7

«Το 2015 ο κύριος Ζ ενημερώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ότι ο γιος του ο οποίος φοιτούσε στη Κύπρο βρέθηκε νεκρός σε ένα διαμέρισμα στην παλιά Λευκωσία, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Ο κύριος Ζ από την Ουγκάντα, αρνούμενος να δεχτεί ότι ο γιος του θα αυτοκτονούσε, αναζήτησε βοήθεια. Ερχόμενος στη Κύπρο μου ζήτησε να τον πάρω στο διαμέρισμα που βρέθηκε ο γιος του. Με το που φτάσαμε ο ίδιος γονάτισε (σ.σ σχετική φωτογραφία)».   

Τότε, ήταν που ξεκίνησε και ο αγώνας του χαροκαμένου πατέρα, αναζητώντας απαντήσεις στα πώς και τα γιατί, αφού αρνείτο να δεχθεί πως ο 32χρονος γιος του αυτοκτόνησε, ενώ τα στοιχεία και τα κενά κομμάτια του παζλ, τον έκαναν να πιστεύει πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το θάνατο του παιδιού του. Ενός νεαρού που βρέθηκε να κείτεται νεκρός από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που κλήθηκε στο διαμέρισμα του, στην Οδό Τρικούπη στη Λευκωσία, οι πόρτες του οποίου ήταν κλειδωμένες, ενώ οι μαρτυρίες αναφέρουν πως το βράδυ ακούγονταν φωνές και γυαλιά να σπάζουν, εξού και κλήθηκε η Αστυνομία, η οποία όμως δεν μετέβη ποτέ στο μέρος. Κάτι που έπραξε το πρωί, όταν και βρέθηκε νεκρός ο 32χρονος Christian. 

Μετά τον εντοπισμό του, στο μέρος κλήθηκαν μέλη του εγκληματολογικού για έρευνες, ενώ όπως καταγράφεται στο πόρισμα του θανατικού ανακριτή, μέλος του ΥΠΕΓΕ ανέφερε πως στο διαμέρισμα επικρατούσε ακαταστασία και ο νεκρός ήταν μπρούμυτα στο έδαφος του δωματίου. Γύρω από τον νεκρό στο στρώμα, στο έδαφος του διαμερίσματος, στα παράθυρα, στα έπιπλα, στις πόρτες και γενικά σε όλο τον χώρο, υπήρχαν κηλίδες αίματος.

Στη σκηνή για αυτοψία κλήθηκε και ιατροδικαστής, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενος εγκληματικής ενέργειας και ως εκ τούτου, η υπόθεση ταξινομήθηκε ως αιφνίδιος αφύσικος θάνατος και ανατέθηκε στον τοπικό αστυνομικό σταθμό για περαιτέρω διερεύνηση.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του νεαρού επήλθε από αιμορραγικό σοκ, το οποίο προκλήθηκε από τραύματα στα άνω άκρα από νύσσον και τέμνον όργανο, ενώ τα τραύματα στα δάκτυλα του θανούντος ήταν βαθιά, τα οποία όμως δεν ήταν τραύματα άμυνας.  Επίσης αναφέρεται πως «τα τραύματα δικαιολογούνται να προκλήθηκαν από σπασμένο γυαλί που υπήρχε στο παράθυρο του διαμερίσματος, στο οποίο εντοπίστηκε και μεγάλη ποσότητα αίματος. Το σπασμένο γυαλί προκλήθηκε από την εσωτερική πλευρά και έγινε με το δεξί του θανούντος, αφού στη ραχιαία χώρα της παλάμης του εντοπίστηκαν κοψίματα. Τα κοψίματα είναι ακανόνιστου σχήματος και έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που προκαλούνται από κόψιμο με μαχαίρι».

Ο θανατικός ανακριτής, στον οποίο αποτάθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξανδρος Κληρίδης, κατέληξε, επτά χρόνια μετά το θάνατο του νεαρού, πως από το σύνολο των μαρτυριών «δεν υφίσταται οτιδήποτε που να κατατείνει σε συμπέρασμα ότι ο θάνατος του αποβιώσαντος μπορεί να αποδοθεί σε μία ή να έχει επισπευσθεί από βία ή από οποιαδήποτε αξιόποινη ή αμελή διαγωγή τρίτου προσώπου».  

Κλήθηκαν το βράδυ, πήγαν το πρωί-Άκουσαν φωνές οι γείτονες

Η απόφαση του θανατικού ανακριτή δεν κάλυψε την πλευρά της οικογένειας, αφού όπως τονίζει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης, η εν λόγω απόφαση λέει «τι δεν έγινε αλλά όχι τι έγινε»,  με τον ίδιο πλέον να αναμένεται να αποταθεί είτε στον Γενικό Εισαγγελέα, είτε να προσφύγει στο Ανώτατο.

Η θέση της οικογένειας, όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης ενώπιον του θανατικού ανακριτή, είναι πως με βάση τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο θάνατος δεν επήλθε από αυτοκτονία, υποδεικνύοντας πως τα τραύματα στο θύμα (σοβαρά τραύματα και στα δυο χέρια αλλά και κτυπήματα στο κεφάλι) μαζί και με τα υπόλοιπα δεδομένα, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Παράλληλα, ο δικηγόρος αναφέρει πως το υποστατικό ήταν γνωστό μέρος για την γειτονιά, αφού σε αυτό σύχναζαν ομάδες ανθρώπων, ενώ το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2015, ακούγονταν καυγάδες και η Αστυνομία κλήθηκε στο σημείο, ωστόσο μετέβη το πρωί, οπότε βρέθηκε και το θύμα.

«Το ότι αυθαίρετα ονομάστηκε το περιστατικό ως αυτοκτονία από κάποιους της ομάδας στην διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν καταθέσεις ενώπιον σας που αναφέρουν ότι η αστυνομία κλήθηκε να παρέμβει κατά την ώρα που ακούγονταν οι φωνές και δεν το έπραξε, όλα μαζί είναι άποψη μας δείχνουν μια ανεπάρκεια του κράτους συστημικού χαρακτήρα ο οποίος παραβιάζει το Άρθρο 2 της ΕΣΔΑ».

Ο κ. Κληρίδης παρέπεμψε στην μαρτυρία γειτόνισσας, η οποία ανέφερε πως ενώ διαμένει στο αμέσως διπλά διαμέρισμα για πέντε χρόνια, δεν γνωρίζει εάν διαμένει κάποιος στο διαμέρισμα 7 που βρέθηκε ο νεκρός ο 32χρονος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «δεν γνωρίζω εάν διαμένει οποιοσδήποτε στο διαμέρισμα αριθμός 7, αλλά από ότι ξέρω μέχρι τώρα κάποιοι μαύροι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν ως τόπο συνάντησης. Νομίζω κανένας δεν κοιμάται εκεί.». Περαιτέρω, αναφέρθηκε πως από την κατάθεση της, η φίλη της, της είχε αναφέρει ότι «το προηγούμενο βραδύ γύρω στη μια τα ξημερώματα, άκουσε κραυγές από ένα πρόσωπο και θόρυβο από σπασμένο γυαλί».

Τα όσα ανέφερε η γειτόνισσα επιβεβαιώνει ο ίδιος ο διαχειριστής του κτηρίου, ο οποίος σε κατάθεση του ανέφερε πως εξ όσων γνωρίζει, «κανένας δεν διαμένει στο υποστατικό που βρέθηκε ο νεκρός και σίγουρα δεν διέμενε ο νεκρός εκεί που τον βρήκαν».

Επίσης, άλλη γειτόνισσα, που διέμενε στο διαμέρισμα με αριθμό 2, ανέφερε πως κατά τη μια τα ξημερώματα άκουσαν «φωνές, κλάματα και δυνατούς θορύβους και κάτι σαν να σπάζει».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην κατάθεση της, τηλεφώνησε στην Αστυνομία περίπου κατά τη μια και δώδεκα, χωρίς να έρθει η Αστυνομία ή οποιοσδήποτε άλλος. «Μετά το πρωί που ξύπνησαν, κάποιο άλλο γνωστό τους άτομο πήρε ξανά την Αστυνομία όπου και ήρθε».

Τα όσα ανέφερε η μάρτυρας, επιβεβαίωσε φιλικό της πρόσωπο, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν μαζί της και το οποίο επίσης άκουσε τις φωνές και ήταν παρούσα όταν η φίλη της επικοινώνησε με την Αστυνομία.

Εξαρχής αυτοκτονία, παραδέχθηκε λάθος ανακριτής

Στην αγόρευση του ο δικηγόρος αναφέρθηκε στην μαρτυρία ανακριτή της Αστυνομίας, ο οποίος στην κατάθεση του την ιδιά μέρα που βρέθηκε ο νεκρός ο 32χρονος και χωρίς να έχει τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις, προέβη σε αναφορά ότι «πρόκειται για αυτοκτονία».

Αναφορά την οποία κατά την αντεξέταση του ενώπιον Δικαστηρίου, ο μάρτυρας διόρθωσε και παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος που ανέφερε ότι η παρούσα υπόθεση αποτελούσε αυτοκτονία, με τον Αλέξανδρο Κληρίδη να αναφέρει πως η αναφορά του επηρέασε την πορεία των ερευνών.

Όπως είπε, «εντύπωση προκάλεσε η μαρτυρία του εν λόγω μάρτυρα ο οποίος με την αναφορά του στη κατάθεση του ότι επρόκειτο για αυτοκτονία επηρέασε ουσιαστικά όλη την υπόλοιπη διερεύνηση της υπόθεσης, αφής στιγμής όπως είπε ο ίδιος χωρίς να έχει τα αποτελέσματα DNA, χωρίς να έχει αποτελέσματα τοξικολογικών και χωρίς να έχει αποτελέσματα δικανικών ηλεκτρονικών έκανε μια τόσο αυθαίρετη αναφορά στην κατάθεση του, η οποία δόθηκε στους επόμενους για περαιτέρω έρευνα. Εξαιρετικής σημασίας είναι και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ταύτιση του αίματος στα επίμαχα σημεία της σκηνής μαζί με το θύμα. Ουσιαστική θεωρούμε την υποβολή που έγινε και ο μάρτυρας έπρεπε να απαντήσει ότι τα δικά του λάθη επηρέασαν απόλυτα και καθοριστικά το υπόλοιπο της έρευνας».

Η ιατροδικαστική έκθεση

Ειδική αναφορά έγινε και στο ιατροδικαστικό πόρισμα, με τον δικηγόρο να αναφέρει πως ο ιατροδικαστής συμφώνησε ότι στο θύμα υπήρχαν και κτυπήματα στο κρανίο εκτός από κοψίματα στα χέρια, σημειώνοντας όμως ότι αυτά τα κτυπήματα δεν ήταν σε βαθμό που να είχαν επιφέρει θάνατο στο θύμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει την σειρά που επήλθαν τα τραύματα και ούτε την φόρα που μπορεί να είχε το κάθε τραύμα, εκφράζοντας τη θέση πως με τα όσα ανέφερε ο ιατροδικαστής, η εκδοχή ότι τα χέρια κοπήκαν στο παράθυρο δεν μπορεί να σταθεί στην λογική. Σημείωσε μάλιστα, πως τα παράθυρα δεν ήταν ανοικτά με τρόπο που να μπορούσε να εξηγήσει ότι αυτά έσπασαν με τον τρόπο που θεωρούσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε πως δεν συνάδουν ούτε τα διαφορετικά σημεία κοψίματων στα χέρια που υπήρχαν και στα δυο χέρια.

«Κάποια τραύματα είχαν φόρα από μπροστά προς τα πίσω (δηλαδή οριζόντια παράλληλη με το χέρι) και κάποια αλλά τραύματα είχαν φόρα από δεξιά προς αριστερά (δηλαδή καθετή με το χέρι). Τα δάχτυλα του θύματος στο ένα χέρι μάλιστα είχαν σχεδόν ακρωτηριαστεί. Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής οι σταγόνες αίματος στο έδαφος και στο τοίχο έξω από το διαμέρισμα όπως φαίνονται στις φωτογραφίες είναι κατακόρυφες. Για να μπορούσε να γίνει αυτό από το θύμα σήμαινε ότι τα χεριά θα έπρεπε να ήταν στάσιμα πάνω από το σημείο που βρέθηκαν οι εν λόγω σταγόνες. Κάτι το οποίο δεν συμφωνεί με την υπόλοιπη θεωρία του ιατροδικαστή. Δεν βρέθηκαν γυαλιά στις πληγές του θύματος ούτε υπό την μορφή μεγάλων κομματιών ούτε υπό την μορφή θρύψαλων».

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών