Στις 440 οι καταγγελίες κατά αστυνομικών-Οι σοβαρότερες υποθέσεις και οι διώξεις

Ραγδαία είναι χρόνο με το χρόνο η αύξηση των καταγγελιών ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ), κατά της Αστυνομίας, καθώς το 2021 ξεπέρασαν τις τετρακόσιες, αριθμός ο οποίος, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έχει διπλασιαστεί, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν την κατάχρηση εξουσίας από μέλη της Δύναμης.

Κατά το 2021, οι καταγγελίες έφθασαν τις 440 και μεταξύ αυτών, κάποιες αφορούσαν πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως είναι η χρήση του Αίαντα στην πορεία διαμαρτυρίας των «Ως Δαμέ» ή ακόμα και η υπόθεση με τα επεισόδια έξω από το συγκρότημα «Δίας», καθώς επίσης και η ρίψη πυροβολισμών από αστυνομικούς σε βάρος πολίτη, που δεν σταμάτησε σε τροχονομικό έλεγχο, όπως και η ισχυριζόμενη από δικηγόρους παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην άσκηση του λειτουργήματος τους.

Για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις, όπως και για άλλες στο πρόσφατο παρελθόν, η Επιτροπή δέχθηκε από πολίτες έντονη κριτική, όσον αφορά την ανεξαρτησία της, καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι είναι ελεγχόμενη, λόγω του αποτελέσματος των ερευνών που διενεργήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Πασχαλίδης, σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στον REPORTER, τοποθετήθηκε επί τούτου, διαμηνύοντας μεταξύ άλλων ότι, εάν η Επιτροπή ήταν ελεγχόμενη ή δεχόταν πιέσεις, κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν θα έμενε στη θέση του για πάνω από πέντε λεπτά. Αναφέρεται εξάλλου και στην αύξηση των καταγγελιών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τη δική του εξήγηση για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ενώ παράλληλα, απαριθμεί τα προβλήματα που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων η υποστελέχωση της Αρχής, η έλλειψη μόνιμων ανακριτών και η αδυναμία της άσκησης έφεσης εναντίον ποινής που επιβάλλουν τα Πειθαρχικά Σώματα της Αστυνομίας.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α.Πασχαλίδης: Κάθε χρόνο ξεπερνούν τις διακόσιες οι καταγγελίες κατά της Αστυνομίας

Σχεδόν διπλάσιες σε δύο χρόνια οι καταγγελίες

Πριν από κάποια χρόνια, ενώπιον της Επιτροπής είχαν τεθεί σε ένα ημερολογιακό έτος, περίπου 290 καταγγελίες, ενώ το 2020 άγγιξαν τις 473, με το 2021 να παρατηρείται μια μικρή μείωση κλείνοντας στις 440. Αυτός ο τεράστιος αριθμός, είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, και πολύ περισσότερο σε σχέση με τότε όταν είχε ιδρυθεί η Επιτροπή.

«Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε, παρά το γεγονός ότι κάποιοι ενδεχομένως να έχουν διαφορετική άποψη, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παρουσία της ΑΑΔΙΠΑ έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, και ότι ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η Αρχή επιτελεί ένα έργο το οποίο αξίζει και της δείχνει την εμπιστοσύνη του. Όταν σήμερα ο πολίτης νιώθει πως έχει αδικηθεί από κάποιο μέλος της Αστυνομίας, προσφεύγει στην Αρχή. Τώρα, όσον αφορά στο γιατί δεν έγινε γνωστή η Αρχή από τα πρώτα της χρόνια δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, αφού βρίσκομαι εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Εκείνο όμως το οποίο έχω να πω, είναι ότι συγκρίνοντας τους αριθμούς, το είδος των παραπόνων, αλλά και την αντίδραση του κόσμου, διαπιστώνω πως η Αρχή έγινε γνωστή και ο ρόλος της αποδεκτός από την κοινωνία τα τελευταία χρόνια».

Μπορεί στα γραφεία της ΑΑΔΙΠΑ να φθάνει ένας ογκωδέστατος αριθμός καταγγελιών, που ξεπερνά κατά μέσο όρο τη μία για κάθε ημέρα του έτους, ωστόσο σε αυτές, γίνεται ένα φιλτράρισμα. Δηλαδή, ένας διαχωρισμός μεταξύ αυτών που εμπίπτουν στην εμβέλεια των εξουσιών της Αρχής, από τις υπόλοιπες.

«Κατά τις συνεδρίες αποφασίζεται κατά πόσον η φύση και το είδος του παραπόνου είναι τέτοιο, δηλαδή είναι τόσο ασήμαντο, που μπορεί να του επιληφθεί ο Αρχηγός Αστυνομίας, οπότε παραπέμπεται εκεί το παράπονο, ή κατά πόσον χρήζει διερεύνησης. Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, δηλαδή η ανάγκη διερεύνησης, τότε διορίζουμε ποινικό ανακριτή κατόπιν που ενημερώνεται ο Γενικός Εισαγγελέας. Άρα, το φιλτράρισμα παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης για ένα μεγάλο αριθμό παραπόνων η Επιτροπή ζητά τις απόψεις τις Αστυνομίας και πολλές φορές η ανάγκη για διορισμό ποινικού ανακριτή μπορεί να προκύψει μετά τις απόψεις της Αστυνομίας. Εν πάσει περιπτώσει είναι τεράστιος ο αριθμός των παραπόνων, που είτε δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εξουσιών της Αρχής, είτε δεν χρήζουν διερεύνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέτρεψαν τα κελιά σε… χάρτινα και παίζουν Παλέρμο με την Αστυνομία οι δραπέτες

Αίαντας κι άλλες πέντε οι σοβαρότερες

Απ' όσες υποθέσεις κλήθηκαν να εξετάσουν εντός του 2021 οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από την ΑΑΔΙΠΑ, ξεχωρίζουν έξι, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.

Πρώτη και... καλύτερη ήταν η υπόθεση του Αίαντα, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση, καθώς απασχόλησε τέσσερις ανακριτές της Αρχής για πολλούς μήνες εντός του περασμένου έτους, με τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν, μέχρι την ολοκλήρωσή των ερευνών, λόγω κορωνοϊού.

«Επίσης, είχαμε υπόθεση πυροβολισμών από μέλη της Αστυνομίας σε βάρος οδηγού ο οποίος παρέλειψε να σταματήσει σε σήμα της Τροχαίας. Έχουμε και το τελευταίο περιστατικό με τον αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού και την καταγγελία που έγινε εναντίον του από πολίτη. Διερευνούμε ακόμα τα επεισόδια στο συγκρότημα "Δίας" και τα παράπονα που υποβλήθηκαν από πολίτες για συμπεριφορά μελών της Δύναμης στα πλαίσια των εν λόγω επεισοδίων. Μια άλλη σημαντική υπόθεση ήταν η καταγγελία εναντίον μελών της φρουράς πολιτικού αρχηγού, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψηφοφορίας στην Πάφο, καθώς και μια καταγγελία της ΚΙΣΑ, που σχετίζεται με μετανάστες. Επίσης είχαμε καταγγελία από δικηγόρους για παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην άσκηση του λειτουργήματος τους από μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας όταν οι εν λόγω δικηγόροι επισκέφθηκαν πελάτες τους που τελούσαν υπό κράτηση σχετικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην εκδήλωση 13/2/21. Αυτές εν ολίγοις ήταν οι σημαντικότερες υποθέσεις που κληθήκαμε να εξετάσουμε ή συνεχίζουμε να εξετάζουμε εντός του έτους».

Από τις συγκεκριμένες υποθέσεις, έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση για τον Αίαντα, η υπόθεση ρίψης πυροβολισμών κατά πολίτη, η καταγγελία ΚΙΣΑΣ για μετανάστες, όπως και η καταγγελία από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κατά μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας, για παραβίαση δικαιωμάτων μελών του. Όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις συνεχίζουν να διερευνώνται.

Επτά πειθαρχικές και δύο ποινικές διώξεις σε βάρος αστυνομικών

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά στη φύση των καταγγελιών που προβαίνουν οι πολίτες, αυτές αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατάχρηση εξουσίας από μέλη της Αστυνομίας. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης, αυτός ο όρος είναι πολύ ευρύς, καθώς περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ενεργειών ή παραλείψεων από πλευράς των αστυνομικών οργάνων.

«Η κατάχρηση εξουσίας μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και όταν ο αστυνομικός ασκεί βία εναντίον πολίτη ή όταν υποχρεώνει ένα πολίτη να δεχθεί έρευνα χωρίς ένταλμα. Μπορεί να παρουσιαστεί σε διακόσιες άλλες περιπτώσεις, όταν το μέλος της Δύναμης καταχρώμενο τη στολή που φορά και την ιδιότητα που τον περιβάλλει, προβαίνει σε καταπάτηση δικαιωμάτων ενός πολίτη. Οπόταν, η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών αφορούν κατάχρηση εξουσίας. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος υπόθεση, που να διωχθεί ένας αστυνομικός και να μην υπάρχει σε αυτή το συγκεκριμένο αδίκημα».

Την περασμένη χρονιά, έχουν προκύψει, κατόπιν διερεύνησης, αδικήματα σε βάρος επτά αστυνομικών, για τους οποίους η Αρχή έχει εισηγηθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας πειθαρχικές διώξεις και άλλες δύο που αφορούσαν ποινικές διώξεις, για τις οποίες έγινε σχετική εισήγηση στον Γενικό Εισαγγελέα.

«Δεν σημαίνει πως ο αριθμός επτά ότι είναι ο τελικός. Υπάρχει και ένας άλλος αριθμός υποθέσεων στις οποίες γίνεται εισήγηση από ανακριτές για πειθαρχική δίωξη, αλλά ακόμα δεν έχουν εξεταστεί από την Επιτροπή. Επίσης έχουμε και υποθέσεις στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνησή από τους ποινικούς ανακριτές. Μπορεί μια υπόθεση να ξεκίνησε το 2021, αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διερεύνηση, γιατί ενδεχομένως το παράπονο να έγινε τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη. Αλλά από εκείνες που ολοκληρώθηκαν, λήφθηκαν αποφάσεις για επτά πειθαρχικές διώξεις και δύο ποινικές».

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις που η Αρχή εντοπίζει πειθαρχικά αδικήματα και ενημερώνει τον Αρχηγό Αστυνομίας, ζητά να της δίδεται το αποτέλεσμα και η ποινή που επιβλήθηκε σε κάθε περίπτωση, η οποία ωστόσο δεν είναι εφέσιμη από την Αρχή, κάτι που για τον πρόεδρο της ΑΑΔΙΠΑ, δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα και είναι διαχρονικό τους αίτημα, όπως αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία.

«Όταν η Επιτροπή κάνει εισήγηση να διωχθεί ο "Χ" και σύμφωνα με την άποψη της το εκάστοτε αδίκημα ή παράπτωμα είναι σοβαρό και η ποινή που επιβάλλεται κατά τη γνώμη της Επιτροπής, είναι άκρως ανεπαρκής , γιατί να μην μπορεί να την εφεσιβάλει εφόσον είναι αυτή που εισηγήθηκε τη πειθαρχική δίωξη; Είναι ένα διαχρονικό αίτημα το οποίο ζητούμε, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έγινε κατορθωτό. Για παράδειγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να εφεσιβάλει μια ποινή που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο ή το Κακουργιοδικείο. Εμείς που εισηγούμαστε την πειθαρχική γιατί να μην μπορούμε να την εφεσιβάλουμε; Συμβαίνει πάρα πολλές φορές να μην είμαστε ικανοποιημένοι με μια ποινή, αλλά το θέμα δεν μας απασχολεί εφόσον δεν έχουμε δικαίωμα έφεσης. Ποιος είναι ο λόγος να μας απασχολήσει κατά πόσο μια ποινή είναι ανεπαρκής, εάν δεν έχουμε δικαίωμα να την εφεσιβάλουμε; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα παράπονο και αυτό ανεπίσημο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από βδομάδας στα χέρια Σαββίδη το πόρισμα για «Αίαντα»-Εισηγήσεις για διώξεις

Οι επικρίσεις για ολιγωρία και η απάντηση

Πολλές φορές, μετά τη δημοσιοποίηση αποφάσεων της ΑΑΔΙΠΑ, για υποθέσεις που απασχόλησαν κατά κόρον την κοινή γνώμη, προκλήθηκαν αντιδράσεις από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για ολιγωρία, επικρίνοντας τη στάση που τήρησε η ΑΑΔΙΠΑ.

Ο κ. Πασχαλίδης, δεν κρύφτηκε και παραδέχθηκε ότι η όποια καθυστέρηση μπορεί να διαπιστωθεί στη διερεύνηση των υποθέσεων, δεν οφείλεται μόνο στον όγκο των παραπόνων που λαμβάνονται , ούτε στο γεγονός ότι αρκετές από τις υποθέσεις έχουν μεγάλο όγκο μαρτυρικού υλικού, αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες.

«Υπάρχουν χίλιοι δύο παράγοντες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί μια Επιτροπή η οποία το 2006 που ιδρύθηκε με βάση νόμο στελεχωνόταν από τρία άτομα, να συνεχίζει το 2022 να στελεχώνεται από τα τρία αυτά άτομα. Π.χ. μου ζητά κάποιος να μαζέψω στοιχεία για μια υπόθεση. Όταν θα απασχολήσω ένα από τα τρία αυτά άτομα τότε αναπόφευκτα μια άλλη δουλειά θα μείνει πίσω. Ένα άλλο πάγιο αίτημά μας, είναι να έχουμε μόνιμους ανακριτές. Όταν μια καταγγελία χρίζει διερεύνησης πρέπει να διοριστεί ποινικός ανακριτής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το ανακριτικό προσωπικό στελεχωνόταν από πρώην αξιωματικούς της Αστυνομίας. Ήταν άνθρωποι που είχαν εμπειρία και ήξεραν τον τρόπο να κάνουν μια ανάκριση. Αυτοί όμως ήταν πρώην αστυνομικοί. Επομένως, δεν είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι είναι ανεξάρτητοι, ανεπηρέαστοι και προπάντων αμερόληπτοι. Είναι σαν να και διορίζαμε ένα εν ενεργεία αξιωματικό να εξετάσει εναντίον του υφιστάμενού του».

Κάτι που επισημάνθηκε στην Επιτροπή από τα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και από το ΕΔΑΔ. Έτσι έγινε υπόδειξη να σταματήσει αυτή η πρακτική και τα τελευταία χρόνια με ενέργειες της παρούσας Επιτροπής, οι έρευνες ανατίθενται σε δικηγόρους.

«Από την ώρα που η Αρχή δεν στελεχώνεται από μόνιμους ανακριτές, η ελπίδα μας για σύντομη περάτωση της διερεύνησης εναποτίθεται βασικά στον πατριωτισμό των Ελλήνων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των δικηγόρων/ανακριτών που είτε είναι υπάλληλοι σε δικηγορικά γραφεία είτε διατηρούν το δικό τους δικηγορικό γραφείο. Είτε το ένα είτε το άλλο το γεγονός είναι ένα. Για να ασχοληθούν με τις υποθέσεις της Αρχής θα πρέπει να βρουν ελεύθερο χρόνο από τις επαγγελματικές τους ασχολίες. Αυτό, συμβάλει στην καθυστέρηση. Αν είχαμε μόνιμους ανακριτές θα είχαμε την ευκαιρία να τους επιμορφώσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε και πάνω από όλα θα τους είχαμε στη διάθεση μας σε καθημερινή βάση».

Αφού τόνισε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια καθυστέρηση, διερωτήθηκε κατά πόσον «κάποιος το 2008 ή το 2010 θα μπορούσε να προβλέψει ότι στην Κύπρο θα καταστέλλετο διαδήλωση με τη χρήση πεπιεσμένου νερού ή θα δημιουργούντο επεισόδια στα πλαίσια μιας εκδήλωσης τα οποία θα κατέληγαν στον εμπρησμό ενός τηλεοπτικού σταθμού; Αλλάξαν οι εποχές, αλλά τα δεδομένα έμειναν ίδια».

«Αν δεν ήταν ανεξάρτητη Αρχή δεν θα έμενα ούτε πέντε λεπτά»

Παράλληα ο κ. Πασχαλίδης, σήκωσε το γάντι και απάντησε για τα περί ελεγχόμενης και όχι ανεξάρτητης Αρχής, που τους καταλογίζεται από μερίδα πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι εάν αυτό λέγεται από κάποιο πολίτη, μπορεί να το δικαιολογήσει, αφού ενδεχομένως να είναι απληροφόρητος. 

«Το να ακούσω ένα πολίτη να το λέει θα το κατανοήσω και ενδεχομένως να το δικαιολογήσω, αλλά όταν το ακούω είτε από τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας, είτε από δημοσιογράφους, δεν μπορώ να το κατανοήσω, καθώς θα ανέμενα από αυτούς τους ανθρώπους να ζητήσουν κάποια πληροφόρηση. Όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία ένας καθηγητής μου έλεγε "ποτέ σου να μην κρίνεις μια δικαστική απόφαση, εάν δεν την έχεις διαβάσει προηγουμένως". Αυτό είναι που λέω τώρα. Μην κρίνεις την Επιτροπή, εάν δεν έχεις μπροστά σου τα γεγονότα. Εμείς είμαστε εδώ τα τελευταία 6 χρόνια. Δεχθήκαμε την τιμή που μας έκανε ο Πρόεδρος να μας επαναδιορίσει για ακόμα 5 χρόνια. Είστε με την εντύπωση ότι είτε εγώ ως πρώην Δικαστής του Ανωτάτου, είτε τα μέλη της Επιτροπής ως έγκριτοι δικηγόροι και υπηρέτες της Δικαιοσύνης είτε το μέλος της Επιτροπής που προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας, ένας καταξιωμένος αξιωματικός, θα δέχονταν επαναδιορισμό για περίοδο 5 χρόνων εάν δεν ένιωθαν ανεξάρτητοι ή έστω και αν διεσθάνονταν ότι γίνονται έστω και σκέψεις για χειραγώγηση τους;»

Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα έντονος, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, αφού υποστήριξε πως στην εν λόγω υπόθεση έχουν εισηγηθεί διώξεις πολλών αστυνομικών.

«Δεν νομίζετε ότι δεν θα επιχειρούσαν να μας επηρεάσουν όλοι εκείνοι που επηρεάζονταν από τις εισηγήσεις μας αν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για μια τέτοια ενέργεια; Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχουμε καταγγείλει αξιωματικούς οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο. Δεν πρέπει να κρίνουμε ελαφρά τη καρδία την Επιτροπή. Είναι εύκολο να λες ότι «κι αυτούς τους παράσυρε το σύστημα και ότι δεν είναι ανεξάρτητοι». Όχι κύριοι, είμαστε ανεξάρτητοι. Αν νιώθαμε ότι δεν είμασταν κανένας μας δεν θα έμενε εδώ, ούτε 5 λεπτά. Κανένας δεν επιχείρησε να παρέμβει και να μας επηρεάσει».

Βουνό τα προβλήματα για την Αρχή

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που καλείται να διαχειριστεί η Αρχή, αφορά τα προβλήματα, τα οποία, όπως τα περιέγραψε, μοιάζουν με βουνό και προκαλούν κατά συνέπεια την καθυστέρηση, για την οποία διαμαρτύρεται ο κόσμος. Παραδέχθηκε βέβαια ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να εξαλειφθούν, αλλά μπορούν με τη βοήθεια των αρμοδίων να μειωθούν.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η έλλειψη μόνιμων ανακριτών. Σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Αγγλία, η ίδια Επιτροπή με τη δική μας έχει δικούς της ιατροδικαστές, γραφολόγους, βαλλιστικούς εξεταστές και δικά της εργαστήρια. Θα μου πείτε τώρα καλά συγκρίνουμε την Αγγλία με την Κύπρο; Όχι βέβαια. Αλλά θέτω κάτι για προβληματισμό. Σκεφτείτε όταν σε μια υπόθεση χρειάζεται γραφολογική εξέταση, που θα πάει ο ανακριτής της Αρχής στη Κύπρο; Στους γραφολόγους της Αστυνομίας. Δηλαδή στην υπηρεσία του ανθρώπου εκείνου εναντίον του οποίου η υπόθεση διερευνάται. Δηλαδή, την απάντηση κατά πόσον μια συγκεκριμένη γραφή είναι πλαστογραφημένη ή όχι θα τη δώσει ο γραφολόγος της Αστυνομίας εκτός και αν η Αρχή έχει αρκετά χρήματα να αναθέτει κάθε είδους επιστημονική εξέταση σε ιδιώτες, κάτι που προφανώς δεν είναι εφικτό.

Τη περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε εξέταση από ειδικούς κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης κάποιων καταστημάτων. Τα χρειαζόταν ο ποινικός ανακριτής της Αρχής για μια σοβαρή υπόθεση. Η Αρχή δεν έχει τη πολυτέλεια να έχει στη διάθεση της ειδικό για τέτοια θέματα. Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία που τοποθέτησε το κλειστό κύκλωμα για να πληροφορηθούμε ότι ο αρμόδιος υπάλληλος είχε κορωνοϊό. Σαν αποτέλεσμα καθόμαστε στα κάρβουνα γιατί αν δεν προλάβουμε ενδεχομένως τα στοιχεία να διαγραφούν.»

«Είμαστε δίπλα στους καλούς αστυνομικούς, όχι στους επίορκους»

Ο κ. Πασχαλίδης, έστειλε παράλληλα το δικό του μήνυμα στον κόσμο, καλώντας τον να πιστέψει στην Αρχή, αλλά και στους καλούς αστυνομικούς, οι οποίοι επιτελούν το καθήκον τους με σωστό τρόπο.

«Το μήνυμα που στέλνω στον κόσμο είναι ότι η Αρχή είναι ανεξάρτητη. Θέλω τον κόσμο να μας πιστέψει. Λειτουργούμε μέσα από πάμπολλα προβλήματα, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας. Πολλές φορές οι αποφάσεις μπορεί να μην είναι εκείνες που αναμένει ο παραπονούμενος, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση. Αυτό οφείλεται στο ότι είτε το παράπονο ή η καταγγελία δεν εμπίπτει στην εμβέλεια των εξουσιών της Αρχής, είτε γιατί δεν υπάρχει μαρτυρικό υλικό. Χωρίς μαρτυρικό υλικό ούτε εμείς μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και στα Δικαστήρια.

Θέλω να δώσω ένα μήνυμα στα μέλη της Αστυνομίας και στα οργανωμένα σύνολα τους. Εμείς δεν είμαστε εχθροί τους. Δεν είμαστε εδώ για να εμποδίζουμε την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά για να διαφυλάξουμε την Αστυνομία και τους καλούς αστυνομικούς από τους διεφθαρμένους. Από εκείνους που δεν έχουν θέση στην Αστυνομία. Θα πρέπει οι ίδιοι οι αστυνομικοί να έρθουν να μας τους καταγγείλουν. Σώμα όπως είναι η Αστυνομία, δεν είναι σώμα στο οποίο έχουν θέση οι διεφθαρμένοι και οι επίορκοι. Αυτοί θα μας βρουν απέναντί τους. Το κοινό πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία. Εμείς το βράδυ κοιμόμαστε ήσυχοι, γιατί κάποιοι άλλοι και αυτοί είναι εκείνοι οι ευσυνείδητοι αστυνομικοί ή όπως επικράτησε να λέγεται, οι καλοί αστυνομικοί ξενυχτούν να μας προσέχουν. Τους τελευταίους τους ευχαριστούμε και θα είμαστε δίπλα τους».

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα