Γκάφα ολκής η σύλληψη Ιωακείμ από Κύπρο-Του φόρτωσαν την δολοφονία του Σολόνικ

Πλήρης ανατροπή γύρω από την σύλληψη από τις Ελληνικές Αρχές του 48χρονου ομογενούς από τη Γεωργία, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα για τις δολοφονίες του Ρώσου Αλεξάντερ Σολόνικ και της 19χρονης συντρόφου του, πριν από 25 χρόνια και ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στη αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μετά από σήμα των Κυπριακών Αρχών. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στην Ελλάδα, φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης ανατροπή στην υπόθεση, καθώς προέκυψε ότι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Αλεξάντερ Σαλόνικ ήταν ο γνωστός Ρώσος κακοποιός Σεργκει Μπουτόριν  - γνωστός με το ψευδώνυμο «Οσια» - που είναι κλεισμένος από το 2010 στις ρωσικές φυλακές, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για περίπου 30 φόνους. Κι ανάμεσα σε αυτούς για ηθική αυτουργία στην δολοφονία Σαλόνικ που φέρεται να ομολόγησε στο ρωσικό δικαστήριο με φυσικό αυτουργό έναν πρώην συνεργάτη του, που ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην ίδια δίκη. 

Όπως μεταδίδεται η σύγχυση προέκυψε καθώς ο έγκλειστος στις φυλακές χρησιμοποιούσε τα ίδια στοιχεία ταυτότητας με τον Γεωργιανό, ενώ το αποτύπωμά του να συμπεριελήφθη εσφαλμένα στον φάκελο που έχει η Αστυνομία στην Ελλάδα για τον 48χρονο Γεωεργιανό. Έτσι, διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχό του στο αεροδρόμιο, την Τρίτη, ότι υπάρχει ενεργό ένταλμα σε βάρος του για την δολοφονία, κάτι το οποίο τελικά  οφείλεται σε... παρεξήγηση και σε απλή συνωνυμία.

«Ο 48χρονος Γεωργιανός αφίχθη στις 10:58 με την πτήση 547 της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο terminal 1 από Λάρνακα. Η ΕΛ. ΑΣ είχε ενημερωθεί από την Interpol Κύπρου ότι ο συγκεκριμένος ήταν καταζητούμενος για τη δολοφονία Σολόνικ κι έτσι του πέρασαν χειροπέδες. Ο συλληφθείς είχε χαρτιά στα οποία παρουσιαζόταν ως Καρσλιάδης Ιωακείμ του Βασίλειου με ημερομηνία γέννησης 30/1/1974 και την ελληνική ταυτότητα, όπως διαπιστώθηκε, την είχε από το 2000 και είχε εκδοθεί από τις ελληνικές Αρχές. Ο 48χρονος δεν είπε πολλά στους αστυνομικούς παρά μόνο ότι ταξίδεψε από την Κύπρο στη χώρα μας για να παραστεί σε κηδεία, ενώ και πριν 10 χρόνια είχε ξανάρθει για να παρουσιαστεί στο στρατό».

Δημοσίευμα του Βήματος από το 2000 με φωτογραφία του Σαλόνικ

Ο «Οσια» που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα με το ψευδώνυμο «Ιωακείμ Καρσλίεφ» (σ.σ αυτά τα στοιχεία αποδίδονται και στον Γεωργιανό που συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη και ταξίδεψε από το αεροδρόμιο Λάρνακας) ήταν επί σειρά ετών ο αρχηγός της μαφίας της «Ορεσόφσκαγια» με έδρα την Μόσχα η οποία έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 50 -60 δολοφονίες κι η δράση του έχει απασχολήσει τις ρωσικές αρχές και τα διεθνή ΜΜΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτός είναι ο δολοφόνος του μαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ που ζούσε στην Κύπρο (pic)

Διαμένει πάνω από δέκα χρόνια στην Κύπρο 

Η σύλληψη του Γεωργιανού στην Θεσσαλονίκη έγινε μετά από ειδοποίηση των Κυπριακών Αρχών και από αναφερόμενη ταυτοποίηση αποτυπωμάτων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου διαπιστώθηκε πως σε βάρος εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το 2005 για τη δολοφονία του Ρώσου γκάνγκστερ και της 19χρονης καλλονής φίλης του Σβετλάνα Κόττοβα στο Λαγονήσι. 

Ο 48χρονος Yakim Karsliev ή Ιωακείμ Καρσλιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του REPORTER, διαμένει στην Κύπρο πάνω από δέκα χρόνια, μαζί με τη σύζυγο του, και εργάζεται ως οικοδόμος, ενώ είναι πατέρας δύο ενήλικων παιδιών. 

Το καλοκαίρι του 2021, ο 48χρονος καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση για τροχαία παράβαση, ενώ μετά την αποφυλάκιση του, η Αστυνομία ως είθισται, ενημέρωσε τις Αρχές της χώρας καταγωγής του, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, για την αποφυλάκισή του. 

Μόλις ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές για το όνομα του, διαπίστωσαν ότι πρόσωπο με το ίδιο όνομα, καταζητείτο για την δολοφονία του Σόλονικ και ενημέρωσαν την Αστυνομία. Στην απάντησή της, η Αστυνομία ανέφερε ότι τα στοιχεία που τους έδωσαν οι ελληνικές Αρχές, δεν συμβάδιζαν πλήρως με αυτά που κατείχαν, αφού υπήρχε διαφορά στην ημερομηνία γέννησης, δέκα ετών, ενώ και η φωτογραφία, δεν ταυτοποιείτο πλήρως με το πρόσωπο που είχε αφεθεί ελεύθερος, λίγες μέρες προηγουμένως. 

Τότε, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την ελληνική Αστυνομία, η οποία ωστόσο δεν τους έδωσε περαιτέρω στοιχεία και ως εκ τούτου ο 48χρονος συνέχισε κανονικά τη ζωή του στην Κύπρο. 

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του REPORTER, η Αστυνομία, πριν την αποφυλάκιση του, ως είθισται, απέστειλε επιστολή στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, στην οποία αναφέρετο ότι έγινε ο απαραίτητος έλεγχος για τον 48χρονο, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε. Συγκεκριμένα, είχε αναφερθεί πως έγινε έλεγχος «κατά πόσο εκκρεμεί άλλη ποινική υπόθεση που αφορά τον αλλοδαπό ως κατηγορούμενο, ως μάρτυρα ή ως παραπονούμενο και δεν φαίνεται να εκκρεμεί οτιδήποτε», προσθέτοντας πως «ενόψει των πιο πάνω και λόγω του ότι ο αλλοδαπός διαμένει στην Δημοκρατία πέραν των δέκα ετών, εισήγηση μας είναι όπως ο αλλοδαπός μετά την αποφυλάκιση του αφεθεί ελεύθερος». 

H σύλληψη στην Ελλάδα

Τελικά, τέσσερις μήνες αργότερα, ο 48χρονος αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, με την Ιντερπόλ Λευκωσίας να ενημερώνει την Ιντερπόλ Αθηνών. 

Κατά την άφιξή του Καρσλιάδη στο αεροδρόμιο Μακεδονία και μετά από έλεγχο που του έγινε, οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του, με αυτά του δολοφόνου του Σόλονικ, ενώ στη συνέχεια οι ελληνικές Αρχές απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή στην Αστυνομία Κύπρου. Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς ότι ταξίδεψε από την Κύπρο για να πάει σε μια κηδεία, ενώ και πριν δέκα χρόνια είχε ξανάρθει στην Ελλάδα για να παρουσιαστεί στο στρατό.

Πάντως, για το εν λόγω πρόσωπο, υπήρχε red notice της Ιντερπόλ, ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι Κυπριακές Αρχές, το όνομα του ήταν καταχωρημένο στα ρωσικά (Yakim Karsliev), ενώ και η ημερομηνία γέννησης ήταν αυτή που έδινε η Ελλάδα στις κυπριακές Αρχές και η οποία είχε διαφορά δέκα χρόνων από το διαβατήριο που διατηρούσε ο ύποπτος. 

Ο επαγγελματίας εκτελεστής που σκότωσε τον «Μέγα Αλέξανδρο»

Μόνο τυχαίος δεν φαίνεται να ήταν ο πραγματικός Ιωακείμ Καρσλιάδης, δεδομένου ότι του ανατέθηκε το συμβόλαιο θανάτου του πιο διαβόητου, εκείνη την εποχή, εκτελεστή της ρωσικής μαφίας, Αλεξάντερ Σόλονικ, γνωστού και ως «Μέγα Αλέξανδρου».

Ο Καρσλιάδης, μαζί με άλλα πρόσωπα, φέρονται να δολοφόνησαν τον Σόλονικ δια στραγγαλισμού, χρησιμοποιώντας καλώδιο, ενώ σκότωσαν και τεμάχισαν την 21χρονη σύντροφό του Σβετλάνα Κόττοβα.

Ακολούθως, τον Σόλονικ τον πέταξαν σε χωράφι κοντά στο Λαγονήσι. Δίπλα στο θύμα εντοπίστηκαν, σύμφωνα με ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, ένας σάκος με όπλα, περούκες, πλαστά χαρτιά, σφαίρες και εισιτήρια για την Ιταλία, όπου ήταν έτοιμος να ταξιδέψει για άλλο ένα συμβόλαιο θανάτου.

Την Κόττοβα, την τοποθέτησαν σε βαλίτσα και την έθαψαν σε ένα πρόχειρο τάφο, σε απόσταση 300 μέτρων από τη βίλα του Σόλονικ στο Λαγονήσι.

Παρά τις προσπάθειες των Αρχών για εντοπισμό των δραστών, τελικά μόλις το 2005 κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον Καρσλιάδη και να τον συνδέσουν με τη δολοφονία. 

Ποιος ήταν ο Σόλονικ

Ο Αλεξάντερ Σόλονικ, είχε γεννηθεί στο Κουργκάν, των Ουραλίων στην πάλαι πότε Σοβιετική Ένωση και από μικρή ηλικία ήταν λάτρης των πολεμικών τεχνών. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο, το 1978, υπηρέτησε το στρατό της ΕΣΣΔ, ενώ στη συνέχεια έγινε αστυνομικός, ωστόσο μέσα σε έξι μήνες εκδιώχθηκε από το σώμα, καθώς ασκούσε, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, υπερβολική βία στους δράστες που συλλάμβανε.

Ακολούθως, βρήκε δουλειά σε γραφείο κηδειών, ενώ παντρεύτηκε, απέκτησε μια κόρη και στη συνέχεια πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του.

Στη συνέχεια, ο Σόλονικ παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε ένα γιο, ενώ το 1987 κατηγορήθηκε για βιασμό και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνάντησης με τη σύζυγό του πριν από την φυλάκιση του, ο Σόλονικ δραπέτευσε, πηδώντας από το δεύτερο όροφο του κτιρίου. Μετά από αρκετούς συνελήφθη και επέστρεψε εκ νέου στη φυλακή. Εκεί, κάποιοι προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν, αφού ήταν πρώην αστυνομικός, ωστόσο γλύτωσε και κατάφερε να δραπετεύσει ξανά, έπειτα από περίπου δύο χρόνια. 

Μετά την δεύτερη απόδρασή του, δραστηριοποιήθηκε στην τοπική μαφία του Κουργκάν, πόλη που γεννήθηκε και έγινε πληρωμένος εκτελεστής. Μια από τις πρώτες δουλειές του ήταν η δολοφονία του Νονού, αντίπαλης συμμορίας, το 1990. Μετά αυτήν την δολοφονία ο Σόλονικ μετέβη στη Μόσχα, με άλλα μέλη της συμμορίας του Κουργκάν για να βρουν δουλειά. 

Το 1992, ο Σόλονικ δολοφόνησε τον Βίκτορ Νικιφόροβ, και έξι μήνες αργότερα σκότωσε άλλον ένα άνθρωπο της νύχτας, τον Βαλερί Ντλουγκάτζ, την ώρα που διασκέδαζε σε ένα κατάμεστο κλαμπ, περιτριγυρισμένος από αρκετούς σωματοφυλακές του και χωρίς να τραυματιστεί κανένα τρίτο πρόσωπο.

Από ένας απλός εκτελεστής, σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Σόλονικ μετατράπηκε στον  πιο ακριβοπληρωμένος εκτελεστής της ρώσικης μαφίας και απέκτησε το προσωνύμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Η ρωσική αστυνομία έστησε πολλές φορές επιχείρηση για τη σύλληψή του, ωστόσο ο διαβόητος εκτελεστής κατάφερνε πάντα να ξεγλιστρά, μέχρι που σε μια από τις αστυνομικές επιχειρήσεις πυροβολήθηκε και τελικά συνελήφθη, για να δραπετεύσει ξανά, το 1995.

Η μετάβαση στην Ελλάδα

Για να γλυτώσει από την Αστυνομία, αλλά και τους Ρώσους μαφιόζους που τον καταδίωκαν, ο Σόλονικ ταξίδεψε στην Ελλάδα, όπου βρήκε μόνιμο καταφύγιο και κατάφερε να δημιουργήσει την δική του εγκληματική ομάδα, αποτελούμενη από σαράντα με πενήντα άτομα.  

Διέμενε στο Λαγονήσι, φέροντας το όνομα Βλααδίμηρος Κεσσόβ, ενώ ενεπλάκη μεταξύ άλλων σε αιματηρό επεισόδιο, που εκτυλίχθηκε το 1995, έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Μενίδι.

Στις 25 Ιανουαρίου 1997, στην Ελλάδα πήγε κατόπιν προσκλήσεως του, η 21χρόνη Σβετλάνα Κότοβα, ένα γνωστό μοντέλο της Ρωσίας και η οποία είχε κερδίσει και τον τίτλο Μις Ρωσία το 1996.  

Ο Αλεξάντερ και η Σβετλάνα είχαν γνωριστεί προηγουμένως σε ένα κλαμπ της Μόσχας, με τον Σόλονικ να εντυπωσιάζεται από την Ρωσίδα καλλονή. Το ζευγάρι διέμεινε στη βίλα του μαφιόζου στο Λαγονήσι, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 1997, όταν τους επισκέφθηκαν και τους δολοφόνησαν μέλη της συμμορίας του, Κουργκάν. Τα πτώματά τους, εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, δύο μέρες αργότερα.

 

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)