Στις αποθήκες οι αψίδες των Δικαστηρίων-Χωρίς συναγερμό και CCTV από το... 2007

Μπορεί πολλές φορές να έγινε συζήτηση για ανεπαρκή μέτρα στα κτίρια των Δικαστηρίων, ειδικότερα μετά από τις εγκληματικές ενέργειες στα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας και Λεμεσού, κατά τις οποίες καταστράφηκαν τεκμήρια υποθέσεων, ωστόσο η λήψη μέτρων για ασφάλεια των εν λόγω χώρων, βρίσκεται στο περίμενε. 

Κάτι, που καταγράφεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος εντόπισε σοβαρά κενά και παραλήψεις, αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας, αφού όπως διαπιστώνεται, οι ανιχνευτές μετάλλων που αγοράστηκαν, σε κάποιες πόλεις έχουν τοποθετηθεί, αλλά δεν λειτουργούν, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις, ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί, επιβαρύνοντας το κράτος για τη φύλαξή τους. Παράλληλα, εντοπίζεται καθυστέρηση στην περίφραξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, καθώς επίσης και μη εφαρμογή συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης, κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και συναγερμού σε περίπτωση διάρρηξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γ. Ελεγκτής: Ο αριθμός των αστικών αγωγών στα Δικαστήρια δεν μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό

Οι αψίδες ήρθαν για τις... αποθήκες 

Βάσει των όσων καταγράφει στην έκθεσή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προχωρήσει κατόπιν διαγωνισμού, στην αγορά 18 ακτινοδιαγνωστικών μηχανών, 17 ανιχνευτών μετάλλων, τύπου αψίδας, καθώς επίσης και 19 ανιχνευτών μετάλλων τύπου χειρός για εγκατάσταση σε όλα τα Δικαστήρια, με το κόστος προμήθειας τους να ανέρχεται σε πέραν των 700 χιλιάδων ευρώ. Το συγκεκριμένο κόστος, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Παρόλο που ο εξοπλισμός επρόκειτο να παραδοθεί μέχρι τις 23 Απριλίου 2020, εντούτοις, όπως διαπιστώθηκε, δεν κατέστη δυνατή η παραλαβή του από όλα τα Επαρχιακά Δικαστήρια, αφού οι χώροι όπου επρόκειτο να τοποθετηθεί δεν ήταν κατάλληλα διαμορφωμένοι και ασφαλείς. 

Μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Νοέμβριο του 2020, ο σχετικός εξοπλισμός είχε εγκατασταθεί μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο και στα Επαρχιακά Δικαστήρια Λεμεσού και Πάφου. 

Ως εκ τούτου, το κόστος φύλαξης του από τον προμηθευτή, μέχρι να ετοιμαστούν οι χώροι εγκατάστασής, ανέρχεται σε σχεδόν πέντε χιλιάδες ευρώ για έξι μήνες. Παράλληλα, στο ίδιο πρόσωπο οφείλεται και το ποσό των 8,900 ευρώ, που αφορά στο κόστος εγκατάστασης του εξοπλισμού που εκκρεμεί, όπως και στην εκπαίδευση των χειριστών. 

«Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί έγκαιρα οι ενέργειες για ετοιμασία των χώρων πριν την αγορά του εξοπλισμού ή να συμφωνηθεί η τμηματική παράδοση του εξοπλισμού, τροποποιώντας ανάλογα τις πληρωμές προς τον προμηθευτή, έτσι ώστε αφενός να αποφευχθεί το κόστος αποθήκευσης και αφετέρου οι πληρωμές να συνάδουν με τον εξοπλισμό που παραλαμβάνεται», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε επίσης ότι από τον εξοπλισμό που ήδη εγκαταστάθηκε, μόνο αυτός στο Ανώτατο Δικαστήριο τέθηκε σε λειτουργία, ενώ στα Επαρχιακά Δικαστήρια Λεμεσού και Πάφου παραμένει σε αχρησία, λόγω της μη στελέχωσης με το απαιτούμενο προσωπικό. 

Σημειώνεται ότι στο κτίριο του Δικαστηρίου Πάφου, τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018, ανιχνευτής μετάλλων και ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, τα οποία ωστόσο δεν τέθηκαν σε λειτουργία μέχρι σήμερα, αφού δεν έχει στελεχωθεί με προσωπικό από την Αστυνομία.

Στη σύστασή του, ο Γενικός Ελεγκτής καλεί το Ανώτατο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, «να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη στελέχωση του εξοπλισμού που είναι ήδη εγκατεστημένος με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή του. Παράλληλα, θα πρέπει να επισπευσθούν οι απαιτούμενες εργασίες για ολοκλήρωση της εγκατάστασης όλου του εξοπλισμού».

Μάλιστα, η Ελεγκτική Υπηρεσία παραθέτει και την απάντηση που έλαβε από την αρχιπρωτοκολλητή, η οποία τους ενημέρωσε ότι η εγκατάσταση του εξοπλισμού εκκρεμεί στο νέο κτίριο Διοικητικού Δικαστηρίου, στο κτίριο ΑΣΤΡΑ και στο Εμπορικό Δικαστήριο, το οποίο δεν έχει ακόμα ιδρυθεί.

Όπως αναφέρθηκε επίσης στην Ελεγκτική Υπηρεσία, τα συστήματα ανίχνευσης μετάλλων και ακτινοδιαγνωστικών συστημάτων, που έχουν ήδη εγκατασταθεί, δεν αξιοποιούνται ακόμα, λόγω του ότι εκκρεμεί η πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού που θα αναλάβει τη λειτουργία τους. Για τον σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη διαγωνισμού, σύμφωνα με τον οποίο θα στελεχωθεί η Δικαστική Υπηρεσία με προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας παροχής φύλαξης και ασφάλειας, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρή ετυμηγορία δικηγόρων για Δικαστές-Ευνοιοκρατία, παρεμβάσεις, μεροληψία…

Αφύλαχτο το Ανώτατο και τα Δικαστήρια Λευκωσίας

Πέραν των ακτινοδιαγνωστικών μηχανών και των αψίδων, ζήτημα ασφάλειας τίθεται και με τη μη περίφραξη τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όσο και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, για τα οποία είχε ετοιμαστεί έκθεση από την Αστυνομία, το 2018. 

Σύμφωνα με την έκθεση, έπρεπε να κατασκευαστεί περίφραξη, στην οποία να περικλείεται το κτίριο «Πούλια» και το σύμπλεγμα των Δικαστικών κτηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Η υλοποίηση της περίφραξης είναι προϋπόθεση για την εγκατάσταση των ακτινοδιαγνωστικών μηχανών και των αψίδων.

Το συνολικό κόστος για την περίφραξη ανέρχεται σε 278,900 ευρώ για την πρώτη φάση και σε 311,982 ευρώ για τη δεύτερη φάση. Επιπλέον, θα χρειαστεί ποσό 13,500 ευρώ για τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ώστε να τοποθετηθούν ακτινοδιαγνωστικές μηχανές και αψίδες ανίχνευσης μετάλλων.

«Η αρχιπρωτοκολλητής μάς πληροφόρησε ότι προωθείται από τον Επαρχιακό Μηχανικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων Λευκωσίας, η ετοιμασία των εγγράφων διαγωνισμού για την Α' Φάση της περίφραξης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Η Β' Φάση της περίφραξης, θα ακολουθήσει με την περάτωση της Α' Φάσης», σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοκαταδικάζονται για την απαξίωση της Δικαιοσύνης οι δικηγόροι, βλέπουν ανισότητες

Χωρίς σύστημα πυρόσβεσης, CCTV και συναγερμό

Επιπρόσθετα, στην έκθεση εντοπίζονται κενά τόσο στην εγκατάσταση συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης, κλειστού κυκλώματος βιντεοπαρακολούθησης (CCTV) και συστήματος συναγερμού.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, το εκτιμώμενο κόστος για την προμήθεια, εγκατάσταση και επίβλεψη του, στις αποθήκες αρχείων και τεκμηρίων, αλλά και στα δωμάτια εξυπηρετητών των Επαρχιακών Δικαστηρίων ανέρχεται, σε 1,593,410 ευρώ.

«Η αρχιπρωτοκολλητής μάς πληροφόρησε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, έχουν γίνει οι μελέτες και τα έγγραφα διαγωνισμού που αφορούν σε όλες τις αποθήκες αρχείων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε όλα τα Δικαστήρια παγκύπρια. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 16.7.2021».

Για το σύστημα κλειστού κυκλώματος βιντεοπαρακολούθησης (CCTV) το οποίο θα καλύπτει περιμετρικά όλο τον χώρο των Δικαστηρίων Λευκωσίας και του Ανώτατου Δικαστηρίου, εκκρεμεί από το 2007, ωστόσο, σύμφωνα με την αρχιπρωτοκολλητή του Ανώτατου έγινε η προκαταρκτική μελέτη και εκτίμηση κόστους από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Λόγω της ανάγκης προσθήκης επιτήρησης και της περίφραξης που προέκυψε, θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση κόστους και να ληφθεί υπόψη στη μελέτη.

Τέλος, για το σύστημα συναγερμού διάρρηξης και πυρανίχνευση, δεν έχει αρχίσει ακόμη η υλοποίησή του.

Όπως διαφαίνεται, από τις καταγραφές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα μέτρα ασφαλείας στα Δικαστήρια είναι τρύπια και θα χρειαστούν να γίνουν αρκετές ενέργειες έως ότου δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας τους, από οποιοδήποτε κίνδυνο, τόσο για τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο, όσο και για την ίδια την εξουσία, η οποία με βάση τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς δεν λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα, ιδίως τις βραδινές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει Ανώτατο για την αθώωση των δέκα του Συνεργατισμού ο Σαββίδης-Υπέβαλε έφεση

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας