Οι «κυνηγοί» που πιάστηκαν στα… ξόβεργα-Τα τσουχτερά πρόστιμα που εκδόθηκαν

Σε εγρήγορση βρίσκονταν οι αρμόδιες Αρχές τη χρονιά που ολοκληρώθηκε για την πάταξη της λαθροθηρίας, του κυνηγίου σε απαγορευμένες περιοχές και του κυνηγίου με απαγορευτικά μέσα. Αν και πιο μειωμένα από άλλες χρονιές τα εξώδικα που εκδόθηκαν, οι παραβάσεις συνεχίζουν να σημειώνονται στο νησί μας και μάλιστα αρκετές περιπτώσεις εξ' αυτών να είναι σοβαρές, με τα πρόστιμα που εκδίδονται να είναι τσουχτερά, με κόστος χιλιάδες ευρώ. 

Συνολικά τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, έχουν εκδοθεί 542 πρόστιμα για διάφορες... παρανομίες που σημειώθηκαν, σε κάθε άκρη της Κύπρου. Μιλώντας στον REPORTER, o Λειτουργός του Τμήματος Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, ανέφερε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες προστίμων, δηλαδή η κατηγορία με τα σοβαρά αδικήματα και η κατηγορία με τα λιγότερο σοβαρά παραπτώματα. 

Συγκεκριμένα, για τα σοβαρά αδικήματα το 2021, εκδόθηκαν συνολικά 152 εξώδικα, εκ των οποίων το συνολικό πρόστιμο ξεπερνά τις 550 χιλιάδες ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία αδικημάτων, τα παραπτώματα σχετίζονται με την παράνομη παγίδευση ζώων, κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές και επίσης κυνήγι χωρίς την άδεια κυνηγίου.

Την ίδια ώρα, εκδόθηκαν επίσης άλλα 390 εξώδικα για αδικήματα λιγότερο σοβαρά, με το συνολικό πρόστιμο να είναι κοντά στις 100 χιλιάδες ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Αναγιωτός, τα λιγότερο σοβαρά αδικήματα, αφορούν κυρίως θέματα με την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων και με την κυκλοφορία σκύλων σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου, τα περισσότερα.

Οι βαριές καμπάνες που έπεσαν σε λαθροκυνηγούς

Η λαθροθηρία των δυο αγρινών που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν το πιο σοβαρό αδίκημα που σημειώθηκε το 2021, ανέφερε ο κ. Αναγιωτός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξετάσεις της Αστυνομίας, γύρω από το συγκεκριμένο περιστατικό. 

Υπενθυμίζεται ότι είχε ληφθεί πληροφορία ξημερώματα, για λαθροθηρία στον Κάμπο της Τσακκίστρας. Στο σημείο έσπευσαν λειτουργοί του Ταμείου Θήρας, για να ελέγξουν αν η πληροφορία είναι έγκυρη και εντόπισαν εντόσθια αγρινών.

Την ίδια ώρα, στο σημείο θεάθηκε να κινείται ένα όχημα και τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας άρχισαν να το καταδιώκουν. Τελικά κατάφεραν να το ανακόψουν και διαπιστώθηκε ότι εντός του οχήματος βρίσκονταν τρία πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα είχε παρελθόν με λαθροθηρία. Από έρευνα που διενεργήθηκε ακολούθως στην περιοχή, όπου κινήθηκε το όχημα, εντοπίστηκαν δύο νεκρά αγρινά. 

Ένα άλλο σοβαρό αδίκημα πρόσθεσε ο κ. Αναγιωτός, ήταν μια περίπτωση λαθροθηρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου υπήρξε και συνδυασμός και άλλων αδικημάτων, με το εξώδικο πρόστιμο που εκδόθηκε να ήταν πάνω από 30,000 ευρώ και συγκεκριμένα 30,200 ευρώ.

Επίσης, βαριά καμπάνα ύψους 12,447 ευρώ εκδόθηκε και σε κυνηγό στην περιοχή Ρουσκιές του Δήμου Πέγειας, όπου μέλη της Υπηρεσίας Θήρας εντόπισαν κάτοικο χωριού της επαρχίας Πάφου να έχει στην κατοχή του και να χρησιμοποιεί συρματοθηλιές που αποτελούν παράνομα μέσα σύλληψης θηραμάτων.

Ακολούθως σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του και στα υποστατικά του βρέθηκε να έχει στην κατοχή του θηράματα χωρίς να έχει άδεια κυνηγίου, 15 φάσσες και προστατευόμενα πτηνά, έξι μικροπούλια, η θήρευση των οποίων απαγορεύεται.

Το πρόστιμο που εκδόθηκε εναντίον του κυνηγού ήταν για χρήση παράνομων μέσων σύλληψης θηραμάτων, παράνομης κατοχής συρματοθηλιών, παράνομης κατοχής θηράματος χωρίς άδεια κυνηγίου και παράνομης κατοχής προστατευόμενων πτηνών των οποίων απαγορεύεται η θήρευση. 

Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, γύρω στο 60% των εξώδικων που έχουν εκδοθεί, πληρώθηκαν, ενώ ένα 10% των προστίμων βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το υπόλοιπο 30% πρόκειται να οδηγηθεί στο Δικαστήριο. «Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια μείωση στη λαθροθηρία. Φαίνεται ότι τα πρόστιμα λειτουργούν αποτρεπτικά, όμως κάποιοι κυνηγοί δείχνουν ότι είναι επιρρεπείς ακόμη και προβαίνουν σε κάποια αδικήματα και συνεχίζουν να το πράττουν, παρόλο του ότι εκδίδονται βαριά πρόστιμα για τέτοιου είδους σοβαρές παραβάσεις».

Οι ποινές που προβλέπονται στη λαθροθηρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν εντοπιστεί κάποιος να σκοτώνει αγρινό, του εκδίδεται πρόστιμο σαράντα χιλιάδων ευρώ, ενώ αν οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια, αύξηση προστίμου από 40 σε 50 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Όσο αφορά τα αμπελοπούλια, οι ποινές καθορίζονται τόσο από τον τρόπο φόνευσης, όσο και από την περίοδο που εντοπίζονται οι λαθροθήρες. Για παράδειγμα εάν η φόνευση γίνεται με δίκτυα, το πρόστιμο ανέρχεται στις δύο χιλιάδες ευρώ, ενώ με ξόβεργα σε ανοιχτή περίοδο κυνηγίου είναι 200 ευρώ. Στην κλειστή περίοδο κυνηγίου το πρόστιμο εκτοξεύεται σε οκτώ χιλιάδες ευρώ.

Διαφορετικά πρόστιμα επιβάλλονται και για τον λαγό, αφού εάν κάποιος εντοπιστεί σε κλειστή κυνηγετική περίοδο να φονεύει λαγό το πρόστιμο είναι δέκα χιλιάδες ευρώ, ενώ σε ανοιχτή περίοδο, που δεν επιτρέπεται όμως το κυνήγι του, δύο χιλιάδες ευρώ. Επίσης, εάν τσακώσουν κάποιον να κυνηγά σε νυχτερινές ώρες λαγούς, το πρόστιμο είναι 25 χιλιάδες ευρώ.

Δειτε Επισης

Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό