Πάνω από 23 χιλιάδες τα εξώδικα για τον κορωνοϊό σε ένα χρόνο-Απλήρωτα τα 2/3

Πολλά είναι τα εκατομμύρια που έχει να παίρνει η Αστυνομία από τα ανεξόφλητα πρόστιμα που επέβαλε σε πολίτες και υποστατικά, για παραβιάσεις του περί λοιμοκάθαρσης Νόμου, κατά το 2021, αφού τα δύο τρίτα των εξωδίκων παραμένουν μέχρι στιγμής απλήρωτα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χιλιάδες ανεξόφλητα πρόστιμα από τουρίστες-Κενό στο Νόμο, ψάχνουν την φόρμουλα

Οι Αρχές, που ήταν επιφορτισμένες και το 2021, με τους ελέγχους για τα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία, διενεργούσαν καθημερινούς ελέγχους σε όλες τις επαρχίες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρχαν πρόσωπα ή υποστατικά, που παραβίαζαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. 

Από αυτούς τους ελέγχους, προέκυψαν συνολικά 23,748 πρόστιμα, τόσο σε μεμονωμένα πρόσωπα, όσο και σε υποστατικά, τα δύο τρίτα των οποίων παραμένουν ανεξόφλητα.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της Αστυνομίας, από την 1η Ιανουαρίου 2021, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, εκδόθηκαν 8134 πρόστιμα, τα οποία πληρώθηκαν από τους πολίτες και τους ιδιοκτήτες υποστατικών. Πρόκειται για 7633 σε βάρος πολιτών και άλλα 501 σε βάρος υποστατικών. 

Από τα πρόστιμα σε πολίτες, το κράτος έλαβε ένα ποσό της τάξης των δύο εκατομμυρίων 289 χιλιάδων ευρώ, ενώ σε ότι αφορά στα υποστατικά, δεν μπορεί να καταγραφεί το ακριβές ποσό, αφού τα πρόστιμα ήταν αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων της κάθε επιχείρησης και τα οποία πολλαπλασιαζόταν, σε περίπτωση που δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε καταγγελία εναντίον της εκάστοτε επιχείρησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν «εντοπίζει» βουλευτές, ΠΕΠ και… μέλη της με ανεξόφλητα εντάλματα η Αστυνομία

Περισσότερα τα ανεξόφλητα 

Την ίδια ώρα, τεράστιοι είναι οι αριθμοί των ανεξόφλητων εξωδίκων, τα οποία άγγιξαν τα 15,614 και αφορούν επίσης τόσο πολίτες, όσο και υποστατικά, κάτι που σημαίνει ότι δύο στους τρεις που καταγγέλθηκαν δεν πλήρωσαν τα πρόστιμά τους. 

Από αυτά τα πρόστιμα, το ποσό που θα έμπαινε στα ταμεία του κράτους, θα ήταν το ελάχιστο τέσσερα εκατομμύρια 684 χιλιάδες ευρώ (σ.σ. 300 ευρώ έκαστος), με τον συγκεκριμένο αριθμό να ανεβαίνει κατά πολύ, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πρόστιμα που κόστισαν στα υποστατικά μερικές χιλιάδες ευρώ, το καθένα. 

Σημειώνεται ότι από τα 15,614 πρόστιμα, τα 551 εκκρεμούν, αφού έχουν εκδοθεί τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας πολίτης μπορεί να πληρώσει ένα πρόστιμο εντός δεκαπέντε ημερών. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, του δίδεται περιθώριο για άλλες δεκαπέντε, με την υποσημείωση ότι αν το πληρώσει σε εκείνο το διάστημα τότε θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετο κόστος. Όταν παρέλθει ο ένας μήνας, τότε τα πρόστιμα δεν μπορούν να πληρωθούν και η υπόθεση οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίων. 

Ως εκ τούτου, τα ήδη βεβαρημένα με υποθέσεις Δικαστήρια, πρόσθεσαν στην πλάτη τους, άλλες δεκαπέντε χιλιάδες και πλέον υποθέσεις, τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν, ώστε να αποφασίσουν κατά πόσο θα επιβληθεί πρόστιμο σε όσους άφησαν ανεξόφλητα εξώδικα τους ή εάν θα δικαιώσουν όσους προσέφυγαν στο Δικαστήριο, φέροντας ένσταση. 

Πάντως, η πλειονότητα των εξωδίκων, αφορούσε μη χρήση μάσκας για τους πολίτες, ενώ για τα υποστατικά οι καταγγελίες ποικίλουν με τις περισσότερες να αφορούν μη τήρηση ωραρίου (σ.σ. όταν υπήρχε curfew), υπεράριθμους πελάτες και ελλειπή έλεγχο για safepass.

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία