Η... τρικυμία της νύχτας στα άλλοτε ήσυχα νερά της Λάρνακας

Αν εξετάσει κανείς τον χάρτη των δολοφονιών στην Κύπρο, την τελευταία δεκαετία, θα διαπιστώσει πως οι επαρχίες που βρίσκονται στα... φόρτε τους είναι η Λευκωσία και η Αγία Νάπα, που μετρούν και τους περισσότερους νεκρούς, με τις υπόλοιπες επαρχίες να ακολουθούν και την Λάρνακα σιγά σιγά να παίρνει τα… πάνω της. Και αυτό, γιατί μέσα σε περίπου επτά μήνες, κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα, αφού διαπράχθηκαν δύο δολοφονίες, οι οποίες είχαν την σφραγίδα επαγγελματιών εκτελεστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήθελαν πάση θυσία νεκρό τον Ευαγγέλου-Πάνω από τρεις σφαίρες, πισώπλατα τα πυρά

Στην Λάρνακα, από το 2016, δεν είχαν καταγραφεί δολοφονικές ενέργειες που να σχετίζονται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα ήρεμα νερά, ταράχτηκαν, αφού τον Απρίλιο του 2021 εκτελέστηκε ο 34χρονος Μάριος Γεωργίου, γνωστός ως «Μαριούθκιας», ενώ τον Δεκέμβριο, εκτελέστηκε ο πεθερός του, Ανδρέας Ευαγγέλου, 53 ετών. Μπορεί οι υποθέσεις να συνδέονται, μπορεί και όχι, αυτό όμως που έχει τη σημασία του, είναι πως πρόκειται για δύο πρόσωπα από το ίδιο περιβάλλον και από το ίδιο στρατόπεδο.

Μετά τη δολοφονία του 40χρονου Γιώργου Γεωργίου, άλλως «Τσικίτο», τον Μάρτιο του 2016, όταν ο άριστος εκτελεστής πέτυχε στόχο από απόσταση περίπου 150 μέτρων, δεν είχε εκτελεστεί άλλο συμβόλαιο θανάτου, παρά μόνο διαπράχθηκε άλλη μια δολοφονία, τον ίδιο μήνα, η οποία ωστόσο δεν είχε την σφραγίδα επαγγελματιών και δεν κατατάσσεται στη λίστα με τις εκτελέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Έκτοτε, στη Λάρνακα υπήρχε κατάπαυση του πυρός και οι Αρχές θεωρούσαν πως διατηρούνταν οι ισορροπίες. Αυτό διήρκεσε μέχρι το 2021, όταν «πυροδοτήθηκε η βόμβα», η οποία όμως δεν ξάφνιασε την Αστυνομία, η οποία γνώριζε πως η κατάσταση μύριζε μπαρούτι, κι αυτό διότι, νέες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, ανοίγοντας μέτωπα, διατάραξαν τα ήρεμα νερά της πόλης.

Η αρχή έγινε με την δολοφονία του «Μαριούθκια», ο οποίος το 2020 είχε καταδικαστεί για υπόθεση ναρκωτικών, ωστόσο έπεσε στα μαλακά, αφού η Αστυνομία και η ΥΚΑΝ, μετά από deal, τον μετέτρεψε σε υπό προστασία μάρτυρα και τον μετέφερε εκτός φυλακών, σε χώρο όπου κρατούνται οι υπό προστασία μάρτυρες. Εξού και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια για υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και κατοχής ενάμισι κιλού κοκαΐνης με σκοπό την προμήθεια σε άλλα άτομα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, η ποινή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Η δολοφονία του χαρακτηρίστηκε από κάποιους, ακόμα και από μέλη της Αστυνομίας που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ως «φυσικό επακόλουθο», αφού το θύμα είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά, ενώ η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία είχαν κατηγορηθεί, κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου, ως προς την μεταχείριση του μάρτυρα της, ειδικότερα σε ότι αφορά τη διερεύνηση - και μη - κάποιων καταγγελιών σε βάρος του.

Οι πληροφορίες ενώπιον των Αρχών, μετά την δολοφονία του 34χρονου, έδιναν και έπαιρναν, με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη. Εξού και η Αστυνομία είχε στήσει ομπρέλα προστασίας γύρω από συγκεκριμένα άτομα, με αντίπαλα όμως στρατόπεδα, να ερμηνεύουν διαφορετικά την στάση των Αρχών.   

Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, ήρθε να καταγραφεί και η δολοφονία του 53χρονου πεθερού του «Μαριούθκια», με την Αστυνομία να αποδίδει τα κίνητρα στυγερής δολοφονίας, σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με φόντο και την... τρικυμία που μαίνεται στα άλλοτε ήσυχα νερά της Λάρνακας.     

Η δεύτερη δολοφονία, ήρθε να σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία, η οποία ωστόσο, θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως έπεσε και από τα σύννεφα, λαμβάνοντας υπόψη πως γνωρίζει καταστάσεις και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Μια εικόνα που ανησυχεί τις Αρχές, ειδικότερα ως προς το ερώτημα μέχρι που θα φθάσει το αιματοκύλισμα και πώς η ίδια μπορεί να το ανατρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δεκαετία ξεκληρίσματος, οι κώδικες τιμής που έσπασαν και οι... «ιερόδουλες»

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον