Delete all και restart από Δευτέρας οι κάμερες-Οnline οι παραβάσεις πολιτών

Σχεδόν δύο μήνες μετά που τέθηκαν πιλοτικά σε λειτουργία οι κάμερες της τροχαίας, θα αρχίσουν να αποστέλλονται προειδοποιητικές επιστολές σε όσους παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αφού ρυθμίστηκαν σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα που υπήρχαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με… κάλυψη απόκρυψη χτυπούν οι κινητές κάμερες-Τα σταθερά σημεία και η λυπητερή

Ουσιαστικά από τη Δευτέρα, όσοι πολίτες καταγράφονται από τις κάμερες, θα ενημερώνονται γραπτώς. Αυτή η τακτική, θα ισχύσει μέχρι την πρώτη ημέρα του νέου έτους, οπότε θα σταματήσει η περίοδος χάριτος και όσοι καταγράφονται από τις κάμερες, θα καταγγέλλονται.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κανένας πολίτης από τις 25 Οκτωβρίου, όταν τέθηκαν σε λειτουργία οι κάμερες, δεν έλαβε επιστολή, αφού έπρεπε να ρυθμιστούν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα. Τελικά, με την πάροδο δύο περίπου μηνών και αφότου επιλύθηκαν τα ζητήματα που ανέκυψαν, αρχίζει κανονικά η αξιολόγηση του υλικού και η ενημέρωση των πολιτών.

Καταστρέφονται τα δεδομένα

Την ίδια ώρα, όσα στοιχεία καταγραφούν μέχρι την Κυριακή, θα καταστρέφονται και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει. Μιλώντας στον REPORTER, ο βοηθός διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, ανέφερε ότι «όσα στοιχεία λήφθηκαν μέχρι στιγμής θα καταστραφούν και όσα ληφθούν από την υπογραφή της συμφωνίας και μετά, θα φυλάγονται και θα επεξεργάζονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Σημείωσε παράλληλα ότι το επίσημο ξεκίνημα θα γίνει τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, ενώ υπέδειξε πως «η πολιτική απόφαση είναι να ξεκινήσουν οι καταγγελίες από την 1η Ιανουαρίου 2022. Από πλευράς διαδικασιών, θεωρούμε ότι λειτουργεί το σύστημα και τώρα που θα αρχίσει επεξεργασία δεδομένων, θα μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Σε περίπτωση προβλήματος μπορεί να ζητήσουμε παράταση, αλλά υπό κανονικές συνθήκες θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιάνουν δουλειά οι κάμερες στους δρόμους-Τι καταγράφουν και η περίοδος χάριτος

Η περίοδος ενημέρωσης και οι online φωτογραφίες

Από την πλήρη εφαρμογή των καμερών και μετά, οι πολίτες θα ενημερώνονται εντός μερικών ημερών για την παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ θα μπορούν να βλέπουν και τις αποδείξεις… online.

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, «η ανάδοχος εταιρεία είναι υποχρεωμένη εντός πέντε με δέκα ημερών να ανταποκρίνεται και να αποστέλνει στον παραβάτη επιστολή για την παραβίαση που διέπραξε. Ακολούθως, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες θα πρέπει ο πολίτης να απαντήσει σε περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος που οδηγούσε κατά τον επίδικο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να καταβληθεί το πρόστιμο εντός 45 ημερών».

Υπέδειξε εξάλλου πως, «στον παραβάτη δεν θα αποστέλνεται φωτογραφία, αλλά στην επιστολή ενημέρωσης που θα λαμβάνει, θα υπάρχει κωδικός ώστε να εισέρχεται σε διαδικτυακό ιστότοπο, και να βλέπει την φωτογραφία με το παράπτωμα που διέπραξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To πλάνο με τις κάμερες στους δρόμους-Δεν θα καταγράφουν μόνο ταχύτητα

Συμμορφώνονται οι πολίτες, συστάσεις στους ιδιοκτήτες

Στο μεταξύ, βάσει της μέχρι στιγμής αξιολόγησης που έγινε από την τροχαία, σε σχέση με τις παραβάσεις από πολίτες, διαπιστώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος άρχισε να συμμορφώνεται με το νόμο.

«Οι καταγραφές που γίνονταν για τις παραβάσεις, μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Θεωρούμε ότι αυτό οφείλεται και στην ενημέρωση, αλλά και στο γεγονός ότι βλέπουν το σύστημα. Έτσι αναγκάζονται να συμμορφώνονται. Το πιο δύσκολο, ωστόσο, στην συμμόρφωση, είναι η ταχύτητα και η παραβίαση φωτεινού σηματοδότη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι στιγμής επεξεργασία για κινητό τηλέφωνο ή για χρήση ζώνης, λόγω των προσωπικών δεδομένων, άρα δεν έχουμε αριθμούς σε αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, από τούδε και στο εξής θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε και αυτά».

Έκανε παράλληλα σύσταση στους πολίτες που πώλησαν τα οχήματά τους, να προβούν στις μεταβιβάσεις, αφού ευθύνη σε περίπτωση παράβασης, θα έχουν οι ίδιοι, εάν το σύστημα τους δείχνει ως ιδιοκτήτες.

«Εάν ο ιδιοκτήτης δεν ενημέρωσε το σύστημα για τη μεταβίβαση, θα έχει πρόβλημα. Θα πρέπει να δίνονται επαρκή στοιχεία για τους νέους ιδιοκτήτες, για να εντοπίζονται. Υπάρχει και το θέμα με τα οχήματα ενοικιάσεως, για τα οποία υπάρχει εν μέρη ρύθμιση, η οποία ενδεχομένως να επαναξιολογηθεί όταν θα πλησιάσει η καλοκαιρινή περίοδος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ποινές για τροχαίες παραβάσεις που τέθηκαν σε ισχύ-Εξώδικα που κόβουν κεφάλια

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον