Χαστούκι δικηγόρων στη Δικαιοσύνη-Το 61% δεν θεωρεί ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον και η συμμετοχή προσωπικοτήτων από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στο Συμπόσιο με θέμα «Η Κυπριακή Πολιτική Δικαιοσύνη: Εισηγήσεις και Δράσεις», που διοργάνωσε η Μονάδα Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τα αποκαλυπτικά ευρήματα της εμπειρικής έρευνας «Αξιολόγηση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο», που διενεργήθηκε από τη Μονάδα Δικονομικού Δικαίου σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, κέντρισαν το ενδιαφέρον και παράλληλα αποτελούν τροφή για σκέψη και διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ώστε οι όποιες αποφάσεις που αφορούν την κυπριακή Δικαιοσύνη να τυγχάνουν πρώτα της κατάλληλης διαβούλευσης.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 228 δικηγόροι, προέκυψαν, ανάμεσα σ’ άλλα, τα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Το 61% των δικηγόρων δεν θεωρεί ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι
  • Το 79.4% των δικηγόρων θεωρεί ότι οι δικαστές επηρεάζονται περισσότερο απ’ ότι πρέπει από τις προσωπικές τους ιδεολογικές αντιλήψεις
  • Το 56.1% των δικηγόρων θεωρεί ότι η εκτίμηση που χαίρουν στην κοινωνία είναι μέτρια
  • Το 55.7% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι δικηγόροι φέρουν σημαντικό μερίδιο για την κατά καιρούς απαξίωση του συστήματος Δικαιοσύνης από τους πολίτες.

Ολόκληρη η έρευνα μαζί με σχετική έκθεση-ανάλυση, θα κοινοποιηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, στον Υπεύθυνο Μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην Ένωση Δικαστών, στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Επίτροπο Διοικήσεως, στην Επίτροπο Νομοθεσίας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, σε όλους τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους και στους Κοσμήτορες όλων των νομικών σχολών στην Κύπρο.   

Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, τόνισε την στήριξη της Κυβέρνησης στον νομικό κόσμο και την αποφασιστικότητα και συμβολή της στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Αναφερόμενη στην πρόσφατη αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ολοκλήρωση αυτού του έργου δείχνει ότι αυτό που κάποτε φαινόταν ανέφικτο και άπιαστο, τελικά πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με επιτυχία. Μέσω της συλλογικής προσπάθειας, της συναίνεσης, της καλής θέλησης, της σκληρής δουλειάς, και της  προσήλωσης  στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, τόνισε πως θα αναμένουν τα συμπεράσματα του Συμποσίου για να τα συζητήσουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία μάλιστα προσκάλεσε τους εμπνευστές του, την Δρ. Άννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας & ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρο, και τον Δρ. Νικόλα Κυριακίδη, συνδιευθυντή της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρο. 

Χαιρετίζοντας το Συμπόσιο, ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, δήλωσε ότι η δικονομία έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην έκβαση δικαστικών αποφάσεων και χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία και κοινή αντιμετώπιση των διαφόρων πτυχών του δικονομικού δικαίου. «Εάν εφαρμοστούν σωστά οι νέοι κανονισμοί, θα μειωθεί το κόστος και η χρονική διάρκεια εξέτασης υποθέσεων προς όφελος των ίδιων των πολιτών», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, σχολίασε πως η συνεργασία του δικηγορικού με τον νομικό κόσμο πάντα έχει θετικά αποτελέσματα καθώς συνδυάζει την πρακτική άσκηση της δικηγορίας με την υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή προσέγγιση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρήστος Παπαστυλιανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή οι εργασίες της Μονάδας δεν περιορίζονται απλώς στη θεωρία αλλά και σε πρακτικές εισηγήσεις κι από κοινού ενέργειες με όσους ασκούν τη δικηγορία στην πράξη.

Ο Βρετανός νομικός Lord Dyson, πρωτεργάτης της επικείμενης μεταρρύθμισης της κυπριακής πολιτικής δικονομίας, στην ομιλία του τόνισε πως όπως και στην Κύπρο, έτσι και στη Μεγάλη Βρετανία, πριν τον εκσυγχρονισμό των Κανόνων Πολιτικής Δικονομίας, υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, τόσο σε σχέση με τον χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων όσο και σε σχέση με το κόστος. «Υπήρξε πρόβλημα κουλτούρας στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο. Έπρεπε να πεισθούν οι εμπλεκόμενοι ότι χρειαζόταν μία σημαντική αλλαγή και απλούστευση διαδικασιών, όπως έγινε και στη Βρετανία. Πιστεύω πως οι νέοι κανονισμοί θα υιοθετηθούν από την ολότητα του νομικού κόσμου στην Κύπρο σε μερικά χρόνια, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση και η αλλαγή κουλτούρας». 

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκαν επίσης έρευνες σε σχέση με την επόμενη μέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας και για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική δικαιοσύνη. Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το θέμα της εκτέλεσης αποφάσεων  και επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση, εκ βάθρων, μεταρρύθμιση του σχετικού δικαιϊκού πλαισίου κι άλλων εκτελεστών τίτλων, κάτι που συνδέεται άμεσα με την ενθάρρυνση της διενέργειας συναλλαγών και την προώθηση των επενδύσεων στην Κύπρο.

Επιπλέον, αναφορά έγινε και σε πετυχημένο case study, το οποίο αναλύει μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρουσιαζόταν σημαντική καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, τις λύσεις που προωθήθηκαν και πώς αυτές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανάλογα και στην περίπτωση του κυπριακού μοντέλου δικαιοσύνης.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης ο Καθηγητής δικονομικού δικαίου στο Harvard Law School, David Rosenberg, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Adrian Zuckerman, η Senior Lecturer στο Cardiff University, Wendy Kennett και ο Associate Professor στο University of Leicester, Masood Ahmed. Παράλληλα, συμμετείχαν καθηγητές όλων των νομικών σχολών των κυπριακών πανεπιστημίων καθώς και δικηγόροι. Το Συμπόσιο υποστήριξαν εννιά δικηγορικές εταιρείες της Κύπρου.

Τον γενικό συντονισμό του Συμποσίου είχε η Δρ. Άννα Πλεύρη και ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εις μνήμην του Αλέκου Μαρκίδη.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό