Ο θάνατος έγκλειστου, παρά τη θέληση του, φέρνει αλλαγές στο Νόμο για απαγωγές

H υπόθεση θανάτου προσώπου που εκρατείτο, παρά τη θέλησή του, εγκλεισμένο σε οικία, έφερε στο προσκήνιο κενά στη νομοθεσία που αφορούν αδικήματα απαγωγών και της παράνομης κατακράτησης ατόμων, με την Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίζει σήμερα σχετικές τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες την ίδια ώρα αυξάνουν και τις προβλεπόμενες ποινές. 

Το ζήτημα, συζητήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικής, όπου Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους, όπου συμφωνήθηκε ομόφωνα η ανάγκη τροποποίησης των σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα που εντάσσονται στην ενότητα των αδικημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις και κενά που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή των διατάξεών τους.

Ειδικότερα, στις πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Διαγράφεται ο διαχωρισμός του αδικήματος της αρπαγής από νόμιμη κηδεμονία αναλόγως του φύλου του θύματος, ήτοι η προϋπόθεση όπως ο ανήλικος είναι ηλικίας κάτω των δεκατεσσάρων ετών, προκειμένου για άντρα, και κάτω των δεκαέξι ετών, προκειμένου για γυναίκα, ώστε να υπάρχει ενιαίο αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου ηλικίας κάτω των δεκαέξι ετών από νόμιμη κηδεμονία.

2. Ποινικοποιείται η στέρηση της ελευθερίας προσώπου με την προσθήκη σχετικού συστατικού στοιχείου στα αδικήματα:

α. της αρπαγής ή απαγωγής προσώπου, με σκοπό να φονευθεί εκ προμελέτης,

β. της αρπαγής ή απαγωγής προσώπου, με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, και

γ. της αρπαγής ή απαγωγής προσώπου, με σκοπό να υποβληθεί σε βαριά βλάβη.

3. Αυξάνονται οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα της αρπαγής ή απαγωγής προσώπου, με σκοπό να φονευθεί εκ προμελέτης, και της αρπαγής ή απαγωγής προσώπου, με σκοπό να υποβληθεί σε βαριά βλάβη, από δέκα σε δεκατέσσερα έτη.

4. Εκσυγχρονίζεται το λεκτικό του αδικήματος της αρπαγής ή απαγωγής προσώπου, με σκοπό να υποβληθεί σε βαριά βλάβη.

5. Διαγράφεται το άρθρο 253 του ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει για το αδίκημα της αρπαγής ή απαγωγής παιδιού ηλικίας κάτω των δεκατεσσάρων ετών με σκοπό κλοπής από αυτό.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η ανάγκη για τροποποίηση της νομοθεσίας προέκυψε κατά τη διερεύνηση του θανάτου προσώπου που εκρατείτο, παρά τη θέλησή του, εγκλεισμένο σε οικία, οπότε διαπιστώθηκε ότι δεν περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα το ποινικό αδίκημα της παράνομης κατακράτησης προσώπου.

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας συμφώνησε με τις προτεινόμενες διατάξεις, ενώ από πλευράς της η Νομική Υπηρεσία υπέδειξε πως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, σε περίπτωση που πρόσωπο δεν έχει προηγουμένως απαχθεί ή αρπαγεί, η πράξη της στέρησης της ελευθερίας από μόνη της δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Στη βάση της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, η Νομική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως:

1. Επαναδιατυπωθεί το προτεινόμενο άρθρο 7, το οποίο εισάγει στον Ποινικό Κώδικα το νέο άρθρο 251Α, ώστε να αναφέρεται σε αρπαγή ή απαγωγή ή στέρηση της ελευθερίας, με σκοπό να εξαναγκασθεί το θύμα ή άλλο πρόσωπο να διενεργήσει πράξη την οποία δεν έχει υποχρέωση να διενεργήσει ή να παραλείψει πράξη την οποία έχει δικαίωμα να διενεργήσει και να αυξηθεί η ποινή του αδικήματος αυτού από τα δέκα στα δεκατέσσερα έτη φυλάκισης, ώστε να συνάδει με τις ποινές που προβλέπονται στα υπόλοιπα αδικήματα της ενότητας, και

2. διαγραφεί το υφιστάμενο άρθρο 252 του ποινικού κώδικα, καθότι οι διατάξεις του εμπεριέχονται στις προτεινόμενες με το νομοσχέδιο διατάξεις, με τις οποίες ποινικοποιείται αυτοτελώς ο περιορισμός και η στέρηση της ελευθερίας. Σημειώνεται ότι το άρθρο 252 αφορά το ποινικό αδίκημα της άδικης απόκρυψης ή περιορισμού αρπαγέντος ή απαχθέντος και προβλέπει ότι «όποιος άδικα αποκρύβει ή περιορίζει οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ γνωρίζει ότι αυτό έχει αρπαγεί ή έχει απαχθεί, είναι ένοχος κακουργήματος και τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο, ως εάν αυτός είχε αρπάξει ή απαγάγει τέτοιο πρόσωπο με την ίδια πρόθεση ή γνώση ή για τον ίδιο σκοπό με τον οποίο ή για τον οποίο αυτός το αποκρύβει ή το περιορίζει».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμφώνησε με τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία των μελών της βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, να εισηγηθεί την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, αφού τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Aρ. 4) Νόμος του 2021».

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα