Καταγγελίες Χαραλαμπίδου ότι μετακινούν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης αντί θύτες

Στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ηγετική πυραμίδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, στη δημόσια υπηρεσία και στα σώματα ασφαλείας, κατέληξε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε στη συνεδρία της τη Δευτέρα με θέματα ισότητας των φύλων.

Μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι μέσα από τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι, υπάρχει μια «γυάλινη οροφή» στην ανέλιξη των γυναικών στα δημόσια αξιώματα και «μπορεί να εισέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στη δημόσια υπηρεσία, τα στατιστικά στοιχεία, όμως δείχνουν ότι, κατά τα στάδια προαγωγών το ποσοστό των γυναικών μειώνεται όσο προχωρά η πυραμίδα».

Πρόσθεσε ότι «οι αξιολογήσεις, που γίνονται ίσως να μην είναι και τόσο ακριβοδίκαιες ως προς τις γυναίκες, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο μια γυναίκα Γενική Διευθύντρια Υπουργείου και 10 άντρες Γενικοί Διευθυντές».

Επίσης, «στο Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Πρέσβη υπάρχει μόνο μια γυναίκα, παρά το ότι υπάρχει αριθμός γυναικών που υπηρετούν ως επικεφαλής διπλωματικών αποστολών».

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «στα σώματα ασφαλείας η παρουσία γυναικών στην ηγεσία είναι μηδαμινή, ενώ παραμένει προβληματική και η διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, γεγονός που αποθαρρύνει πολλές γυναίκες από το να προχωρούν σε καταγγελίες».

Σημείωσε ως «ιδιαίτερα λυπηρό το ότι, ως φαίνεται από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, κατά το στάδιο της διερεύνησης αντί να μετακινείται ο θύτης από τον χώρο εργασίας, μετακινείται το θύμα, θυματοποιοώντας το για δεύτερη φορά».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεδομένου και του ότι στην πυραμίδα των σωμάτων ασφαλείας υπηρετούν κυρίως άντρες, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μηχανισμοί με τη συμμετοχή γυναικών για να διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά». 

«Οι γυναίκες δεν μπορεί να αποτελούν το φύλλο συκής για τον οποιονδήποτε που θέλει απλά να τηρεί τα προσχήματα, είτε στην κυβέρνηση , είτε σε εταιρείες είτε στη δημόσια υπηρεσία, οι γυναίκες έχουν αποδείξει εαυτόν», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Καταλήγοντας είπε ότι «διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ σημαντική λόγω της παραγωγικότητας και της ικανότητας τους και επιφέρει θετικά αποτελέσματα στους οργανισμούς, αφού λειτουργούν και διαχειρίζονται τα διάφορα θέματα με ένα διαφορετικό τρόπο και προσεγγίσεις».

 Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία και από τα όσα ακούστηκαν από τους προσκεκλημένους «δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ότι παρόλο που οι γυναίκες είναι περισσότερες αριθμητικά, δημογραφικά, είναι καλύτερες στην απόκτηση της γνώσης ποιοτικά, είναι πολυπληθέστερες στην απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, εξαφανίζονται στην πορεία και λίγες από αυτές φτάνουν στην κορυφή της επαγγελματικής, κοινωνικής και πολιτικής πυραμίδας».

Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πραγματικά απογοητευτικά, η παρουσία των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μόνο 15%, οι γυναίκες υπουργοί φτάνουν στο 25%, οι βουλεύτριες στο 14% οι γυναίκες αξιωματικοί στην Εθνική Φρουρά το 3% και υπάρχει μόνο μία Αστυνόμος Β’ και μία Ανώτερη Υπαστυνόμος και 20 γυναίκες Υπαστυνόμοι από τους 178 καθώς και μία γυναίκα πρέσβης».

Η κ. Σούπερμαν είπε ότι στη συζήτηση εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, «δόθηκαν παραδείγματα διακρίσεων εις βάρος γυναικών όπως σε θέματα αξιολογήσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και καταπιεστικής συμπεριφοράς από ανωτέρους των γυναικών αυτών», ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και συγκάλυψη υποθέσεων για θέματα ισότητας .

Σημείωσε ότι «η πρακτική που ακολουθείται δεν δίνει κίνητρο στις γυναίκες να διεκδικήσουν, αλλά αντίθετα τις φιμώνει».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, δήλωσε ότι «είναι μηδαμινή η παρουσία γυναικών στην ηγετική βαθμίδα και πρέπει άμεσα να γίνουν πρωτόκολλα για ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στα σώματα ασφαλείας και εξειδικευμένη επιτροπή για γυναίκες συναδέλφους που είναι μονογονιοί ή πολύτεκνες ενώ η αξιολόγηση για προαγωγή να γίνεται επί ίσοις όροις χωρίς μισογυνισμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί