Αστακός η Κύπρος για την επίσκεψη του Πάπα-Χιλιάδες πιστοί Μαρωνίτες στο ΓΣΠ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επικείμενη και ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, με την άφιξη του Ποντίφικα να αναμένεται την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου. Με φάρο και την τελευταία επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου πριν από έντεκα χρόνια, το 2010, τα μέτρα της Αστυνομίας πρόκειται να είναι δρακόντεια ακολουθώντας συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο, καθώς αποτελεί μια σπουδαία και ιστορική επίσκεψη του Ποντίφικα για τον τόπο μας. 

Η άφιξη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και είναι ασφαλώς, μια επίσκεψη που αποδεικνύει και τις στενές σχέσεις που διατηρούν η Κυπριακή Δημοκρατία με το Βατικανό. Σημειώνεται ότι, στην Κύπρο έχουμε αρκετές χιλιάδες καθολικούς που ζουν στο νησί μας, με την επίσκεψη του Πάπα να αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός για τους ίδιους τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η ατζέντα των συναντήσεων του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας, πρόκειται να εμπεριέχει εξελίξεις στο Κυπριακό, περιφερειακά θέματα, περιβάλλον, μεταναστευτικό, αγνοούμενους, ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία πολιτιστικής κληρονομίας, διαθρησκευτικό διάλογο, κορωνοϊό και εμπορία προσώπων. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Πάπα για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, τόσο για τον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών αλλά και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και στην Καρπασία με την παραχώρηση γης στον κατοχικό στρατό. 

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικό επιχειρησιακό πλάνο με αυστηρά μέτρα ασφαλείας που επιβάλλεται να τηρηθούν, κατά τις διακινήσεις του Ποντίφικα στη χώρα μας. Όπως και στην προηγούμενη επίσκεψη του Πάπα, πρόκειται να κλείσουν συγκεκριμένοι δρόμοι, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, μεγάλος αριθμός μελών της Δύναμης θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε η επίσκεψη του Παπά να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και ομαλότητα, καθώς αναμένεται χιλιάδες κόσμος και καθολικοί, που θα θελήσουν να δουν τον Ποντίφικα από κοντά. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, λόγω της επίσκεψης του Πάπα, θα υπάρξουν κατά διαστήματα ολιγόλεπτες αποκοπές δρόμων, τόσο στην επαρχία Λάρνακας, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας, όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.

Επίσης, από τις 6 το πρωί αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, 2021, θα υπάρξει μόνιμη αποκοπή από τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου προς τη συμβολή των οδών Ρηγαίνης-Αρσινόης, μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου, 2021.

Επιπρόσθετα, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό που θα παρευρεθεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, 2021 στο Στάδιο ΓΣΠ να προσέλθει έγκαιρα, γιατί θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για safepass και έλεγχοι ασφαλείας, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από τις αρχές του Σταδίου. Οι πόρτες του Σταδίου ΓΣΠ θα ανοίξουν για το κοινό στις 7 το πρωί.

Ιστορική η επίσκεψη του Πάπα για τους Μαρωνίτες

Ως τεράστια και παράλληλα ιστορική, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, σε δηλώσεις του στον REPORTER. «Για τη Μαρωνιτική κοινότητα, είναι ένα τεράστιο γεγονός η επίσκεψη του Ποντίφικα, αλλά και για τον ίδιο μας τον τόπο πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ιστορικό γεγονός. Με την επίσκεψή του ο Ποντίφικας, θα δώσει μια νέα δυναμική σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη Μαρωνιτική κοινότητα, αλλά θα αναδείξει και τη σημαντικότητα της Κύπρου, ως ενός προορισμού ιστορικού, πολιτισμικού και θρησκευτικού. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευλογία η επίσκεψη του Πάπα, τόσο για τους Μαρωνίτες αλλά και για την Κύπρο μας».

Ταυτόχρονα, όπως υπέδειξε ο κ. Μούσας, η Μαρωνιτική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για την υποδοχή του Ποντίφικα στον τόπο μας. «Βρίσκεται σε μεγάλη εγρήγορση η Μαρωνιτική κοινότητα, υπάρχει πυρετός προετοιμασιών σε όλα τα επίπεδα. Θα έχουμε την εξαιρετική τιμή, ο Πάπας να έχει ως πρώτο σταθμό μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων και αυτό για εμάς σημαίνει πάρα πολλά και στέλνει την ίδια ώρα αρκετά μηνύματα. Παράλληλα, η κοινότητα θα δώσει το μαζικό της παρόν στη Θεία λειτουργία, που θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ. Επειδή στην Παναγία των Χαρίτων, η συνάντηση του Πάπα θα είναι με το Ιερατείο, τις μοναχές, τους ιερείς και γενικά τους ανθρώπους της εκκλησίας, ο κόσμος καλείται να παραστεί στο ΓΣΠ, όπου αναμένω ότι εκεί θα ήμαστε μερικές χιλιάδες».

Εκ μέρους της Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Μούσας, «τα μηνύματα θα μεταφερθούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ εμείς ως Μαρωνιτική κοινότητα θα μεταφέρουμε το μήνυμα προς τον Ποντίφικα, το οποίο θα αφορά την παρουσία των Μαρωνιτών για 1200 χρόνια στην Κύπρο και ασφαλώς το μέγα θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Είναι η ευκαιρία της μικρής μας κοινότητας, να αναδειχθεί μέσα από ένα τεράστιο γεγονός, όπως αυτό της επίσκεψης του Πάπα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μούσας, κάλεσε τον κόσμο να ακολουθεί πιστά τα μέτρα ασφαλείας και «να δώσουμε το μαζικό μας παρών εκεί όπου μας επιτρέπεται και με βάση το πρόγραμμα. Εκεί που θα επιτρέπεται είναι η Θεία λειτουργία στο στάδιο της πρωτεύουσας».

Το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου

  • 15.00 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας.
  • Επίσημη Υποδοχή από την Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο
  • 16.00 Συνάντηση με Ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα, στον Καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία.  Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο
  • 17.15 Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο
  • 17.30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • 18.00 Συνάντηση με εκπροσώπους αρχών της ΚΔ, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα. Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον ΠτΔ, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία
  • 20.30 Δείπνο που θα παραθέσει ο ΠτΔ στην Παπική Αντιπροσωπεία, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου

  • 08.30 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Λευκωσία
  • 09.00 Συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, Λευκωσία. Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο
  • 10.00 Θεία Λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ, Λευκωσία.
  • Ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο Διάθεση εισιτηρίων εισόδου - cypruspapalvisit.info
  • 16.00 Οικουμενική Προσευχή με μετανάστες στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία. Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο

Δειτε Επισης

Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων