Στις 20,000+ οι αιτήσεις ασύλου σε μία διετία-Ψάχνουν τη λύση για επαναεισδοχή

Ακουμπάνε σχεδόν τις 20,000 οι αιτήσεις ασύλου, που δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, την τελευταία διετία, με τον υπουργό Εσωτερικών να κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, για ακόμη μία φορά και να υπενθυμίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει απάντηση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιστολής, στην οποία έχει αποστείλει επιστολή με δύο αιτήματα. Την προσωρινή αναστολή λήψης αιτήσεων ασύλου, καθώς επίσης και την επανεγκατάσταση αριθμού αιτητών ασύλου σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά να είναι η πράσινη γραμμή, αφού με βάση τα στοιχεία, που κατέθεσε ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό Πρόβλημα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, για τη διετία 2019-2021, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχθεί 19,926 αιτήσεις ασύλου, από παράτυπους μετανάστες που έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές, από την πράσινη γραμμή, 2,108 αιτήσεις από άτομα, που έφτασαν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω των νόμιμων αεροδρομίων, καθώς και άλλες 2,089 αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες, που έφτασαν στην Κύπρο, μέσω θαλάσσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιθανόν στις 8 Δεκεμβρίου η συζήτηση στην Κομισιόν για εργαλειοποίηση των μεταναστών

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην πράσινη γραμμή, με μία σειρά αποφάσεων που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού από εκείνα τα σημεία τροφοδοτείται η Κύπρος, όχι από χώρα προέλευσης, αλλά από την Τουρκία, με μία μεγάλη μάζα παράτυπων μεταναστών, που ανέρχεται στο 75%, με τον κ. Νουρή να αναφέρει ότι εγείρεται ένα νέο θέμα, που είναι η σχέση Κύπρου-Τουρκίας. Όπως υπέδειξε, ενώ υπάρχει η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, με την πρώτη να λειτουργεί ως ένα σφουγγάρι, που συγκρατεί 3 εκατομμύρια προσφύγων στα εδάφη της έναντι αμοιβής, στην δική μας περίπτωση όχι μόνο δεν τους συγκρατεί, αλλά τους προωθεί.

Ως ένας τρόπος αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος, Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να βρεθεί ο μηχανισμός που θα υποχρεώνει την Τουρκία να συμμορφωθεί στην περίπτωση της Κύπρου, όπως το κάνει με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός υπέδειξε ότι το παιχνίδι της μετανάστευσης, ειδικά στην πράσινη γραμμή, είναι όπως την ιστορία της γάτας με το ποντίκι, εξηγώντας ότι κλείνει μία πόρτα και πετάγονται από αλλού.

Επεσήμανε, δε, ότι τα λεφτά είναι πολλά, από την μετανάστευση και την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων και πρόσθεσε πως τα στοιχεία είναι συντριπτικά, αλλά ο τρόπος για να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα νομοθετικό εργαλείο, ώστε να μην χρειάζονται οι χρονοβόρες διαδικασίες. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να αποσταλεί ένα μήνυμα στους διακινητές και σε όσους εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, έναντι αδρής αμοιβής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παιδιά που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο, τα ερωτήματα και οι δομές που γέμισαν

Επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε ενημερώσει τους βουλευτές της Ad Hoc Επιτροπής και για την επιστολή που είχε στείλει, προ 15 ημερών στην Πρόεδρο της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην οποία της εξηγούσε με αριθμούς το πρόβλημα που υπάρχει και ανέφερε τα δύο αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρώτο, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι η προσωρινή αναστολή λήψη αιτήσεων ασύλου, αφού η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Με αυτό το μέτρο, ο υπουργός εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα στους διακινητές. Αυτό το αίτημα είναι κάτι αντίστοιχο με το μέτρο που έλαβε η Ελλάδα, όταν ήταν τα γεγονότα στον Έβρο και πέτυχε να πάρει αναστολή για δύο μήνες.

Το δεύτερο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το δικαίωμα επανεγκατάστασης αριθμού μεταναστών, σε άλλα κράτη μέλη, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Με αυτό το αίτημα, όπως υπέδειξε ο κ. Νουρής, αν οι 26 πάρουν από 200 άτομα, τότε θα υπάρχει αποσυμφόρηση.

Η φόρμουλα για επαναεισδοχή 

Ο υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε πως το Υπουργείο κατήρτισε ένα κατάλογο, ο οποίος έγινε αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο και γνωστοποιήθηκε στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναφέρεται στις ασφαλείς χώρες. Το 2020 υπήρχαν 17 χώρες στον κατάλογο και το 2021 έχουν αυξηθεί στις 29. Όποιος φτάνει από αυτές τις χώρες, υπέδειξε ο υπουργός, η αίτησή του θεωρείται αβάσιμη και το βάρος της απόδειξης ότι κινδυνεύει και πρέπει να πάρει άσυλο, βρίσκεται στον αιτήτη.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην δική του τοποθέτηση εντός της Επιτροπής, ανέφερε πως η Κυβέρνηση κάνει μία τεράστια προσπάθεια, ώστε να ενημερώνει συνεχώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στο θέμα που υπάρχει. Τόνισε, δε, ότι προωθούνται κάποιες συμφωνίες επανεισδοχής, με χώρες που το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ασφαλή. Τα κράτη μέλη, όπως υπέδειξε, μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία με τα κράτη, που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει συμφωνία επανεισδοχής.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών, υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης, έστειλε στοιχεία για 3,878 άτομα, τα οποία είναι έτοιμα να επιστρέψουν στις χώρες τους. Αυτές οι χώρες είναι Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ινδία, Πακιστάν, Νιγηρία και Βιετνάμ. Η Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με αυτές τις χώρες και έχουν δοθεί τα ονόματα αυτών των ατόμων, για να οργανωθεί η επιστροφή στις χώρες τους.

Όσον αφορά στο Πακιστάν, η ΕΕ έχει συμφωνία με τη χώρα, οπότε δεν μπορεί να γίνει σε διμερές επίπεδο επαφές, ενώ έχει κατατεθεί στην πρεσβεία του Πακιστάν ένα πρωτόκολλο. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κάποιοι δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα. Κάποιες χώρες θα στείλουν κλιμάκια στην χώρα, για να διαπιστωθούν οι ταυτότητες τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της Συρίας, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν στέλνει κόσμο πίσω στη Συρία, αφού η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι δεν υπάρχουν προθέσεις για ασφαλή και εθελούσια επιστροφή στη χώρα. Η μόνη χώρα, υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι η Τουρκία και μάλιστα το κάνει στις χώρες που είναι υπό κατοχή. Η Κύπρος, μαζί με άλλες χώρες θέτουν συνέχεια το θέμα, ώστε να εξεταστεί. Μάλιστα, πάρθηκε απόφαση να επαναλειτουργήσει η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα, με την χώρα μας να είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη, που έλαβαν αυτή την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό εξέταση άλλες 18 χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο-Απαντά για τα «σύνορα» στη Λήδρας ο Νουρής

Πυρά για μη καταδίκη διακινητών

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη δική του τοποθέτηση είχε αναφέρει πως η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει ένα νόμο, που προνοεί φυλάκιση μέχρι και 12 έτη για τους διακινητές, ωστόσο ακόμη δεν υπήρχε καταδίκη, με τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζαχαρία Κουλία να τονίζει πως τα Δικαστήρια πρέπει να καταλάβουν ότι τα θέματα αυτά είναι υψίστης σημασίας. 

Από τη δική του πλευρά, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν από το 2018 πέραν των 52 υποθέσεων παγγκύπρια, για διακινητές και κάποιες από αυτές αφορούν πέραν του ενός κατηγορουμένων και έχουμε και καταδίκες για έξι χρόνια.

Σημείωσε, δε, ότι η Δικαστική Εξουσία είναι ανεξάρτητη και δεν ελέγχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο χρόνος που απαιτείται για να εκδικαστεί η υπόθεση ή το αποτέλεσμα της εκδίκασης. Πρόσθεσε πως αυτό ελέγχεται συνταγματικά από τον Γενικό Εισαγγελέα και αν ο Εισαγγελέας κρίνει ότι σε μία απόφαση, δεν είναι αρκετή η ποινή ή έπρεπε να υπάρχει καταδίκη, υπάρχει το δικαίωμα της Έφεσης.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκάλεσε την αντίδραση τόσο του πρόεδρου της Επιτροπής, Λίνου Παπαγιάννη, όσο και του κ. Κουλία, ο οποίος υποστήριξε πως με τον τρόπο που παρουσίασε τα πράγματα, είναι όλα ρόδινα. Ο κ. Κουλίας σημείωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να ενισχύσει την Αστυνομία, ώστε να πραγματοποιούν περισσότερους ελέγχους. Εξέφρασε την άποψη, μάλιστα, ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος. Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ τόνισε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρμόδιο και έχει την εξουσία να ενισχύσει την Αστυνομία και ως ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, μπορεί να δώσει εντολές. Ο κ. Παπαγιάννης υποστήριξε ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου να τονίζει ότι δεν υποστήριξε ότι είναι όλα ρόδινα και ότι υπάρχουν όντως προβλήματα. Αναφορικά με την υποστελέχωση της Αστυνομίας, το Υπουργείο, επεσήμανε ο εκπρόσωπος, άνοιξε όλες τις θέσεις που υπάρχουν. 

Την Αστυνομία εκπροσώπησε ο υπαρχηγός της Δύναμης, Χρίστος Μαυρής, ο οποίος επανέλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα και εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Αναφερόμενος στις διακινήσεις μέσω θαλάσσης, ο κ. Μαυρή τόνισε πως τις πλείστες των περιπτώσεων ο διακινητής δεν έρχεται, αφού βάζει σε μία βάρκα ένα αριθμό ατόμων, βρίσκει κάποιο που καταλαβαίνει από ναυσιπλοΐα και τον στέλνει δωρεάν. 

Όσον αφορά στους διακινητές για παράτυπους μετανάστες που φτάνουν από τα κατεχόμενα, αυτοί δεν περνούν στις ελεύθερες περιοχές, αφού τους αφήνουν σε ένα σημείο και στη συνέχεια τους λένε να πιάσουν το δρόμο, να πάνε στην Αστυνομία και να τους πουν θέλουμε άσυλο. Παρ' όλα αυτά, ο υπαρχηγός της Αστυνομίας υπέδειξε πως έχουν συλληφθεί, το τελευταίο δίμηνο 6-7 άτομα και σε ερώτηση από βουλευτές, επεσήμανε ότι ενδεχομένως να έχουν συνεργάτες στις ελεύθερες περιοχές. 

Αναφορικά με την είσοδο από τα αεροδρόμια, ο κ. Μαυρή σημείωσε πως γίνεται αυστηρός έλεγχος, σε συνεργασία με τη Frondex και την Europol, οι οποίες έχουν λειτουργούς στην Κύπρο. 

Στην Επιτροπή δήλωσε παρουσία και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, κα. Μαρία Ιωάννου Χασάπη, που έδωσε με τη σειρά της νέα στοιχεία. Όπως υπέδειξε, τον Ιανουάριο οι αιτητές που λάμβαναν επίδομα ανέρχονταν στις 6,508, ενώ ο αριθμός αυτός, τον Οκτώβριο είχε ανέλθει στις 9,874. Η κα. Χασάπη τόνισε πως είναι στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου το συγκεκριμένο θέμα, ενώ γίνονται προσπάθειες για να συγυριστούν και να θέσουν τις πολιτικές τους. 

Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι υπήρξε μια ανάλυση του τι πραγματικά συμβαίνει από τους δύο Υπουργούς και τους υπόλοιπους εκπροσώπους.

«Έχουμε ένα δεδομένο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και το έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές, το ότι η Κύπρος πλέον έχει ξεπεράσει το 4% του πληθυσμού και αυτό το 4% είναι αιτητές ασύλου. Επίσης, υπάρχουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται εντελώς παράνομα στην Κύπρο. Ούτε σήμερα ήταν δυνατόν να μας πουν περίπου πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε.

«Από εκεί και πέρα, από το 2019 μέχρι σήμερα, είχαμε 2.108 ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ή της Πάφου και στη συνέχεια αιτήθηκαν άσυλο. 2.089 άνθρωποι ήρθαν από την θάλασσα και επίσης αιτήθηκαν άσυλο και υπάρχει το εξαιρετικά περίεργο και ταυτόχρονα πολύ ανησυχητικό στοιχείο, το ότι 19.926 άνθρωποι μέσα σε δύο χρόνια ήρθαν από την Πράσινη Γραμμή και αιτούνται άσυλο», πρόσθεσε.

Είναι για αυτό, συνέχισε ο κ. Παπαγιάννης, «που λέμε ότι η Τουρκία έχει ένα οργανωμένο σχέδιο και το υλοποιεί και είναι για αυτό που φωνάζουμε ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που χρόνια φωνάζει το ΕΛΑΜ «ότι το κύκλωμα που καλά βασιλεύει στην Κύπρο και που συνδέεται με κόμματα, δικηγορικά γραφεία και διάφορους λειτουργούς υπηρεσιών, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι υπάρχει».

«Το έχει πει και ο Υπουργός Εσωτερικών και άφησε υπόνοιες και ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Από την δική μας πλευρά, έχουμε προχωρήσει στην καταγγελία διάφορων υποθέσεων για εγκλήματα που προκαλούν αυτοί οι άνθρωποι ή για προβλήματα που προκαλούν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ποια κόμματα εμπλέκονται σε κύκλωμα, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι ο Υπουργός δεν απάντησε.

«Αλλά εγώ σας λέω ότι τα κόμματα αυτά μπορείτε να τα βρείτε και μόνοι σας από τις καθημερινές τους δηλώσεις, τις διαχρονικές τους θέσεις για στήριξη των παράνομων μεταναστών και δεΝ είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε για ποιο μιλώ. Είναι περισσότερο από ένα αυτά τα κόμματα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν αυτό είναι αιχμές για το ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «βέβαια είναι μέσα και το ΑΚΕΛ» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ, όμως». Σε παρατήρηση αν είναι μέσα και οι Οικολόγοι, ο κ. Παπαγιάννης είπε: «Πιθανόν».

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα