Κρίθηκε ακατάλληλη η πολυκατοικία γκέτο-Καταγγελία στις υγειονομικές αρχές

Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από το εσωτερικό της πολυκατοικίας όπου διαπράχθηκε το άγριο φονικό με θύμα 28χρονο από το Κονγκό και μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τους... στοιβαγμένους αλλοδαπούς σε δωμάτια, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στην παρουσία λειτουργών της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας και της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υφυπουργείου Πρόνοιας, έστω κατόπιν εορτής, πραγματοποίησαν έλεγχο στην πολυκατοικία. 

Ένας έλεγχος που ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα καταγγέλλουν οι γείτονες εδώ και πάρα πολύ καιρό, για τα οποία όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σφύριζαν αδιάφορα μέχρι που έγινε το φονικό, αφού το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο και πως αυτό αποτελεί ξεκάθαρα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Μετά από τους εν λόγω ελέγχους, έγινε καταγγελία στις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη νερού και ρεύματος, κάτι που κρούει τον κώδωνα του κίνδυνο στους ένοικους και η πολυκατοικία κρίνεται ακατάλληλη.

Μιλώντας στον REPORTER η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, ανέφερε ότι «με την έφοδο της Αστυνομίας το πρωί της Τετάρτης στην πολυκατοικία που διαπράχθηκε το φονικό, πήγαν λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών και η μονάδα εσωτερικού ελέγχου του Υφυπουργείου. Κατά την καταγραφή, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν άτομα τα οποία λάμβαναν επιδόματα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ως εκ τούτου θεωρήθηκε σκόπιμο και έγινε καταγγελία στις υγειονομικές αρχές του δήμου, καθώς υπάρχουν εύλογες υποψίες για τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν και δεν είναι αξιοπρεπής για τη διαβίωση των ενοίκων και θέτουν παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». 

Όπως διαμήνυσε η υφυπουργός, η τελική απόφαση για την εν λόγω πολυκατοικία βρίσκεται στα χέρια του δήμου, καθώς, «είτε που θα αναγκάσει τον ιδιοκτήτη να επιδιορθώσει την πολυκατοικία, είτε με διάταγμα θα το κλείσει, κηρύσσοντας το ακατάλληλο για τις συνθήκες διαβίωσης». 

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ανέφερε στον REPORTER πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία στα χέρια του, υποδεικνύοντας πως όταν αυτό γίνει, τότε και μόνο οι υπηρεσίες του δήμου θα μπορούν να διενεργήσουν τις απαραίτητες έρευνες εντός του κτηρίου. 

Όπως είπε, «γνωρίζαμε για την κατάσταση στη συγκεκριμένη πολυκατοικία εξ αρχής και γι’ αυτό και εκδώσαμε εξώδικο και πήραμε τον ιδιοκτήτη δικαστήριο, βάσει του τι προνοεί ο περί Δήμων νόμος. Ότι προνοεί ο νόμος, εμείς το κάναμε. Ως εκ τούτου, ο Δήμος, προνοεί μόνο για τη γενική καθαριότητα του χώρου. Το κτίριο είναι αδειοδοτημένο με άδεια οικοδομής. Από εκεί και πέρα παρατηρήθηκε ακαταστασία γύρω από τον χώρο και πήραμε τον ιδιοκτήτη δικαστήριο και του εκδώσαμε και εξώδικο. Αυτά τα κάναμε πριν γίνει το περιστατικό. Οι συνθήκες διαβίωσης τώρα, είναι καθαρά ευθύνη του τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας και το νερό και το ρεύμα είναι θέμα που αφορά τον ιδιοκτήτη. Ο δήμος  Στροβόλου, δεν έχει υπηρεσία κοινωνικής ευημερίας που να ελέγχει και δεν προνοείται. Ο δήμος δεν μπορεί να εισέλθει στο σπίτι του άλλου, αλλά όταν υπάρξει καταγγελία, τότε θα το κάνουμε». 

Την ευθύνη στο Δημαρχείο, απέδωσε και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ηρόδοτος Ηροδότου, για τον έλεγχο των πολυκατοικιών όπου υπάρχει μαζική συνάθροιση αλλοδαπών, που δημιουργούν διάφορα προβλήματα.

«Δεν είναι στα καθήκοντα των Υγειονομικών Υπηρεσιών να ελέγχουν πολυκατοικίες σε δημαρχόμενες περιοχές και που έχουν μάλιστα δικές τους Υγειονομικές Υπηρεσίες. Εάν μας έρθει εμάς ένα παράπονο, ότι σε μια πολυκατοικία υπάρχει θέμα με ακαθαρσίες, τότε θα επικοινωνήσουμε με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κάθε Δημαρχείου για να τους αναφέρουμε το πρόβλημα και εάν χρειαστεί θα πάμε μαζί τους, να πάρουμε τους υπεύθυνους του δήμου, για να το επιλύσουν. Οτιδήποτε μέτρα λαμβάνονται είναι από τον αρμόδιο δήμο. Δεν είχαμε κανένα παράπονο για τη συγκεκριμένη πολυκατοικία, ούτε πριν, ούτε μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στον Παρισσινό. Είναι αρμοδιότητα του δήμου τέτοιου είδους προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου