Η τάτσα στον πολιτισμό μας και οι ενοχές που περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα

Δεν ήταν ποτέ αόρατοι. Αντιθέτως, ήταν τόσο ορατοί που συχνά δεν ένοιωθες άνετα στην παρουσία τους.

Στις νυχτερινές βάρδιες, όταν κόπαζε η κίνηση του δρόμου, δούλευες ανάμεσα στις φωνές τους. Δεν ήταν πάντα λογικά αυτά που γίνονταν. Το παραμικρό αποτελούσε αφορμή για έναν νέο διαπληκτισμό, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας. Τους έβλεπες μέσα από τα παράθυρα να περιφέρονται σαν φαντάσματα μέσα σ’ ένα κτίριο που έμοιαζε στοιχειωμένο. Και να έχουν σκουπίδια, ανεξήγητους όγκους από σκουπίδια, γιατί (όπως αποδείχθηκε) διαχρονικά τις ενοχές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα.

Κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς συνέβαινε μέσα σ’ αυτή την πολυκατοικία. Κυρίως δεν ήξεραν αυτοί που είχαν την ευθύνη να ξέρουν.

Μετά από έναν φόνο, που σιγόβραζε για χρόνια, μάθαμε τι υπήρχε τελικά εκεί μέσα. Υπήρχε η γύμνια αυτού του κράτους. Ένας επιδοτούμενος από την Κυβέρνηση -από τον φορολογούμενο πολίτη- στάβλος, μέσα στον οποίο ζούσαν άνθρωποι, που είχαμε την απαίτηση να μην συμπεριφέρονται σαν ζώα. Η αδιαφορία της πολιτικής μας σφηνωμένη ανάμεσα σε τέσσερις βρώμικους τοίχους.

Δεν ήθελε πολύ να γίνει το κακό. Όπως δεν θέλει πολύ να γίνει κατ’ επανάληψη στην παλιά Λευκωσία, στην Χλώρακα κι όπου αλλού η Κυβέρνηση όχι απλώς ανέχεται αλλά επιδοτεί την ανάπτυξη γκέτο. Όπου όχι απλώς δεν κάνει καμιά προσπάθεια να εντάξει τους μετανάστες στην κοινωνία, αλλά επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών, που τους απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από αυτήν.

Και μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ελαφρυντικά αναφορικά με τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι εισέρχονται στην χώρα μας, δεδομένου ότι διαθέτουμε μια μεγάλη ακτογραμμή που εκμεταλλεύονται οι έμποροι ψυχών και μια κατοχική δύναμη που επιδίδεται επί σκοπού στη δημογραφική αλλοίωση του νησιού, δεν έχει όμως κανένα για το γεγονός πως επιχορηγεί την περαιτέρω εξαθλίωσή τους και τα αλυσιδωτά προβλήματα που αυτή δημιουργεί. Την απομόνωση, την εγκληματικότητα, το αίσθημα ανασφάλειας. Που βολεύεται με την απουσία πραγματικής και ουσιαστικής πολιτικής. 

Η βροχή σύντομα θα ξεπλύνει το αίμα του δολοφονηθέντος κάτω από την πολυκατοικία-στάβλο. Την ντροπή δεν θα την ξεπλύνει όμως. Γιατί όσο δεν υπάρχει πρόνοια, όσο δεν υπάρχουν έλεγχοι κι όσο δεν υπάρχουν μηχανισμοί, θα υπάρχει πάντα μια τάτσα στον πολιτισμό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον