Α μπε μπα μπλομ οι ευθύνες για πολυκατοικίες γκέτο-Πέντε υπηρεσίες… εγώ εν τζιαι

Την ίδια ώρα που οι έρευνες της Αστυνομίας γύρω από το άγριο φονικό που διαπράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας έξω από πολυκατοικία στον Παρισσινό με θύμα 28χρονο, βρίσκονται σε εξέλιξη, το μπαλάκι ευθυνών για το ποιος οφείλει να ελέγχει τις πολυκατοικίες γκέτο... πάει και έρχεται. Αλλοδαποί, στοιβαγμένοι σαν… σαρδέλες μέσα σε μια ετοιμόρροπη πολυκατοικία, που τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε χώρο μαζικής συνάθροισης αλλοδαπών, κανείς και καμία αρμόδια υπηρεσία δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο για την πολυκατοικία που διαπράχθηκε το φονικό αλλά και για πολλές άλλες. 

Τόσο η οχληρία που δημιουργούσαν τα τελευταία χρόνια οι αλλοδαποί, όσο και οι διαπληκτισμοί τους στον δρόμο έξω από την πολυκατοικία που διαπράχθηκε το φονικό, σε κατάσταση μέθης τις πλείστες φορές μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, δεν μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους κάτοικους, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές προχώρησαν σε καταγγελίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση από τις αρμόδιες Αρχές.

Αναντίρρητα, πίσω από το άγριο φονικό, εγείρονται αρκετά ερωτήματα γύρω από την προβληματική κατάσταση που επικρατεί, καθώς ομοιάζει με τοπίο που μυρίζει μπαρούτι, αφού υπάρχουν και άλλες τόσες γκετοποιημένες πολυκατοικίες αλλοδαπών, τόσο στο κέντρο της Λευκωσίας αλλά και σε άλλες επαρχίες. Ποιος τελικά φέρει την ευθύνη για την επικρατούσα κατάσταση και ποιος ελέγχει τις εν λόγω πολυκατοικίες…

Ευθύνη Νουρή σε ΥΑΜ

Όπως ανέφερε o υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, το Υπουργείο του δεν είναι το αρμόδιο για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, αλλά την ευθύνη έχει η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Ευθύνη Αστυνομίας σε ΥΚΕ και Δήμο

Από την πλευρά της, η Αστυνομία όπως ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου, Χρίστος Ανδρέου, ασχολείται μόνο με τη διερεύνηση των ποινικών ζητημάτων που προκύπτουν, χωρίς να ασχολείται με τον χώρο διαμονής των προσώπων. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι νόμιμοι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όσο αφορά το κατά πόσο διαμένουν σε διάφορα υποστατικά, σε συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν και δεν είναι καλές, δεν είναι αρμοδιότητά μας, αλλά εμείς ενημερώνουμε το Γραφείο Ευημερίας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τις δημοτικές Αρχές, που έχουν αρμοδιότητα για αυτά τα θέματα».

Σημείωσε επίσης, ότι «σε όλες τις περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο, οι συνθήκες που διαμένουν και ενημερώνονται οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Για θέματα διαβίωσης ενημερώνονται οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και το Υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας και όσο αφορά τα διάφορα υποστατικά, ενημερώνουμε τις κοινωνικές ή τις δημοτικές αρχές, που προχωρούν σε πολεοδομικές άδειες και τα συναφή».

Ευθύνη ΥΚΕ στο Δήμο

Την ίδια ώρα, αρμόδια πηγή από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έδωσε διευκρινίσεις για το τρόπο που παραχωρήθηκαν διαμερίσματα στην πολυκατοικία, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. 

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι για να ενοικιάσουν, στην προκειμένη περίπτωση οι αλλοδαποί, συνάπτουν συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη και εκείνος με τη σειρά του, το καταθέτει στο κράτος, απ' όπου πληρώνεται. 

Παρότι έγιναν προσπάθειες για αναφορά στο ποσό που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης από κάθε διαμέρισμα, η ίδια πηγή δεν θέλησε να τοποθετηθεί, αφού αυτό αλλάζει αναλόγως των υπνοδωματίων του κάθε διαμερίσματος. Πάντως, σε σχέση με το κατά πόσον έπρεπε να ελέγχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, αλλά και του κτιρίου που στεγάζονται, υπέδειξε ότι αυτό είναι ευθύνη των δήμων.

Ευθύνη Δήμου σε Αστυνομία

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, κληθείς να σχολιάσει στον REPORTER τόσο το τραγικό περιστατικό, όσο και την κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω πολυκατοικία, εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του στους κάτοικους της περιοχής. Στάθηκε επίσης και στις ενέργειες που γίνονται από τον Δήμο, για την εξάλειψη του φαινομένου της γκετοποίησης, χωρίς να είναι αρμόδιο ωστόσο, για την αντιμετώπισή του. «Ο καθένας κάνει τις ενέργειές του, βάσει και της νομοθεσίας που υπάρχει. Καταρχάς, το πρόβλημα δεν είναι το πού έγινε το περιστατικό, αλλά ότι σημειώθηκε αυτό το περιστατικό. Τους γείτονες στην περιοχή τους κατανοώ απόλυτα που διαμαρτύρονται και θέλουν να φύγουν από εκεί οι αλλοδαποί, αλλά το ζήτημα δεν είναι το πού θα πάνε, αλλά γιατί να βρίσκονται όλοι αυτοί μαζεμένοι σε διάφορα σημεία».

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία, σημείωσε ο Δήμαρχος Στροβόλου, είναι ιδιωτική, η οποία είναι αδειοδοτημένη και έχει άδεια οικοδομής, η οποία εγκρίθηκε και εκεί μένουν αρκετοί αλλοδαποί. «Υπάρχει πρόβλημα και είναι εις γνώση μας, καθώς υπάρχει θέμα οχληρίας από τους συγκεκριμένους κατοίκους και κυρίως πρόβλημα υπάρχει με τα σκύβαλα, γιατί κάθε δυο-τρεις μήνες αλλάζουν τα πρόσωπα που διαμένουν εκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άσχημη κατάσταση, την οποία επιλαμβάνεται ο δήμος μας, στις δυνάμεις που μπορεί. Εμείς, έχουμε εκδώσει και εξώδικο βάσει της νομοθεσίας, προς τον ιδιοκτήτη γιατί υπάρχει οχληρία από την πολυκατοικία. Επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία και εκείνη με τη σειρά της επισκέφθηκε τον χώρο. Το πόσα άτομα πρέπει να διαμένουν τώρα σε αυτές τις πολυκατοικίες, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου».

Παράλληλα, η συμφόρηση και η μαζική διαμονή πολλών ατόμων σε πολυκατοικίες, δημιουργεί και αρκετά προβλήματα, όπως το αποχετευτικό και το νερό. «Εμείς σαν τοπική αρχή όμως δεν μπορούμε να δράσουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχει προβληματισμός και δεν είναι μόνο επί ευκαιρίας αυτού του γεγονότος, γιατί καθημερινώς βλέπουμε να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν γενικώς είκοσι-εικοσιπέντε περιπτώσεις τέτοιες. Εμείς κινούμαστε δικαστικώς εκεί που μπορούμε, εναντίον του ιδιοκτήτη, εκεί που υπάρχουν τεχνικές παρανομίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, υπάρχει άδεια οικοδομής, αν και είναι παλιά πολυκατοικία. Προσπαθούμε ωστόσο, να αντιμετωπίσουμε και εμείς όσο μπορούμε αυτά τα προβλήματα, καθώς έχουμε ομάδα πρόληψης, σε κάθε ενορία. Η ομάδα απαρτίζεται από έξι άτομα, τα οποία επιβλέπουν, μιλούν με τους ιδιοκτήτες, για να προλάβουμε τα διάφορα προβλήματα σε κάθε γειτονιά. Ο ρόλος μας είναι προληπτικός όμως, δεν ήμαστε Αστυνομία. Δυστυχώς είναι μια τάξη πραγμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πολιτεία».

Βρέθηκε η ευθύνη;

Κυβερνητική πηγή, θέλοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, διευκρίνισε πάντως ότι η ευθύνη για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, ανήκει ξεκάθαρα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες θα έπρεπε να επιβλέπουν την όλη κατάσταση, όχι μόνο στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, αλλά και όπου αλλού εντοπίζεται παρόμοιο φαινόμενο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ