Δευτέρα 30 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Αλλοδαποί σαν σαρδέλες, αμοιβή ανά κεφαλή σε πολυκατοικία γκέτο-Μπαλάκι ευθυνών

  23/11/2021 11:48
Αλλοδαποί σαν σαρδέλες, αμοιβή ανά κεφαλή σε πολυκατοικία γκέτο-Μπαλάκι ευθυνών

Αλλοδαποί σαν σαρδέλες, αμοιβή ανά κεφαλή σε πολυκατοικία γκέτο-Μπαλάκι ευθυνών

  23/11/2021 11:48

Βλέποντας την πολυκατοικία κανείς, δίπλα από το περίπτερο στον Παρισσινό, δεν μπορεί να υπολογίσει πως μέσα σε αυτή, διαμένουν άνθρωποι. Μια πολυκατοικία ετοιμόρροπη, με σπασμένα τζάμια, ραγισμένους τοίχους και μαυρισμένα ντεπόζιτα. Μια πολυκατοικία που έχει κάτι σκουριασμένα σεντόνια για να καλύπτει τα παράθυρά της, ώστε να προστατεύονται οι ένοικοι της από τις βροχές και τη ζέστη. Μια πολυκατοικία που δεν τολμάς να πλησιάσεις σε ακτίνα δέκα μέτρων, καθώς από στιγμή σε στιγμή, ίσως αποκολληθεί κάποιος σουβάς ή καταρρεύσει κάποιος τοίχος. Και όμως μέσα σε αυτές τις τριτοκοσμικές πολυκατοικίες, που λες και βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, διαμένουν άνθρωποι και μάλιστα δεκάδες, τους οποίους ο ιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται, αφού ουδείς δεν τον αγγίζει. Μια ματιά, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι ένοικοι αυτών των πολυκατοικιών. 

4068989316355550 image
4068989795437692 image
4068993950862966 image

Ο θάνατος ενός 28χρονου αλλοδαπού στον Παρισσινό στον Στρόβολο, ήταν και η αιτία για να γυρίσουμε για πολλοστή φορά το βλέμμα μας σε αυτή την πολυκατοικία φάντασμα. Μια πολυκατοικία, η οποία τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε γκέτο από αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν σαν σαρδέλες μέσα σε αυτήν, με τους αρμόδιους να γνωρίζουν αλλά να σφυρίζουν αδιάφορα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και δεύτερη σύλληψη για το φονικό στο Παρισσινό-Πισώπλατες μαχαιριές στο θύμα

Οι φωνές και οι καυγάδες ανάμεσα στους αλλοδαπούς μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, ήταν ένα καθημερινό και σύνηθες φαινόμενο έξω από αυτή την πολυκατοικία. Τα επεισόδια κάθε βράδυ, ουκ ολίγα. Μεθυσμένοι αλλοδαποί να σπάζουν μπουκάλια, να διαπληκτίζονται και να προκαλούν οχληρία, είναι τα χαρακτηριστικά του σκηνικού που περιέγραψαν οι γείτονες πολλές φορές στους αρμόδιους. Μα όσες καταγγελίες και αν έγιναν από τους κάτοικους της περιοχής, δεν ίδρωσε δυστυχώς, τ’ αυτί κανενός, ενώ το μπαλάκι της ευθύνης πάει και έρχεται, με την ατάκα «εμείς εν τζιαι», να βρίσκεται στα φόρτε της.

Φωτογραφία από παλαιότερα επεισόδια
4068994434000758 image
Φωτογραφία από παλαιότερα επεισόδια

Αλγεινή εντύπωση, προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, η διαμονή των αλλοδαπών στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, υπολογίζεται γύρω στα 100 με 150 ευρώ, έκαστος, για να έχουν σε ένα δωμάτιο ακόμη δέκα συγκάτοικους, ενώ η κανονική χωρητικότητα, είναι για δυο. Αλλοδαποί, οι οποίοι οι πλείστοι εξ' αυτών, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, είναι φοιτητές, ενώ κάθε 2-3 μήνες, όπως καταγγέλλεται, τα πρόσωπα αυτά αλλάζουν στέγη και έρχονται νέοι φοιτητές. 

Τα ερωτήματα που εγείρονται μετά και το άγριο φονικό του 28χρονου, είναι πολλά… Ποιος φέρει τελικά ευθύνη και ποιος είναι ο έλεγχος που πραγματοποιείται σε αυτές τις πολυκατοικίες που… φωνάζουν από μακριά ότι μέσα διαμένουν δεκάδες αλλοδαποί; Ποιου είναι τελικά η αρμοδιότητα να ελέγχει αυτούς τους ένοικους και εάν είναι νόμιμοι ή όχι; Τους ιδιοκτήτες ακόμη αυτών των πολυκατοικιών που είναι εις γνώση τους ότι διαμένουν τόσοι μέσα σε αυτές, αλλά τους νοιάζει μόνο το νοίκι, ποιος επίσης τους ελέγχει;

4068997328632343 image
4068997451251487 image

Ουκ ολίγες φορές, οι κάτοικοι της περιοχής, κάλεσαν στην Αστυνομία, καθώς οι αλλοδαποί της πολυκατοικίας είτε βρίσκονταν στον δρόμο σε κατάσταση μέθης, είτε διαπληκτίζονταν μεταξύ τους, με τις φωνές μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, να προκαλούν τον τρόμο στους κάτοικους αλλά και στους περαστικούς. Μα όσες φορές και να έσπευσε στο σημείο η Αστυνομία, αυτοί χάνονταν και τα πνεύματα κατεύναζαν για μερικές και μόνο ώρες, μέχρι το επόμενο επεισόδιο, που θα έφερνε νέα καταγγελία, αλλά τίποτα δεν άλλαζε...

Μάλιστα, οι καταγγελίες έφθασαν μέχρι και στον Δήμο, καθώς τα σκουπίδια των αλλοδαπών της πολυκατοικίας, δημιουργούσαν ένα σκουπιδότοπο στον δρόμο, αλλά ούτε σε αυτό το κομμάτι συνετίστηκαν, με αποτέλεσμα καθημερινώς οι άνθρωποι του Δήμου, να καθαρίζουν τις ακαθαρσίες.

Χαρακτηριστικό άλλωστε της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, είναι η άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, με 20 άτομα περίπου, να παίζουν άγριο ξύλο και να σπάζουν διάφορα αντικείμενα, ενώ σε κάποια στιγμή, οι αλλοδαποί πηδούσαν από τα παράθυρα. 

Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, αν και είναι ήδη αργά, αφού αν προνοούσαμε δεν θα είχαμε και αυτό τον φρικτό θάνατο… Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, διαφορετικά θα τοποθετηθεί και αυτή η υπόθεση σε μια φυλλάδα στα συρτάρια, μέχρι τον επόμενο θάνατο, για να θυμηθούμε ότι τελικά ακόμη δεν επιλύθηκε το πρόβλημα με τους εκατοντάδες αλλοδαπούς που διαμένουν σε πολυκατοικίες σε κάθε άκρη της Κύπρου…  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας