Κυριακή 23 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Στάση σιωπής Νομικής Υπηρεσίας για την αναστολή διώξεων για το κατασκοπευτικό βαν

  16/11/2021 14:38
Στάση σιωπής Νομικής Υπηρεσίας για την αναστολή διώξεων για το κατασκοπευτικό βαν

Στάση σιωπής Νομικής Υπηρεσίας για την αναστολή διώξεων για το κατασκοπευτικό βαν

  16/11/2021 14:38

Στάση σιωπής τηρεί η Νομική Υπηρεσία, αναφορικά με την αναστολή της ποινικής δίωξης των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, η οποία πάρθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος τελικά στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου μόνο την εταιρεία WS WiSpear Systems Ltd, στην οποία η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο €925.000.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστάλθηκαν οι ποινικές διώξεις των τριών κατηγορουμένων για το κατασκοπευτικό βαν

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Νομική Υπηρεσία, «στο παρόν χρονικό στάδιο, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο ή να απαντήσει στα διάφορα θέματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση του μαύρου «βαν», εφόσον ακόμη εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίου».

Στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, αναφέρει ότι «αναμένεται ότι η ίδια στάση, η οποία εδράζεται σε Αρχές Δικαίου, θα τηρηθεί από όλους».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, όπου ήταν προγραμματισμένο οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο Ελληνοκύπριοι και ένας Ισραηλινός, να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων και ως εκ τούτου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Πλέον, κατηγορούμενη παραμένει μόνο η εταιρεία WiSpear, ως νομικό πρόσωπο, με την εκδίκαση της υπόθεσης να αναμένεται να αρχίσει στις 30 Νοεμβρίου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ να αναφέρεται στις δυνατότητες παρακολούθησης των συστημάτων που διέθετε προς πώληση.

Μετά το βίντεο, η Αστυνομία άρχισε έρευνες, ενώ όπως διαπιστώθηκε το βαν είχε δηλωθεί ότι περιείχε μετεωρολογικό εξοπλισμό.

Πυρά από ΑΚΕΛ

Στον απόηχο της απόφασης για αναστολή διώξεων, το ΑΚΕΛ επικρίνει τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέροντας πως «ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν και άλλα δύο πρόσωπα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Ουσιαστικά μεθοδεύεται το κλείσιμο της υπόθεσης. Τα ερωτήματα που έθετε το ΑΚΕΛ και η κοινωνία παραμένουν αναπάντητα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το νομικό της σύμβουλο».

Παράλληλα αναφέρει πως «όταν ένας τέτοιος μηχανισμός λειτουργούσε επί χρόνια στον τόπο μας παρακολουθώντας και συλλέγοντας παράνομα στοιχεία για χιλιάδες πολίτες της χώρας, αυτή η σκοτεινή υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Η δράση του μαύρου βαν αφορά κάθε πολίτη του τόπου. Αφορά στο κράτος δικαίου και στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Αφορά στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας. Αυτή η υπόθεση χρειάζεται πραγματική και πλήρη εξιχνίαση».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας