Αναστάλθηκαν οι ποινικές διώξεις των τριών κατηγορουμένων για το κατασκοπευτικό βαν

Την αναστολή της ποινικής δίωξης των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος τελικά στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου μόνο την εταιρεία WS WiSpear Systems Ltd, στην οποία η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο €925.000. 

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, όπου ήταν προγραμματισμένο οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο Ελληνοκύπριοι και ένας Ισραηλινός, να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων και ως εκ τούτου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Πλέον, κατηγορούμενη παραμένει μόνο η εταιρεία WiSpear, ως νομικό πρόσωπο, με την εκδίκαση της υπόθεσης να αναμένεται να αρχίσει στις 30 Νοεμβρίου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ να αναφέρεται στις δυνατότητες παρακολούθησης των συστημάτων που διέθετε προς πώληση.

Μετά το βίντεο, η Αστυνομία άρχισε έρευνες, ενώ όπως διαπιστώθηκε το βαν είχε δηλωθεί ότι περιείχε μετεωρολογικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπάνα σχεδόν ενός εκατομμυρίου για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν

Αντιδράσεις προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση, με το ΑΚΕΛ να τονίζει πως «η σκοτεινή υπόθεση του μαύρου βαν δεν μπορεί να κλείσει έτσι».

Σε δηλώσεις του ο εκπροσώπος Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν και άλλα δύο πρόσωπα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Ουσιαστικά μεθοδεύεται το κλείσιμο της υπόθεσης. Τα ερωτήματα που έθετε το ΑΚΕΛ και η κοινωνία παραμένουν αναπάντητα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το νομικό της σύμβουλο».

Προσθέτοντας ότι «οταν ένας τέτοιος μηχανισμός λειτουργούσε επί χρόνια στον τόπο μας παρακολουθώντας και συλλέγοντας παράνομα στοιχεία για χιλιάδες πολίτες της χώρας, αυτή η σκοτεινή υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει έτσι.

Η δράση του μαύρου βαν αφορά κάθε πολίτη του τόπου. Αφορά στο κράτος δικαίου και στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Αφορά στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας. Αυτή η υπόθεση χρειάζεται πραγματική και πλήρη εξιχνίαση».

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα