Infographic: Οι δραματικοί αριθμοί μεταναστών, οι χώρες αφίξεων και το… mayday

Ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί που κρύβονται πίσω από τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες ταλανίζουν τους τελευταίους μήνες το νησί μας και με την πάροδο του χρόνου, αυξάνονται ραγδαία, έχοντας ως αποτέλεσμα τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας να ασφυκτιούν από πρόσωπα τα οποία αναμένουν με τις ώρες και τις μέρες, ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν το τι μέλλει γενέσθαι τους.

Αλγεινή εντύπωση από τα στοιχεία που καταγράφονται, προκαλεί ο αριθμός από τις παράτυπες ροές για τους τελευταίους δέκα μήνες της χρονιάς που διανύουμε, όπου έφθασε τα 10.868 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 9.270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή, προερχόμενοι μέσω της Τουρκίας. Μάλιστα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 70% των εν λόγω ροών αφορά μονήρεις άντρες ηλικίας 25 έως 40 ετών.

Ταυτόχρονα, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου διαφοροποιήθηκε η φυσιογνωμία των ροών, που δείχνει ξεκάθαρα τον ρόλο της Τουρκίας. Την προηγούμενη χρονιά, οι πέντε χώρες από τις οποίες εισπράτταμε μεταναστευτικές ροές, ήταν κατά σειρά η Συρία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ενώ τώρα έχει διαφοροποιηθεί εντελώς η σειρά, με τη Συρία να είναι πρώτη, αλλά δεύτερο βρίσκεται το Κονγκό και ακολουθούν στη συνέχεια η Νιγηρία, το Καμερούν και η Σομαλία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των μεταναστευτικών ροών προέρχονται μέσω Τουρκίας από  τα κατεχόμενα και την πράσινη γραμμή έκτασης 184 χιλιομέτρων. Χρονικά, το 2019 έφθασαν 8.954 παράνομοι αλλοδαποί, ενώ ένα χρόνο αργότερα και παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανάγκασε την Κυβέρνηση να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις πύλες εισόδου της χώρας, εντούτοις έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές 6.323 παράνομοι αλλοδαποί. Τη χρονιά που διανύουμε, μόνο το πρώτο εξάμηνο έχουν εισέλθει στη χώρα 4.847 πρόσωπα, άρα μπορεί να αναλογιστεί κάποιος μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι ο συνολικός αριθμός ενδεχομένως να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Όσο αφορά τις χωρητικότητες των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας που ασφυκτιούν, στην παρούσα φάση στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα χωρητικότητας 1.000 ατόμων, βρίσκονται 2.400 πρόσωπα. Στην Κοφίνου χωρητικότητας 400 ατόμων, βρίσκονται 290 πρόσωπα και στη Μενόγεια χωρητικότητας 128 προσώπων, βρίσκονται 121 άτομα. Παράλληλα, στις Φυλακές υπάρχουν 424 θέσεις για τους εγκλείστους και σήμερα βρίσκονται 200 άτομα. 

Σημειώνεται επίσης, ότι ακόμη ένα άλλο στοιχείο που επίσης προβληματίζει ιδιαίτερα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των Κύπριων φορολογούμενων, καθώς πέραν των 178 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ετών 2014-2020, οι Κύπριοι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με ποσό ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ για καταβολή επιδομάτων και δημιουργία υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα